Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ιερά Σύνοδος: Αποτροπιασμός για την επίθεση με καυστικό υγρό

Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη συμπάθειά της προς τους τραυματίες

24 Ιουνίου 2021 15:26
Ιερά Σύνοδος: Αποτροπιασμός για την επίθεση με καυστικό υγρό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό επίθεσης με καυστικό υγρό, «πολλώ δε μάλλον επειδή εμπλέκεται πρώην κληρικός», εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, αλλά και τη συμπάθειά της προς τους τραυματίες και προσεύχεται υπέρ της ταχείας αποκατάστασης της υγείας τους.

Όπως επισημαίνεται σχετικά:

«H Ιερά Σύνοδος και έκαστος εκ των μελών της εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον τραυματισθέντα αστυνομικό φρουρό, ο οποίος έδρασε με προσωπικό κίνδυνο ζωής και συνέλαβε τον δράστη, προς τους διασώστες του ΕΚΑΒ, που κατέφθασαν αμέσως και προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Λαϊκό και ΚΑΤ, το οποίο, παρά την τεράστια και διαρκή καταπόνησή του κατά την παρούσα περίοδο της πανδημίας, συνέδραμε αποτελεσματικώς, υπερβάλλοντας τις δυνάμεις του καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την ταχύτατη επέμβασή της».

Εν συνεχεία, στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στο χθεσινό περιστατικό:

«Χθες 23.6.2021 περί ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατά την εκδίκαση από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό διά πρεσβυτέρους, διακόνους και μοναχούς Δικαστήριο πειθαρχικής υποθέσεως κληρικού (εφημερίου) της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο κατηγορούμενος, μετά την ανακοίνωση σε αυτόν της απορρίψεως της εφέσεώς του κατά της πρωτοβάθμιας ποινής της καθαιρέσεως και επαναφοράς του στην τάξη των λαϊκών, κινήθηκε προς τους Μητροπολίτες, μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου και τον γραμματέα του, και άρχισε να ρίχνει καυστικό υγρό εναντίον τους από δοχεία, που είχε μαζί του. Εξ αιτίας της επιθέσεώς του υπέστησαν εγκαύματα οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου».

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους μητροπολίτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επιδεικνύοντες αμέριστο και προσωπικό ενδιαφέρον για τα θύματα της επίθεσης.

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Στο Δρομοκαΐτειο ο ιερέας! Ανατριχιαστικές περιγραφές - «Έλιωναν τα ράσα μας»

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Ο εγκλεισμός του ιερομόναχου διατάχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μετά από την εξέτασή του από γιατρούς.

Ο ιερέας μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο όπου αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του για περαιτέρω ψυχιατρική εξέταση. Δεν θα απολογηθεί, ούτε θα μεταφερθεί στον εισαγγελέα.

Nα σημειωθεί ότι ο συνήγορος του 37χρονου ιερέα δηλώνει ότι ο εντολέας του είναι ψυχικά διαταραγμένος κι ότι έχει σοβαρά ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα κι ότι ο λόγος που προέβη σε αυτή την πρωτοφανή πράξη είναι γιατί το τελευταίο διάστημα δεν έπαιρνε την φαρμακευτική του αγωγή.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ στον συνήγορο από πού προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό ανέφερε ότι το προμηθεύτηκε μέσω τρίτου προσώπου που του το έφερε και το αγόρασε για 40 ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα ότι είναι βιτριόλι.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντισε με δύο λίτρα βιτριόλι - Έλιωναν τα ράσα μας» - Το μήνυμα του ιερέα πριν την επίθεση

Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η είδηση της πρωτοφανούς επίθεσης με βιτριόλι 37χρονου ιερέα της Βορείου Ελλάδος, κατά των μητροπολιτών που αποφάσισαν στο Συνοδικό Δικαστήριο, στη Μόνη Πετράκη, την καθαίρεσή του. Παράλληλα, σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από την επίθεση με το βιτριόλι στους Μητροπολίτες.

Συνολικά δέκα άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, επτά μητροπολίτες εκ των οποίων οι δύο φέρουν σοβαρά εγκαύματα, αλλά και ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε κατά την προσπάθεια σύλληψης του δράστη και έχει μεταφερθεί στο 401 νοσοκομείο, ωστόσο πήρε άμεσα εξιτήριο. Επίσης, έχουν τραυματιστεί και δυο δικηγόροι, ο ένας εκ των οποίων του κατηγορουμένου.

Το ευτύχημα ωστόσο είναι πως κανένας από τους μητροπολίτες δεν υπέστη σοβαρή βλάβη. Σοβαρότερη ήταν η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Κύριλλου, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει το μάτι του, όμως τελικά διέφυγε τον κίνδυνο και σύμφωνα με τελευταίο το ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο.

Τα θύματα του 37χρονου αρχιμανδρίτη, στη Μονή Πετράκη, περιγράφουν τη στιγμή της επίθεσης με βιτριόλι και τον πανικό που ακολούθησε μέσα στην αίθουσα. «Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας», είπε ο δικηγόρος του.

Οι μαρτυρίες από την επίθεση συγκλονίζουν, καθώς κανείς στην αίθουσα δεν περίμενε την αντίδρασή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχικά κάποιοι νόμιζαν ότι πέταξε νερό, αλλά στη συνέχεια όταν αντιλήφθηκαν στα ράσα τους ότι πρόκειται για καυστικό υγρό ακολούθησε πανικός με τους ιεράρχες να προσπαθούν να κρυφτούν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το αποφύγουν.

Ο δικηγόρος του δράστη μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας».

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share