Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το χρονικό του εφιάλτη που οδήγησε στο θάνατό του - Τα βασανιστήρια στη Γαλακτοκομική Σχολή, ο εντοπισμός της σορού του και η εμπλοκή Κρητικού πολιτικού

Μια ιστορία 6 χρόνων που βρήκε τη δικαίωσή της για τον αδικοχαμένο σπουδαστή

7 Ιουλίου 2021 17:09
Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το χρονικό του εφιάλτη που οδήγησε στο θάνατό του - Τα βασανιστήρια στη Γαλακτοκομική Σχολή, ο εντοπισμός της σορού του και η εμπλοκή Κρητικού πολιτικού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι συγγενείς και οι φίλοι του Βαγγέλη Γιακουμάκη μπορούν να νιώσουν μια δικαίωση για τον αδικοχαμένο σπουδαστή, αφού οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του θανάτου του, κρίθηκαν οριστικά ένοχοι και αναμένεται η ποινή τους να γίνει γνωστή.

Συγκεκριμένα, οι πέντε από τους οκτώ κατηγορούμενους στη δίκη της υπόθεσης του αδικοχαμένου σπουδαστή κρίθηκαν, όπως και πρωτόδικα, ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων και αναμένεται να γίνει γνωστή η ποινή τους.

Tο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι τότε ήταν ανήλικοι «τέλεσαν τις πράξεις» που τους αποδίδονται.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από την έδρα να δοθούν στους κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της μετεφηβικής ηλικίας.

Εξάλλου να κριθούν ένοχοι ζήτησε χθες (6/7) και η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για την υπόθεση που άρχισε και πάλι χθες.

Αναφερόμενη στα συμβάντα του 2015 και εξετάζοντας τη μάρτυρα και καθηγήτρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε δηκτικά ότι η στάση της δεν ήταν απόλυτα υπεύθυνη.

Είχε προηγηθεί η αναφορά της καθηγήτριας ότι μιλώντας με τη μητέρα του 20χρονου Βαγγέλη, της ανέφερε μόνο το «καψώνι» για το νερό.

Το ιστορικό του εφιάλτη του Βαγγέλη Γιακουμάκη μέχρι την ηθική δικαίωση

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης (Σέλλι Ρεθύμνου 23 Μαρτίου 1995 – Ιωάννινα, Φεβρουάριος 2015) ήταν φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Πιστεύεται ότι είχε πέσει θύμα bullying και λεκτικού εκφοβισμού, τα οποία ήταν και τα αίτια της εξαφάνισης και του θανάτου του. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα πρόβλημα που συχνά αποσιωπάται.

Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής, 6 Φεβρουαρίου. Η ξαφνική εξαφάνιση του νεαρού Κρητικού, είχε φέρει στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά το ζήτημα του bullying, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για κακοποίηση του από συμφοιτητές του στη σχολή, εμπλέκοντας μάλιστα και πολιτικά πρόσωπα στην προσπάθεια συγκάλυψης τους.

Στη διάρκεια των 40 αυτών ημερών που αναζητείτο ο Βαγγέλης, είχαν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις για τον εντοπισμό του και μάλιστα η αδελφή του μέσω Facebook είχε κάνει έκκληση στον κόσμο να κατέβουν στον Πειραιά, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρουν εκεί τον Βαγγέλη.

Παράλληλα έρχονταν στο φως σοκαριστικές αποκαλύψεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στη σχολή και τις σχέσεις του με τους συντοπίτες συμφοιτητές του, ενώ διερευνήθηκε εκτενώς κατά πόσο το παιδί είχε πέσει θύμα εκφοβισμού.

Παράλληλα με τις έρευνες, ήρθαν στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες που ανέφεραν ότι ο φοιτητής ζούσε μια κόλαση και είχε πέσει θύμα bullying από τους συμφοιτητές του από την Κρήτη που τον εκφόβιζαν και τον κακοποιούσαν ψυχολογικά και σωματικά. Ένας μάρτυρας ανέφερε στην Αγγελική Νικολούλη ότι ο διευθυντής της Σχολής γνώριζε τα ακραία περιστατικά που συνέβαιναν στη σχολή και είχε ζητήσει τη συμβουλή ειδικών.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το παιδί είχε αναγκαστεί να αλλάξει δωμάτιο. Η μητέρα του παρακαλούσε όποιον γνώριζε κάτι να το πει, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισης. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έβγαλε εισιτήριο στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ενώ υπήρχαν μαρτυρίες που έλεγαν ότι εθεάθη στην Κρήτη. Ωστόσο, η αστυνομία είχε επικεντρώσει τις έρευνές της στα Ιωάννινα.

