Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Συνεπιμέλεια του βρέφους αναμένεται ζητήσει η οικογένεια του πιλότου

Η μητέρα της Κάρολαϊν δεν θέλει να στερήσει την εγγονή της, Λυδία, από τους γονείς του Μπάμπη

20 Ιουνίου 2021 21:56
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Συνεπιμέλεια του βρέφους αναμένεται ζητήσει η οικογένεια του πιλότου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Βασανιστικά περνούν οι τελευταίες ημέρες για τις οικογένειες του νεαρού ζευγαριού που καταστράφηκε ένα μοιραίο βράδυ του Μαΐου στα Γλυκά Νερά. Η Καρολάιν στο χώμα, ο σύζυγος της στη στη φυλακή και το ενός έτους παιδί τους χωρίς γονείς... Τραγική φιγούρα του δράματος η μικρή Λύδια για την οποία η Εισαγγελία θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει την κηδεμονία της.

Τη στιγμή που οι οικογένειες της 20χρονης και του πιλότου είναι συντετριμμένες, προσπαθώντας να διαχειριστούν το σκοτάδι της πραγματικότητας και να συνειδητοποιήσουν ότι το παραμύθι που είχε πλάσει ο 33χρονος τελείωσε, τα βλέμματα στρέφονται στην τύχη του βρέφους. Παράλληλα δείτε και την ποινή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Η οικογένεια του πιλότου σκοπεύει να ζητήσει συνεπιμέλεια για το βρέφος. Στην παρούσα κατάσταση, η μητέρα της Καρολάιν καλείται να διαχειριστεί το σοκ και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί, ενώ ο θυμός για την αποτρόπαια πράξη του Μπάμπη την έχει κυριεύσει.

Δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει, είναι απομονωμένη στο σπίτι της, στην Αλόννησο, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος πάσχει από κινητικά προβλήματα. Τα γιατί που την ταλανίζουν είναι πολλά για τον άντρα που αφαίρεσε τη ζωή της κόρης της, που την αγκάλιασε σφιχτά στο τρισάγιο της Καρολάιν και που του έτρεφε μεγάλη αδυναμία.

Νέα ανατριχιαστική συμπληρωματική κατάθεση από τον πιλότο

Οι δύο οικογένειες είχαν καλές σχέσεις

Οι δυο οικογένειες είχαν πολύ καλές σχέσεις. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο αδερφός του Μπαμπη, Φώτης Αναγνωστόπουλος, όχι μόνο βρέθηκε στο πλευρό της οικογένειας της Καρολάιν μετά τις τραγικές εξελίξεις αλλά και αυτή τη στιγμή έχει στο σπίτι του τη μικρή Λυδία την οποία και φροντίζει.

Η μητέρα της Καρολάιν τρέφει βαθιά εκτίμηση για τους γονείς του Μπάμπη που είναι εκπαιδευτικοί. Όταν μάλιστα πρόσωπα από το περιβάλλον της μητέρας της Καρολάιν, τη ρώτησαν τι προτίθεται να κάνει με τον μέλλον του μωρού, εκείνη τούς απάντησε ότι δεν ξέρει αλλά και πως δεν θα ήθελε να αποκόψει τη Λυδία από την Γεωργία και τον Κώστα, τους γονείς του Μπάμπη. Κοινή φίλη της μητέρας του πιλότου και της μητέρας της Καρολάιν, μεσολαβεί ώστε η σχέση των δυο οικογενειών να μείνει ανεπηρέαστη για χάρη του παιδιού.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, πρόσωπα που είναι κοντά στην οικογένεια της Καρολάιν δέχονται πίεση από στελέχη πολιτικού κόμματος που πρόσκειται στην Αριστερά, προκειμένου να μεσολαβήσουν για να διοριστεί συγκεκριμένος δικηγόρος που θα εκπροσωπήσει την οικογένεια της Καρολάιν.

Έγκλημα Γλυκά Νερά Καρολάιν

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Έψαχνε σπίτι και νταντά για το παιδί η Καρολάιν

Οι αποκαλύψεις συνεχίζουν να έρχονται με τη μορφή «χιονοστιβάδας» για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με τα νέα στοιχεία να έρχονται σχετικά με την αναζήτηση οικίας και μιας διαφορετικής ζωής για το παιδί από την πλευρά της Καρολάιν.

