Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Συνεπιμέλεια ζητά ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος - Τι ισχύει με το νέο νομοσχέδιο

Αυτό είναι το αίτημά του - Ποια η συνεννόηση των δύο οικογενειών

20 Ιουνίου 2021 11:43
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Συνεπιμέλεια ζητά ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος - Τι ισχύει με το νέο νομοσχέδιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, μετά από όσα έχουν προκύψει σχετικά με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, είναι και η επιμέλεια του παιδιού, με τον δικηγόρο του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, Βασίλη Σπύρου, να λέει πως ο εντολέας του ζητά τη συνεπιμέλεια για τη μικρή Λυδία.

Ο κύριος Σπύρου αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την πράξη του εντολέα του, αφού, όπως είπε, την Τρίτη θα γίνει η απολογία του ενώπιον του ανακριτή. «Υπομονή μέχρι την Τρίτη που θα απολογηθεί και με υπόμνημα και με τη φυσική του παρουσία εκεί», ανέφερε ο δικηγόρος ο οποίος θέλησε και να τονίσει ότι κύριο μέλημα, σε αυτή τη φάση, του συζυγοκτόνου, είναι η επιμέλεια της κόρης του, τη στιγμή που προκύπτουν σοκαριστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμία του πιλότου είναι την επιμέλεια του παιδιού που απέκτησε με την άτυχη Καρολάιν να αναλάβουν και οι δύο οικογένειες. «Για να ανατεθεί (σε άλλον) η επιμέλεια πρέπει να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα και αυτά τον προβληματίζουν. Τον προβληματίζει και το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα διότι βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, και λόγω της κατάστασης, και λόγω της επικείμενης απολογίας του. Έχει ακούσει διάφορα τα οποία τον έχουν θορυβήσει πάρα πολύ, όπως ότι το παιδί θα πάει σε ανάδοχη οικογένεια. Αυτά δεν έχουν καμία νομική και πραγματική βάση».

Ο δικηγόρος του καθ’ ομολογία δολοφόνου υποστήριξε ότι ο πελάτης του ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη του παιδιού του. «Παρότι αντιλαμβάνομαι ότι σαν δήλωση θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, στην καλύτερη των περιπτώσεων, και με κακεντρέχεια στη χειρότερη, είμαι σε θέση να υπερασπιστώ την ειλικρίνεια του ισχυρισμού ότι ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη του παιδιού. Και να επισημάνω ότι στο μυαλό του Μπάμπη, ως “οικογένεια” ορίζονται και οι δύο οικογένειες των μελών του πρώην ζευγαριού. Παρά το ομολογούμενο από τον ίδιο έγκλημα, δεν έχει χάσει την ιδιότητα του πατέρα».

Όταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος του επεσήμανε ότι το αίτημα είναι κάπως οξύμωρο, με δεδομένο ότι δολοφόνησε τη μητέρα του παιδιού του μπροστά στα μάτια του, ο δικηγόρος απάντησε δεν επιθυμεί να αναφερθεί στο έγκλημα καθαυτό, ούτε στο αν είναι και πόσο είναι ειδεχθές. «Η ιδιότητα του πατέρα δεν θα παύσει να ισχύει, και το ενδιαφέρον σάς εγγυώμαι ότι είναι ειλικρινές. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει ελευθέρως το αίτημα», είπε.

Σε επαφή οι δύο οικογένειες, επιμένει ο φονιάς ότι νοιάζεται για το παιδί του

Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις με το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ειδικά από τη στιγμή που ο 32χρονος πιλότος ομολόγησε πως αυτός βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία της άτυχης συζύγου του, Κάρολαϊν.

Όπως εξήγησε και ο ίδιος ο δράστης στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μέσα από το κρατητήριο, το μόνο πράγμα που σκέφτεται είναι το παιδί του και θέλει να εξασφαλίσει το μέλλον του. Ο δικηγόρος του, μίλησε το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και εξήγησε πως οι γονείς του, θέλουν να κρατήσουν το παιδί.

