Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Αυτοί οι δικηγόροι αναλαμβάνουν την υπόθεσή του!

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση!

15 Απριλίου 2021 11:36
Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Αυτοί οι δικηγόροι αναλαμβάνουν την υπόθεσή του!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβαζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο την περασμένη Παρασκευή!

Την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναλαμβάνουν οι δικηγόροι Απόστολος Λύτρας και Παναγιώτης Κάσσης όπως έκαναν γνωστό με κοινό Δελτίο Τύπου.

Εντολή στο δικηγορικό γραφείο των Απόστολου Λύτρα και Παναγιώτη Κάσση, να αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ έδωσε η οικογένεια του.

Οι δύο δικηγόροι από την πλευρά τους, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση προς την υποστήριξη της κατηγορίας για την άνανδρη δολοφονία του δημοσιογράφου, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αποτελεί «δολοφονία της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας».

Παράλληλα οι ίδιοι δήλωσαν ότι «είναι χρέος μας να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Από την πλευρά της, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακάλεσε να μην ακούγονται και να μην γράφονται «σενάρια» για το τι έχει συμβεί.

«Ας αφήσουμε το ΥΔΕΖΙ και τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν τις απαραίτητες έρευνες για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η οικογένεια του αείμνηστου Γιώργου Καραϊβάζ μας έδωσε την εντολή να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την άνανδρη δολοφονία του. Η οικογένεια του αείμνηστου Γιώργου Κραϊβάζ παρακαλεί να μην ακούγονται και γράφονται "σενάρια" για το τι έχει συμβεί.

Ας αφήσουμε το ΥΔΕΖΙ και τις αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν τις απαραίτητες έρευνες για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του.

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι δολοφονία της Δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας και είναι χρέος μας να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη».

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πάνω από 100 βίντεο στα χέρια της Αστυνομίας - Οι επαφές και το πόρισμα της ΕΥΠ

Περισσότερα από 100 βίντεο έχουν συλλέξει τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, από την περιοχή της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και από το δρομολόγιο που είχε ακολουθήσει.

Το συγκεκριμένο βιντεοληπτικό υλικό αναλύεται, εξετάζεται και αξιολογείται, ενώ σε ένα από αυτά, 3-4 λεπτά μετά την δολοφονία, αναδεικνύεται η σωματοδομή και η κατεύθυνση διαφυγής τους.

Η καταγραφή έχει γίνει στις 14:31 το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Απριλίου 2021, στην οδό Μεγίστης στον Άλιμο, σχεδόν τρία οικοδομικά τετράγωνα, απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο, μακριά από τον τόπο της δολοφονίας.

Το δίτροχο κινείται με κατεύθυνση την Λ. Ποσειδώνος, φαίνεται να στρίβει δεξιά προς Πειραιά, όπως αποτυπώνεται σε κάμερες ασφαλείας καταστημάτων επίπλων και ταχυφαγείου.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πάνω από 100 βίντεο στα χέρια της Αστυνομίας - Οι επαφές και το πόρισμα της ΕΥΠ

Οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι πως το συγκεκριμένο κοινό δίτροχο έχει κλαπεί πρόσφατα και δεν αποκλείουν να το έχουν ποντίσει σε θαλάσσια περιοχή εξαφανίζοντας γενετικά ευρήματα.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να χρησιμοποιηθεί και υποθαλάσσιος ανιχνευτής μετάλλων, ένα ιδιότυπο σόναρ, για τον εντοπισμό του σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στον Άλιμο, σύμφωνα με την διαδρομή διαφυγής που έχουν χαρτογραφήσει οι αστυνομικοί.

Από αρκετά βίντεο απεικόνισης των δραστών, οι αστυνομικοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν μακροσκοπικά την πιθανότητα να φορούν και οι δύο, αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ενώ σε πολλά σημεία της διαδρομής, ο συνεπιβάτης-εκτελεστής φέρεται να έχει ακόμη ανάμεσα στα πόδια του το πιστόλι με τον σιγαστήρα.