«Είναι εγκληματίας εκ πεποιθήσεως, ότι χαρακτηριστικά και να θέλουμε να του προσάψουμε αυτό δεν αλλάζει», είπε στον ΑΝΤ1 η Σταματία Μάρκου, συνήγορος της Ελένης Μυλωνοπούλου, συμβούλου ψυχικής υγείας της Καρολάιν και του συζύγου της. Μάλιστα όπως τόνισε είναι χαρακτηριστικό πως «το σκυλί το σκότωσε γιατί είχε αδυναμία στην Κάρολαϊν».

«Η εντολέας μου κατέθετε επί τρεις ώρες στην ΓΑΔΑ. Λέτε να είπε μόνο αυτά που έχουν γίνει γνωστά από την κατάθεση της», τόνισε ενώ ανέφερε πως στους αστυνομικούς η Ελένη Μυλωνοπούλου «μίλησε για σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του ζευγαριού, για αυτά μίλησε αναλυτικά στις Αρχές».

«Η εντολέας μου κατέθεσε ότι η Καρολάιν αναζητούσε διαμέρισμα για να μείνει μόνη με την κόρη της, αναζητούσε νταντά για να προσέχει το παιδί, γιατί το όνειρο της ήταν να σπουδάσει ζαχαροπλαστική», είπε η κ. Μάρκου, με νέα στοιχεία να έχουν έρθει σχετικά με το τι γνώριζε η Καρολάιν για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. «Η άτυχη δολοφονηθείσα ήταν ένα παιδί χαρά Θεού. Το θέμα είναι ότι ήταν ένα παιδί. Ο δολοφόνος δεν μπορούσε να δεχθεί ότι αυτή ήταν μια σχέση που δεν είχε αύριο».

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια σε αυτή την υπόθεση

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασίσει η Εισαγγελία Ανηλίκων ποιος από το οικογενειακό περιβάλλον τής ενός έτους κορούλας του δράστη και του θύματος του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά θα αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού.

Η όποια απόφαση θα αφορά την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λύδιας, καθώς το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει οριστική απόφαση εντός 90 ημερών.

Στη σελίδα του Facebook, «Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλεια», κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την υπόθεση του μωρού.

«Ο κατηγορούμενος - πατέρας, ασχέτως της ποινικής δίωξης που θα ασκηθεί σε βάρος του και ανεξαρτήτως του αν θα του καταλογιστεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας μπορεί να επωφεληθεί από το νέο 1532 και να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα και η επιμέλεια (όχι στην επείγουσα προσωρινή αρχική διαδικασία) μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ασάφειες που καταλείπει ο νέος νόμος», τονίζεται.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι στιγμής, δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη για ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της Λυδίας. Καλούμε τις αρχές να μεριμνήσουν για την προστασία των δικαιωμάτων της Λυδίας», προστίθεται.

Ολόκληρο το κείμενο:

Έχουμε δεχτεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιμέλεια της Λυδίας, της κόρης της Caroline Crouch, η οποία φέρεται να δολοφονήθηκε από το σύζυγό της (και πατέρα της Λυδίας)

Παραθέτουμε τις σχετικές εφαρμοστέες διατάξεις και μια σύντομη κριτική. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Λυδία, 11 μηνών, επέζησε από τη δολοφονική ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της μητέρας της που φέρεται ότι τελέστηκε από τον πατέρα της ενώπιον της Λυδίας και με τη χρησιμοποίηση της Λυδίας, καθώς το μωρό βρέθηκε στην πλάτη της νεκρής μητέρας της.

Το νέο 1532 προβλέπει επί λέξει τα εξής που τυγχάνουν εφαρμογής στο κοριτσάκι αυτό:

«Άρθρο 1532
Συνέπειες κακής άσκησης

Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

«[..]στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.».

Παράλληλα ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία προβλέπει σχετικά τα εξής:

Άρθρ. 1
Για τον παρόντα νόμο θεωρείται:

1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 του παρόντος και τα άρθρα 299 και 311 του Ποινικού Κώδικα.

3. θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάθε πρόσωπο της προηγούμενης παραγράφου σε βάρος του οποίου τελείται αξιόποινη πράξη κατά τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 του παρόντος. Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299 και 311 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας.

Διευκρινίζουμε ότι το άρθρ. 299 Π.Κ. είναι η ανθρωποκτονία.