«Ο Μπάμπης είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το παιδί του. Η μέριμνά του αφορά το μέλλον του παιδιού, γιατί έχει ακούσει διάφορα, ότι το παιδί θα πάει σε ανάδοχη οικογένεια, ότι θα το χάσει από τη ζωή του», ανέφερε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα του παιδιού δεν είναι υπερασπιστικό όπλο.

«Το παιδί, η Λυδία, είναι με τους παππούδες της. Υπάρχει η διάθεση από τους παππούδες τους ίδιους. Έχω μιλήσει μαζί τους και έχουν πει ότι φυσικά θέλουν να κρατήσουν το παιδί. Να μείνει το παιδί μαζί τους. Σφόδρα επιθυμία να παραμένει το παιδί στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι πως οι γονείς αμφοτέρων των οικογενειών, είναι σε κάποια συνεννόηση αναφορικά με το παιδί και το συμφέρον του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια σε αυτή την υπόθεση

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασίσει η Εισαγγελία Ανηλίκων ποιος από το οικογενειακό περιβάλλον τής ενός έτους κορούλας του δράστη και του θύματος του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά θα αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού.

Η όποια απόφαση θα αφορά την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λύδιας, καθώς το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει οριστική απόφαση εντός 90 ημερών.

Στη σελίδα του Facebook, «Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλεια», κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την υπόθεση του μωρού.

«Ο κατηγορούμενος - πατέρας, ασχέτως της ποινικής δίωξης που θα ασκηθεί σε βάρος του και ανεξαρτήτως του αν θα του καταλογιστεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας μπορεί να επωφεληθεί από το νέο 1532 και να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα και η επιμέλεια (όχι στην επείγουσα προσωρινή αρχική διαδικασία) μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ασάφειες που καταλείπει ο νέος νόμος», τονίζεται.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι στιγμής, δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη για ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της Λυδίας. Καλούμε τις αρχές να μεριμνήσουν για την προστασία των δικαιωμάτων της Λυδίας», προστίθεται.

Ολόκληρο το κείμενο:

Έχουμε δεχτεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιμέλεια της Λυδίας, της κόρης της Caroline Crouch, η οποία φέρεται να δολοφονήθηκε από το σύζυγό της (και πατέρα της Λυδίας)

Παραθέτουμε τις σχετικές εφαρμοστέες διατάξεις και μια σύντομη κριτική. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Λυδία, 11 μηνών, επέζησε από τη δολοφονική ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της μητέρας της που φέρεται ότι τελέστηκε από τον πατέρα της ενώπιον της Λυδίας και με τη χρησιμοποίηση της Λυδίας, καθώς το μωρό βρέθηκε στην πλάτη της νεκρής μητέρας της.

Το νέο 1532 προβλέπει επί λέξει τα εξής που τυγχάνουν εφαρμογής στο κοριτσάκι αυτό:

«Άρθρο 1532
Συνέπειες κακής άσκησης

Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

«[..]στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.».

Παράλληλα ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία προβλέπει σχετικά τα εξής:

Άρθρ. 1
Για τον παρόντα νόμο θεωρείται:

1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 του παρόντος και τα άρθρα 299 και 311 του Ποινικού Κώδικα.

3. θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάθε πρόσωπο της προηγούμενης παραγράφου σε βάρος του οποίου τελείται αξιόποινη πράξη κατά τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 του παρόντος. Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299 και 311 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας.

Διευκρινίζουμε ότι το άρθρ. 299 Π.Κ. είναι η ανθρωποκτονία.

Πλέον, μετά την ομολογία και σύλληψη του δράστη πατέρα μπορούν να λάβουν χώρα τα εξής:

Ο/η εισαγγελέας μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια. Στη συνέχεια η επιμέλεια μπορεί να ανατεθεί από δικαστήριο σε συγγενή ή σε ίδρυμα. Επίσης, με προσωρινή διάταξη εισαγγελέα και εν συνέχεια με δικαστική απόφαση μπορεί να περιοριστεί/αποκλειστεί το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί.

