Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Noor1: Νέα έρευνα ζήτησε ο Εισαγγελέας για την εμπλοκή Μαρινάκη – το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Άλλο ένα «επεισόδιο» στο «σίριαλ» με το πλοίο Noor1

14 Ιουνίου 2021 14:54
Noor1: Νέα έρευνα ζήτησε ο Εισαγγελέας για την εμπλοκή Μαρινάκη – το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Επιστρέφει η δικογραφία στον Ανακριτή για την υπόθεση Noor1, καθώς ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζήτησε την εις βάθος έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία αλλά και δικαστική συνδρομή από τις αμερικανικές αρχές. Σκοπός είναι να διερευνηθεί η εμπλοκή εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη αναφορικά με τη χρηματοδότηση του κατάδικου Ευθύμιου Γιαννουσάκη για τη μεταφορά 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1.

Εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και των συγκατηγορουμένων του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον Μάρτιο του 2018 σε βαθμό κακουργήματος για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι, θυμίζουμε, ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Capital συμφερόντων Μαρινάκη, Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης και οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που καταζητείται και Φαρντίν Ριγκαμπάντι ο οποίος έχει εκδοθεί από την Αγγλία και έχει προφυλακιστεί στις φυλακές Κορίνθου.

Κατηγορούμενος ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο πρόσφατα προαχθείς Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζητά με έγγραφο του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση και να μην οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους τρεις Έλληνες συγκατηγορούμενους του.

Ο κ. Τζορμπατζόγλου ζητά:

Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για τις αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, αλλά και από οιασδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι η εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη Capital Product Partners (CPLP).

Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη, προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap που μένει μόνιμα στην Αθήνα για το ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, σχετικά με το «Noor 1».

O Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης δρούσε μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko», την τουρκική λέξη δηλαδή για το «χοντρός», τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι, λίγες εβδομάδες πριν αναχωρήσει το «Noor1» από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο Ζιντάστι του επιβεβαίωσε πως ο άνθρωπος που γνώριζε ως «Shishko» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με βάση φωτογραφία που του έστειλε.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητά να ληφθεί κατάθεση από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και να προσκομίσει ό,τι στοιχείο διαθέτει σχετικά με την εμπλοκή των κατηγορούμενων στη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1».

Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη στο Γιαννουσάκη, αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί γιατί δεν αξιοποιήθηκε η εταιρεία Express Energy συμφερόντων του Μαρινάκη, αλλά η G Tankers του Γιαννουσάκη ο οποίος συμμετείχε λίγους μήνες αργότερα στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ναρκωτικά και χρήματα στο πλοίο Noor1

Ως προς το ποσό των 622.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του υπεύθυνου της Capital και κατηγορούμενου Ν. Συντυχάκη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, να ερευνηθεί αν η εταιρεία Capital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί εστάλη μέσω του πράκτορα της.

Το χρηματικό ποσό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για έξοδα των πλοίων της εταιρείας στο εξωτερικό. Όμως αυτό επέστρεψε αυθημερόν στην Ελλάδα.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοικτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

Να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία Hellenic Hull του συγκατηγορούμενου του Ηλία Τσακίρη ο οποίος διέθεσε 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6-9-2012.

Σύμφωνα με πραγματογνώμονα, το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς κυμαίνεται από 1.500 έως 22.000 ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 280.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην εταιρεία του Γιαννουσάκη…

Εξάλλου, δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διεθνείς απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται στα βιβλία του πλοίου τα οποία εξαφανίστηκαν…

Τα 450 κιλά ηρωίνης στην Κρήτη και το σημείωμα

Ο κ. Τσορμπατζόγλου αμφισβητεί τον ανακριτή και ως προς ένα στοιχείο της δικογραφίας που δεν έλαβε υπόψιν.

Πρόκειται για σημείωμα που βρέθηκε από τον μεσεγγυούχο του πλοίου Γιώργο Αντωνάτο μέσα στο «Noor 1», όπου γίνεται αναφορά για 450 κιλά ναρκωτικών που επρόκειτο να παραδοθούν ανοικτά της Κρήτης.

Το πλοίο Noor1 στην Κρήτη

Ο ανακριτής εξέφρασε την άποψη πως δεν χρησιμοποιείται ο γραπτός λόγος κατά τη διάπραξη τέτοιων εγκληματικών πράξεων, αν και ο έμπειρος λιμενικός Κωνσταντίνος Αγαπάκης κατέθεσε πως η χρήση σημειωμάτων έχει συμβεί στο παρελθόν και θα μπορούσε και στην παρούσα υπόθεση…

Ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά αναφέρεται και στον πρώην συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», αλλά απαλλάχθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με «ελαχιστότατες αμφιβολίες».

