Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Καραϊβάζ: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου - Αυτά έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις

Τι συνέβη στο τραγικό συμβάν;

10 Απριλίου 2021 10:51
Γιώργος Καραϊβάζ: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου - Αυτά έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, με τα αποτελέσματα από τις πρώτες εξετάσεις να γίνονται γνωστά, σχετικά με το όργανο του εγκλήματος, τη στιγμή που υπάρχουν νέες λεπτομέρειες για τους δράστες.

Γιώργος Καραϊβάζ: Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας για τη δολοφονία του

Συγκεκριμένα, η βαλλιστική έρευνα έδειξε, ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε, ήταν «καθαρό», μην έχοντας χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Οι Αρχές θα πραγματοποιήσουν και δεύτερη εξέταση για να επιβεβαιώσουν ότι το 9άρι πιστόλι είναι «καθαρό».

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, περίμεναν ότι οι εκτελεστές δεν θα χρησιμοποιούσαν όπλο που είχε εμπλακεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Γιώργος Καραϊβάζ: Το ιστορικό ενεδρών θανάτου στην Ελλάδα - Ο Γκιόλιας, ο τυχερός Χίος και ο ηρωικός Συρίγος

Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Καραϊβάζ προκαλεί θλίψη και σοκ σε όλη την χώρα. Ο γνωστός δημοσιογράφος και «σήμα κατατεθέν» του αστυνομικού ρεπορτάζ δε θα είναι πια εδώ, με το δικό του αποκαλυπτικό και ευθύ λόγο, όπως μας είχε συνηθίσει εδώ και πάνω από 30 χρόνια, στην ενασχόλησή του με την εν λόγω ειδησεογραφία.

Η δολοφονία του, φυσικά, είναι αυτή που ερευνάται και, τις κρίσιμες αυτές ώρες, η Αστυνομία επιχειρεί να βρει όποιο στοιχείο μπορεί, ώστε να εντοπίσει τους δράστες. Μαζί με αυτή τη μεταβλητή, βέβαια, έρχονται κι άλλες να προστεθούν στην «εξίσωση» αυτού του άδικου χαμού, όπως το κίνητρο των δραστών, το ποιοι μπορεί να ήθελαν νεκρό τον Καραϊβάζ και να όπλισαν το χέρι τους, καθώς και το αν το έγκλημα μείνει ατιμώρητο, αφήνοντας «σκιές» πάνω από την ελευθερία του λόγου στα Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά, όμως, που η χώρα μας γίνεται παγκόσμιο θέμα για αυτό το θλιβερό λόγο, για μια επίθεση δηλαδή απέναντι σε δημοσιογράφο. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στο διεθνή δείκτη για την ελευθερία των ΜΜΕ βρισκόμαστε μόλις στην 65η θέση, πίσω από χώρες σαν τον Νίγηρα, το Μπελίζ, τη Μαγαδασκάρη και την Μποτσουάνα. Τουλάχιστον, βέβαια, είμαστε μπροστά από την Κολομβία, που κατέχει την 130ή θέση, ενώ σε σύγκριση με άλλα χρόνια έχουμε ανέβει ορισμένες θέσεις.

Πώς μπορεί, όμως, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχει ο τρόπος της οριστικής φίμωσης ενός δημοσιογράφου, που ενδέχεται να ενοχλεί; Το Athensmagazine.gr παρουσιάζει μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενεδρών θανάτου, που έγραψαν την ιστορία τους με το δικό τους τρόπο στην Ελλάδα, με δύο εξ αυτών να έχουν πετύχει. Μία με τον Καραϊβάζ και μία πριν από σχεδόν 11 χρόνια.

Το ανεξιχνίαστο «γάζωμα» του Σωκράτη Γκιόλια

Όλη η Ελλάδα είχε συγκλονιστεί στις 10 Ιουλίου 2010, όταν έγινε γνωστή η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, με το τραγικό συμβάν να λαμβάνει χώρα έξω από το σπίτι του.

Είκοσι κάλυκες από πυροβόλο όπλο περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί από τον τόπο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, και όπως δήλωσε η σύζυγος του δολοφονηθέντος στην αστυνομία, άγνωστος χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός τους και όταν ο δημοσιογράφος άνοιξε αντίκρισε έναν άγνωστο ο οποίος του είπε ότι κάποιοι έκλεβαν το ΙΧ αυτοκίνητό του κάτω από την πολυκατοικία.

Ο Γκιόλιας κατέβηκε γρήγορα στην είσοδο όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο και εκεί άγνωστοι τον "γάζωσαν" με πυροβόλο όπλο με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν.

Στη συνέχεια διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο και πιθανότατα ήταν τρία άτομα. Γύρω στις 7 το πρωί σε σχετικά μικρή απόσταση από τον τόπο της δολοφονίας , βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εξετάζεται αν ήταν των δραστών.