Πλέον, μετά την ομολογία και σύλληψη του δράστη πατέρα μπορούν να λάβουν χώρα τα εξής:

Ο/η εισαγγελέας μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια. Στη συνέχεια η επιμέλεια μπορεί να ανατεθεί από δικαστήριο σε συγγενή ή σε ίδρυμα. Επίσης, με προσωρινή διάταξη εισαγγελέα και εν συνέχεια με δικαστική απόφαση μπορεί να περιοριστεί/αποκλειστεί το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί.

Επομένως, στο αρχικό στάδιο, θα εφαρμοστούν τα ανωτέρω, ως επείγοντα μέτρα.

Το θέμα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Δηλαδή, αν δεν κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο πατέρας ή/και περάσει καιρός μέχρι τη δίκη ή/και αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Ο κατηγορούμενος - πατέρας έχει το δικαίωμα να αιτείται την απόλυσή του ή την μη υποβολή του σε προσωρινή κράτηση προβάλλοντας την ανάγκη φροντίδας της Λυδίας.

Στο σημείο αυτό, είναι κρίσιμο το αν θα κατηγορηθεί μόνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ή/και για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος συζύγου και τέκνου, καθώς φέρεται να υπέβαλε το τέκνο στο μαρτύριο να βιώσει τη δολοφονία της μητέρας του και μετά φέρεται να άφησε το παιδί δίπλα /πάνω στη νεκρή του μητέρα.

Η αξιολόγηση ενδεχόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων του τέκνου από τις αρχές κατά το στάδιο αυτό είναι κομβική.

Αν υπάρξει κατηγορία για ενδοοικογενειακή βία απαιτείται με βάση το νέο 1532 ΑΚ οριστική απόφαση για αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας. Αν αντιθέτως ασκηθεί δίωξη μόνο για ανθρωποκτονία σε βάρος της συζύγου, το άρθρ. 299 ΠΚ δεν περιλαμβάνεται στα ρητώς μνημονευόμενα αδικήματα του άρθρ 1532, μπορεί όμως να κριθεί ότι στοιχειοθετεί περίπτωση κακής άσκησης γονικής μέριμνας με βάση την πρώτη παράγραφο της διάταξης αυτής.

Δυστυχώς, πρόκειται για υπόθεση που αποδεικνύει την κακή νομοθέτηση της τροποποίησης του 1532 ΑΚ και των λοιπών διατάξεων του οικογενειακού δικαίου με τον πρόσφατο νόμο. Προκύπτει ότι στην εν λόγω διάταξη αναφέρονται ρητά συγκεκριμένα αδικήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα επιχειρήματα περί δήθεν αβάσιμων καταγγελιών (ισχυρισμοί που δεν αποδεικνύονται από τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας) ενώ για άλλα σοβαρότατα αδικήματα η σιωπή του νομοθέτη αφήνει τη λύση στην κρίση των δικαστών.

Ο κατηγορούμενος - πατέρας, ασχέτως της ποινικής δίωξης που θα ασκηθεί σε βάρος του και ανεξαρτήτως του αν θα του καταλογιστεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας μπορεί να επωφεληθεί από το νέο 1532 και να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα και η επιμέλεια (όχι στην επείγουσα προσωρινή αρχική διαδικασία) μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ασάφειες που καταλείπει ο νέος νόμος.

Όπως αναμενόταν, «ο νόμος της συνεπιμέλειας» από τη μία πλευρά, αφήνει κρίσιμα ζητήματα στους/στις δικαστές αφού έχει δημιουργήσει πρόσθετα ερμηνευτικά ζητήματα αντί να τους/τις διευκολύνει να προχωρήσουν ανεπηρέαστοι στην κρίση τους ενώ από την άλλη πλευρά οπλίζει τη φαρέτρα φερόμενων εγκληματιών με νομικά επιχειρήματα.

Για τη Λυδία, ο νέος νόμος είναι κακοποιητικός, παραβιάζει τα συμφέροντά της, προσβάλλει δε συνολικά το νομικό μας πολιτισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταργηθεί για να μην κινδυνεύσουν και άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι στιγμής, δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη για ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της Λυδίας.

Καλούμε τις αρχές να μεριμνήσουν για την προστασία των δικαιωμάτων της Λυδίας. Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλεια».

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share