Το χρονικό της υπόθεσης Noor 1

-Ιούνιος του 2014, μετά από παρακολουθήσεις μηνών και με τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών, το Λιμενικό Σώμα εντοπίζει σε διάφορα σημεία της Αττικής 2,1 τόνους ηρωίνης υψηλής καθαρότητας. Από τα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου Noor1 έχει βγει η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

- Το καλοκαίρι του 2014 ξεκινά ένα μπαράζ συλλήψεων 33 Ελλήνων επιχειρηματιών από τον ναυτιλιακό χώρο και αρκετών αλλοδαπών κατηγορουμένων.

- Τον Σεπτέμβριο του 2014, και πριν ανοίξει ο δικαστικός κύκλος της υπόθεσης, ανοίγει ο κύκλος των θανάτων. Στις 26 του μήνα, μια 19χρονη και ο οδηγός της εκτελούνται μέσα σε πολυτελές τζιπ που διασχίζει κεντρικό δρόμο στο προάστιο Μπουγιουκτσεκμετζέ στην Κωνσταντινούπολη. Η προσοχή των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση στρέφεται γρήγορα στο επίθετο της κοπέλας. Είναι κόρη του καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών και λαθρέμπορου Νατσί Σερίφι Ζινταστί, που, μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, αποδίδει την εκτέλεση της κόρης του στην φημολογούμενη εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor1. Ακολουθεί η εκτέλεση δύο νεαρών Τούρκων που οι αρχές εικάζουν πως είναι οι εκτελεστές της κόρης του Ζινταστί.

Βαγγέλης Μαρινάκης Noor1

- Τον Μάρτιο του 2015 ακόμη ένας άνθρωπος εκτελείται στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον ιρανικής υπηκοότητας Αχμέντ Σαχίν, που τον Ιούνιο του 2014 είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη από τους άνδρες του Λιμενικού όταν οι τελευταίοι ανακάλυπταν μέρος του φορτίου του Noor1 στο Κορωπί.

- Το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015, ο Τούρκος υπήκοος Σερχάν Μπασκαλέ, που βρίσκεται ανάμεσα στους 33 κατηγορούμενους, αφήνει την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό, όπου είχε διακομιστεί με συμπτώματα δύσπνοιας από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή καρδιάς συνεπεία πνευμονικού οιδήματος.

- Στις 22 Απριλίου 2016 κατέληξε στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Τζάνειου Νοσοκομείου ο β’ μηχανικός του Noor1 Σιράσταβα Ντεμπράτ Κουμάτ. Ο 32 χρόνων Ινδός ναυτικός είχε αποκαλύψει στην απολογία του στον ανακριτή ότι οι σάκοι με την ηρωίνη φορτώθηκαν στο πλοίο από μικρότερα πλοιάρια έξω από το Ομάν. Επίσης, είχε αναγνωρίσει τον Μ. Γιαννουσάκη και δύο βοηθούς του ως τους ανθρώπους που ήταν παρόντες κατά την εκφόρτωση της ηρωίνης μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ελευσίνας.

- Την ίδια περίοδο, η πρόεδρος του Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίζει... μυικούς πόνους και παραιτείται από την εκδίκαση της υπόθεσης.

- Στις 6 Οκτωβρίου 2015 ξεκινά η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 4 Αυγούστου 2016, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ισόβια στον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, αφού στο υπόγειο της βίλας του στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί 557 κιλά ηρωίνης από το φορτίο του Noor1. Ισόβια στον Γιώργο Μπουρδούβαλη, καθώς το δικαστήριο τον θεώρησε ναυλωτή του ναρκόπλοιου. Ισόβια σε τρεις Τούρκους που κρίθηκαν εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα διακίνησης της ηρωίνης.

Ποινή ποινή κάθειρξης 10 ετών για απλή συνέργεια στον Αιμίλιο Κοτσώνη, στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Μαρινάκη και επί σειρά ετών υπεύθυνο στο Τμήμα Προμηθειών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία τον θεώρησε ως έναν από τους εγκέφαλους της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση του ζεύγους Καλαφάτη, που ήταν και οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του Noor1 στα επίσημα έγγραφα, καθώς υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ναρκόπλοιου ήταν ο Αιμ. Κοτσώνης και εμπλέκεται άμεσα με τους 2,1 τόνους ηρωίνης.

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο σε ορισμένους από τους κατηγορουμένους προκαλούν πολλές απορίες και ερωτήματα, κάτι που υποχρέωσε την εισαγγελέα της έδρας Μαρία Τρουπή να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

- Τον Απρίλιο του 2018 η εισαγγελέας Πειραιώς Ειρήνη Τζίβα ασκεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Ευάγγελου Μαρινάκη και τριών στενών συνεργατών του για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης του Noor1.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share