Η ανάμειξη Κρητικού πολιτικού στην υπόθεση

Ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν, η Έλενα Ακρίτα αποκάλυψε ότι στην υπόθεση εμπλεκόταν γνωστός πολιτικός, ο οποίος ήταν βουλευτής από την Κρήτη και είχε μεσολαβήσει για να μη διώξουν από τη Σχολή ένα μέλος της συμμορίας που εκφόβιζε τον Γιακουμάκη.

Όπως έγραφε η δημοσιογράφος: «Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται γνωστός πολιτικός άνδρας. Ένας πρωτοκλασάτος κρητικός βουλευτής ο οποίος συγκάλυπτε τη συμμορία, μεσολάβησε για να μη διώξουν «τα παιδιά» από τη σχολή και κουκούλωνε την τραγωδία.

Τι θα γίνει με αυτόν τον τύπο; Γιατί κανείς δεν τον κατονομάζει; Ποιος τον καλύπτει και γιατί; Προσωπικά – έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα – είμαι 90% βέβαιη για την ταυτότητά του: το υπόλοιπο 10% δυστυχώς με εμποδίζει να το δημοσιοποιήσω».

Όπως έγινε γνωστό αναφερόταν στον Βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος λίγο αργότερα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει με τη σχολή για άλλον λόγο. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αθωώθηκε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Τα «καψώνια» στον Βαγγέλη και ο εντοπισμός της σορού του

Η έκθεση έδινε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις δύσκολες μέρες που περνούσε ο Γιακουμάκης μέσα στη σχολή. Ο Βαγγέλης – αλλά και άλλοι μαθητές – είχε πέσει συχνά θύμα εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς «εξευτελιστικής και απαράδεκτης», όπως σημειώνει μια μάρτυρας από τους «Κρητικούς».

Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλείσει μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να «τραγουδήσει» όπως τα μηχανήματα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του και τον έδεναν σε καρέκλες. ‘Όπως ο ίδιος είχε πει στη μητέρα του, τον είχαν χτυπήσει και είχαν βγάλει δύο τάβλες από το κρεβάτι του, μεταξύ άλλων.

Η διεύθυνση αποδέχεται ότι συνέβαιναν περιστατικά βίας, αλλά θεωρούσε ότι αρκούσε η αλλαγή δωματίου, συγκατοίκου (σ.σ.: οι σπουδαστές στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων μένουν σε δωμάτια εντός της σχολής) και κάποιες συστάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Οι ίδιοι οι Κρητικοί στις μαρτυρίες τους περιγράφουν τις πράξεις τους ως «αγορίστικα παιχνίδια», που όμως παρέμεναν σε φιλικό επίπεδο. «Δεν είμαστε τραμπούκοι, ούτε φονιάδες» δήλωναν οι Κρητικοί συμφοιτητές του Βαγγέλη που στοχοποιήθηκαν για τα καψώνια.

Στις 15 Μαρτίου ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες βούτηξαν στη λίμνη των Ιωαννίνων, ωστόσο δε βρήκαν κανένα ίχνος του Γιακουμάκη. Την επόμενη ημέρα, η σορός του βρέθηκε από ένα ζευγάρι σε βαλτώδη περιοχή 800 μέτρα από τη σχολή του. Βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και δίπλα του υπήρχε ένα μαχαίρι, που σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν σημαντικό στοιχείο.

Η κηδεία του έγινε σε κλίμα οδύνης και πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Η υπόθεση του έφερε στην επιφάνεια το θέμα του bullying στα ελληνικά σχολεία και τους λάθος χειρισμούς των εκπαιδευτικών.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό

Έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους, για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου του 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και την υπεύθυνη της Εστίας ενώ ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για παράβαση καθήκοντος.

Στη συνέχεια άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και κατά την απολογία του υποστήριξε ότι έπραξε ό,τι έπρεπε, ακολουθώντας τις υποδείξεις τις οποίες είχε λάβει από την προϊστάμενη αρχή στην Αθήνα.

Μάλιστα, προχώρησε και σε μήνυση εις βάρος του πατέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη μετά από διένεξη που είχε μαζί του.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share