Από την σωματομετρική προσομοίωση εκτιμούν ότι ο συνεπιβάτης-εκτελεστής είναι περίπου 1,80 και ο οδηγός 1,75.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πάνω από 100 βίντεο στα χέρια της Αστυνομίας - Οι επαφές και το πόρισμα της ΕΥΠ
Η αστυνομική έρευνα θα υποβοηθηθεί και από λογισμικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το γνωστό Intelligence 2 (i2), Νοημοσύνη 2. Είναι το σύστημα ανάλυσης δεδομένων που είχαν προμηθευτεί οι διωκτικές αρχές στο πλαίσιο εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, το οποίο έχει αναβαθμιστεί.

Αυτό το σύστημα τροφοδοτείται με πληροφορίες, στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις, ονόματα, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων και κυρίως αριθμοί κινητών τηλεφώνων που προκύπτουν από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου.

Το σύστημα δίνει "κόκκινες" ενδείξεις στην περίπτωση σύνδεσης δεδομένων. Μπορεί να αναδείξει παράλληλες επικοινωνίες, κεραίες εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που τις έκαναν, το επίμαχο χρονικό διάστημα, όπως επίσης πριν και μετά την δολοφονία.

Περισσότερες από 30 πληροφορίες για το μαύρο Beverly των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ, έχουν δεχθεί και ερευνήσει τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. "Είδα ένα κάτω από το σπίτι μου, σε μία πυλωτή", "είδα ένα που του μοιάζει", είναι μερικές από τις σχετικές πληροφορίες.

Ο εντοπισμός του είναι σημαντικός, αναφέρουν οι αστυνομικοί, καθώς από τη μία θα μπορούσε να αναδείξει περιοχή κλοπής του και επέκταση των ερευνών σε αυτή, και από την άλλη πιθανά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Διψήφιος είναι ο αριθμός των κλεμμένων Beverly, που έχουν καταγγελθεί έως και πέντε ημέρες πριν την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρήκαν την βολίδα που είχε καρφωθεί στο αυτοκίνητο του Γιώργου Καραϊβάζ και όπως ήταν αναμενόμενο προέρχεται από το ίδιο εννιάρι πιστόλι της δολοφονίας του, ενώ και οι δύο οπές στην τοιχοποιία πολυκατοικίας, εκτιμάται πως προέρχονται από τις δύο άστοχες βολές του δολοφόνου.

Από το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Καραϊβάζ έχουν ανακτηθεί κάποια στοιχεία, όπως επαφές και επικοινωνίες του, με άτομα που δεν αποκλείεται να κληθούν από αξιωματικούς του αρμόδιου τμήματος, προκειμένου να συζητήσουν...

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν λάβει 22 καταθέσεις ατόμων, αυτοπτών μαρτύρων και άλλων που σχετίζονται με την υπόθεση. Παράλληλα έχουν στην κατοχή τους ένα μέρος από το προσωπικό χειρόγραφο και ηλεκτρονικό αρχείο του Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν και την δικογραφία της ΕΥΠ, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν φυσικές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ατόμων την περίοδο του 2016, που είχαν απασχολήσει για ποινικά αδικήματα, όπως επίσης απόστρατων, απότακτων και εν ενεργεία αστυνομικών, με αντικείμενο της έρευνας ένα δαιδαλώδες κύκλωμα διαφθοράς, σύμφωνα με τις αναφορές της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Από εκεί αναζητούν ενδεχόμενες επαφές του Γιώργου Καραϊβάζ, σχετικές με την δημοσιογραφική του ιδιότητα, από τις οποίες εξετάζεται αν προκλήθηκαν έντονες τριβές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτήν την ακατανόητη δολοφονική ενέργεια.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο στο Athensmagazine.gr:

Οι επαφές και το πόρισμα της ΕΥΠ

Οι απαντήσεις για τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ κρύβονται στις επαφές του με πηγές από τον υπόκοσμο και στα ρεπορτάζ που δημοσίευε στην ιστοσελίδα Bloko.gr. Σε αυτά ο δημοσιογράφος αναφερόταν στα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στον χώρο της νύχτας, στη διαφθορά στην Αστυνομία και στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ορισμένα στοιχεία για τις σχέσεις του με άτομα από την παρανομία είχαν αποτυπωθεί σε πόρισμα που είχε συντάξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έπειτα από παρακολουθήσεις, την περίοδο 2015-2016. Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και ο δεύτερος τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες της νύχτας παρείχαν «κάλυψη» σε οίκους ανοχής, στριπτιζάδικα και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, εισπράττοντας ποσά που ανέρχονταν σε 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ο Δημήτρης Μάλαμας, με τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ διατηρούσε συχνές επαφές, περιγράφεται ως το άτομο στο οποίο κατέληγαν οι εισπράξεις.