Επομένως, στο αρχικό στάδιο, θα εφαρμοστούν τα ανωτέρω, ως επείγοντα μέτρα.

Το θέμα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Δηλαδή, αν δεν κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο πατέρας ή/και περάσει καιρός μέχρι τη δίκη ή/και αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Ο κατηγορούμενος - πατέρας έχει το δικαίωμα να αιτείται την απόλυσή του ή την μη υποβολή του σε προσωρινή κράτηση προβάλλοντας την ανάγκη φροντίδας της Λυδίας.

Στο σημείο αυτό, είναι κρίσιμο το αν θα κατηγορηθεί μόνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ή/και για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος συζύγου και τέκνου, καθώς φέρεται να υπέβαλε το τέκνο στο μαρτύριο να βιώσει τη δολοφονία της μητέρας του και μετά φέρεται να άφησε το παιδί δίπλα /πάνω στη νεκρή του μητέρα.

Η αξιολόγηση ενδεχόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων του τέκνου από τις αρχές κατά το στάδιο αυτό είναι κομβική.

Αν υπάρξει κατηγορία για ενδοοικογενειακή βία απαιτείται με βάση το νέο 1532 ΑΚ οριστική απόφαση για αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας. Αν αντιθέτως ασκηθεί δίωξη μόνο για ανθρωποκτονία σε βάρος της συζύγου, το άρθρ. 299 ΠΚ δεν περιλαμβάνεται στα ρητώς μνημονευόμενα αδικήματα του άρθρ 1532, μπορεί όμως να κριθεί ότι στοιχειοθετεί περίπτωση κακής άσκησης γονικής μέριμνας με βάση την πρώτη παράγραφο της διάταξης αυτής. Δυστυχώς, πρόκειται για υπόθεση που αποδεικνύει την κακή νομοθέτηση της τροποποίησης του 1532 ΑΚ και των λοιπών διατάξεων του οικογενειακού δικαίου με τον πρόσφατο νόμο. Προκύπτει ότι στην εν λόγω διάταξη αναφέρονται ρητά συγκεκριμένα αδικήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα επιχειρήματα περί δήθεν αβάσιμων καταγγελιών (ισχυρισμοί που δεν αποδεικνύονται από τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας) ενώ για άλλα σοβαρότατα αδικήματα η σιωπή του νομοθέτη αφήνει τη λύση στην κρίση των δικαστών.

Ο κατηγορούμενος - πατέρας, ασχέτως της ποινικής δίωξης που θα ασκηθεί σε βάρος του και ανεξαρτήτως του αν θα του καταλογιστεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας μπορεί να επωφεληθεί από το νέο 1532 και να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα και η επιμέλεια (όχι στην επείγουσα προσωρινή αρχική διαδικασία) μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ασάφειες που καταλείπει ο νέος νόμος.

Όπως αναμενόταν, «ο νόμος της συνεπιμέλειας» από τη μία πλευρά, αφήνει κρίσιμα ζητήματα στους/στις δικαστές αφού έχει δημιουργήσει πρόσθετα ερμηνευτικά ζητήματα αντί να τους/τις διευκολύνει να προχωρήσουν ανεπηρέαστοι στην κρίση τους ενώ από την άλλη πλευρά οπλίζει τη φαρέτρα φερόμενων εγκληματιών με νομικά επιχειρήματα.

Για τη Λυδία, ο νέος νόμος είναι κακοποιητικός, παραβιάζει τα συμφέροντά της, προσβάλλει δε συνολικά το νομικό μας πολιτισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταργηθεί για να μην κινδυνεύσουν και άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι στιγμής, δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη για ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της Λυδίας.

Καλούμε τις αρχές να μεριμνήσουν για την προστασία των δικαιωμάτων της Λυδίας. Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλεια».

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share