Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος: Έδωσε ονόματα ο Χρυσοχοΐδης - Η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ

Έδωσε τη λίστα ο υπουργός - Έτσι λειτουργούσε η «νύχτα»

19 Μαΐου 2021 14:46
Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος: Έδωσε ονόματα ο Χρυσοχοΐδης - Η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Έναν ιδιαίτερο φάκελο παρέδωσε στον Άρειο Πάγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δίνει ονόματα, διευθύνσεις και γεγονότα, που αφορούν τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος με συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο.

Πρόκειται για μια έρευνα-μελέτη που κράτησε σχεδόν ένα μήνα, διενεργήθηκε από την Ασφάλεια Αττικής και περιλαμβάνει όλο το οργανωμένο έγκλημα της τελευταίας δεκαετίας, με τον υπουργό να την παραδίδει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα.

Το απίστευτο είναι ότι τα περισσότερα από τα 500 ονόματα έχουν συλληφθεί πολλές φορές από την Αστυνομία, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, κάποιοι πέρασαν και από τη φυλακή, όμως όλοι συνέχιζαν την παράνομη δραστηριότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 58χρονος δολοφονηθείς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Μεταμόρφωση, με το προσωνύμιο «Κεφάλας», από το 2011 που συνελήφθη, δεν δικάστηκε ποτέ!

Βέβαια, ο φάκελος συνοδεύεται με όλες τις δικογραφίες, καθώς πολλές συνδέονται μεταξύ τους και έτσι αναμένεται να ψαχτούν δικογραφίες και οι υποθέσεις να ψαχτούν από κοινού. Μάλιστα, αναμένεται να διαταχθεί προκαταρκτική, να οριστεί αρμόδιος εισαγγελέας, που θα εποπτεύει τις έρευνες προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά λένε «πηγές» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «να τελειώνουμε οριστικά με τη νύχτα και το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα».

Με δεδομένο ότι η μελέτη της Ασφάλειας περιλαμβάνει όχι μόνο ονόματα, αλλά και διευθύνσεις, τις ομάδες-συμμορίες, αλλά και τις διασυνδέσεις μεταξύ τους, η έρευνα αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα και να υπάρξουν άμεσα εξαρθρώσεις, εξιχνιάσεις και συλλήψεις. Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναβαθμίζεται πλήρως η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη φάση, αλλά και όλες τις μεγάλες υποθέσεις.

Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στον φόνο του Καραϊβάζ

Όλη η Ελλάδα «πάγωσε» από την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ το μεσημέρι της 9ης Απριλίου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Ο 53χρονος δημοσιογράφος δέχθηκε 10 σφαίρες από απόσταση ενός μέτρου, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ακαιριαία. Από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δυο δραστών όσο και για τον εντοπισμό αυτών που έδωσαν την εντολή για να εκτελεστεί ο Γιώργος Καραϊβάζ.

Οι δράστες είχαν παρακολουθήσει τον δημοσιογράφο από την Κηφισιά, όπου εδρεύει το κανάλι Star στο οποίο εργαζόταν, μέχρι και το σπίτι του, όπου και τον εκτέλεσαν. Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάνει μια σειρά αποκαλύψεων για δολοφονίες που είχαν να κάνουν με το κύκλωμα της νύχτας, γεγονός που έχει κάνει ακόμα και έμπειρους συναδέλφους του να στρέφουν εκεί τις υποψίες τους για το ποιοι τον ήθελαν νεκρό.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Star, οι αξιωματικοί που διερευνούν την έρευνα κάνουν λόγο για συμβόλαιο θανάτου. Οι έρευνες έχουν στραφεί προς το κύκλωμα της νύχτας και το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών και εκεί αναζητούν τόσο τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της εκτέλεσης.

Αντίστοιχη ήταν η άποψη και του πολύπειρου αστυνομικού συντάκτη, Πάνου Σόμπολου. Σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο, ο τρόπος της εκτέλεσης του Γιώργου Καραϊβάζ δείχνει το συγκεκριμένο κύκλωμα.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share