Στη σελίδα 35 του πορίσματος περιγράφεται ότι, όταν οι Εσωτερικές Υποθέσεις προσήγαγαν τον Μάλαμα για «ξέπλυμα» χρήματος, ο Γιώργος Καραϊβάζ μεσολάβησε «για να απεμπλακούν οι υπηρεσίες που πραγματοποιούν τους ελέγχους». Στην ίδια σελίδα, η ΕΥΠ παραθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος είχε επικοινωνήσει με υψηλόβαθμους αξιωματικούς για θέματα που αφορούσαν ελέγχους της αστυνομίας σε κατάστημα φαγητού στο Χαλάνδρι και μια παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στον Πειραιά.

Στο πόρισμα περιγράφονται οι επαφές του Γιώργου Καραϊβάζ και με τον Δημήτρη Καπετανάκη. Ο τελευταίος ενημερωνόταν, σύμφωνα με την ΕΥΠ, από τον δημοσιογράφο για τη δράση φυλακισμένων ποινικών με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Περιγράφονται ακόμα σχέσεις πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ με τον Καπετανάκη, ο οποίος, σημειωτέον, μέχρι τη δολοφονία του συνέχισε να καλλιεργεί επαφές με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής.

Το πόρισμα της ΕΥΠ μαζί με τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπεβλήθη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με τα στελέχη της να καλούν τους εμπλεκομένους σε έγγραφες εξηγήσεις το καλοκαίρι του 2020. Μέσω του δικηγόρου Πειραιά Παναγιώτη Κάσση, ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέθεσε υπόμνημα στις αρχές Ιουλίου. Περιέγραψε τη σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα σημειώνοντας ότι γνωρίστηκαν το 2015 με αφορμή εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. «Δημιούργησα σταδιακά μια φιλική σχέση με τον εκλιπόντα», ανέφερε και απέδωσε τις επαφές του που παρατίθενται στο πόρισμα σε «καθημερινές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις».

Επιπλέον κατηγόρησε την ΕΥΠ για προσπάθεια δημιουργίας ενόχων, επισημαίνοντας ότι «αναφέρεται σε συνομιλίες μου με τον κ. Παπαχρήστου, οι οποίες δεν υπάρχουν στη δικογραφία». Ο Σπύρος Παπαχρήστου, στον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ έκανε αναφορά, ήταν ένας πρώην αστυνομικός που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 σε ταβέρνα στην Παλλήνη. Περιγράφεται ως άτομο που διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στην Αστυνομία, διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και επαφές με επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και την Εκκλησία. Ηταν επίσης φίλος με τον Γιώργο Καραϊβάζ, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε παλαιότερα κείμενά του.

Περιέργως, στο πόρισμα της ΕΥΠ υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στον Παπαχρήστου, παρότι ο Μάλαμας, στον οποίο εμφανίζεται να εστίασε η έρευνα, περιγράφεται από τους γνωρίζοντες ως «το δεξί χέρι του Παπαχρήστου». Με αφορμή και τα παραπάνω, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε στις αρχές Ιουλίου δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο «Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. – Αϊ στο διάολο κρετίνοι». Σε αυτό έγραφε μεταξύ άλλων: «Βρώμικο χρήμα, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαφία. Αυτά δεν τα άκουσαν ποτέ η κυρία και οι συνεργάτες πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που άκουγαν τις κασέτες και μοίραζαν κοριούς μέσα από την ΚΥΠ για να παγιδευτούν αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων βρίσκονταν αργότερα δολοφονημένοι; Δεν άκουσε ποτέ η κ. αστυνόμος συνομιλίες του Παπαχρήστου με το αφεντικό της και τ’ αφεντικά του; Οσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά, ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου. Εξ ου και το άι στο διάολο κρετίνοι».

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share