Τα κίνητρα της δολοφονίας εξακολουθούν να είναι αδιευκρίνιστα, ενώ από την αστυνομία δεν αποκλείεται καμία εκδοχή.

Η επίθεση στον Στέφανο Χίο

Η υπόθεση Καραϊβάζ μας οδηγεί και σε αποτυχημένα περιστατικά δολοφονικών ενεργειών, με πιο πρόσφατη εκείνη του Ιουλίου του περασμένου έτους απέναντι στον Στέφανο Χίο. Για να υπενθυμίσουμε την υπόθεση, οι δύο άγνωστοι έστησαν ενέδρα έξω από το σπίτι του στα Βριλήσια. Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, ο Στέφανος Χίος δέχθηκε δύο σφαίρες στο λαιμό και τα πλευρά, ενώ δύο ακόμη βολίδες καρφώθηκαν στο αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνδρες που φορούσαν κουκούλες είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του δημοσιογράφου στα Βριλήσσια και μόλις ο Στέφανος Χίος εμφανίστηκε, ένας από τους δράστες τον πλησίασε ενώ το θύμα ήταν ακόμα μέσα στο αυτοκίνητό του και τον πυροβόλησε δύο φορές σχεδόν εξ επαφής από το παράθυρο του οδηγού. O δημοσιογράφος αντέδρασε άμεσα, ανοίγοντας με δύναμη την πόρτα του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον επίδοξο δολοφόνο του και να μπλοκάρει το όπλο του. Μάλιστα, άρχισε να φωνάζει- τις φωνές άκουσε και η σύζυγός του που έσπευσε να δει τι συνέβαινε.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος εμφανίστηκε αιμόφυρτος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και από έκει, με δεδομένο ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου παραμένει για νοσηλεία. Ο Στέφανος Χίος νοσηλεύεται σε καταστολή με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία σφαίρα τον πέτυχε στο λαιμό περνώντας ξυστά από την καρωτίδα, ενώ η δεύτερη πέρασε πάνω από το αριστερό στήθος λίγα εκατοστά μακριά από την καρδιά και αυτό που έσωσε τον δημοσιογράφο είναι το γεγονός ότι το όπλο του δράστη μπλόκαρε πριν αδειάσει και τις υπόλοιπες σφαίρες πάνω του.

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια συνεργού του. Στην πρώτη του κατάθεση, ο Χίος είχε πει πως «κάποιοι θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση» εξαιτίας συγκεκριμένων δημοσιευμάτων της εφημερίδας του, συνεχίζοντας μάλιστα μέσω αυτής να στοχοποιεί ανθρώπους, που ενδεχομένως εκείνος θεωρούσε ως υπόπτους.

Οι μαχαιριές στον… πολυμετωπικό Φίλιππο Συρίγο

Γυρίζουμε τον χρόνο σε μια υπόθεση που κρατά από το 2004, όταν και τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, ενώ ήμασταν «μεθυσμένοι» με το απολαυστικό νέκταρ των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο δράστες επιτέθηκαν στον κορυφαίο αθλητικό συντάκτη, Φίλιππο Συρίγο.

Όπως αναφέρουν οι τότε πληροφορίες της εποχής, ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» είχε μόλις βγει από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Supersport FM, στη διασταύρωση των οδών Αριστείδου και Έλλης στην Καλλιθέα, και κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του, όταν δέχτηκε επίθεση από δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, οι οποίοι τον χτύπησαν στο κεφάλι με σιδηρολοστό και τον μαχαίρωσαν στην πλάτη τέσσερις φορές.

Το περιστατικό συνέβη στις 4 το απόγευμα. Αφού χτύπησαν τον Φίλιππο Συρίγο, οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Εκείνος ακολούθως ειδοποίησε συναδέλφους του με το κινητό του τηλέφωνο και στη συνέχεια αυτοί τον μετέφεραν αιμόφυρτο στηn Κεντρική Κλινική Αθηνών, όπου εισήχθη στο χειρουργείο, για να περιποιηθούν οι γιατροί τα τραύματα του.

Ο ίδιος, έχοντας φύγει από τη ζωή τον Οκτώβρη του 2013, είχε δώσει συνέντευξη Τύπου και είχε μιλήσει για όσα είχαν συμβεί τότε. Αναφορικά με τους δράστες και τα κίνητρά τους, είπε: «Δεν έχω καμία διάθεση να δημιουργήσω υπόπτους ή να κατασκευάσω ενόχους σε σχέση με αυτούς που με χτύπησαν ή τους ενδεχόμενους ηθικούς αυτουργούς. Είχα τρία ανοιχτά μέτωπα: Την υπόθεση Καραϊσκάκη, την υπόθεση της "Οκταγκον" και την υπόθεση της ντόπας. Η σειρά που ανέφερα τα μέτωπα ήταν τυχαία. Τα υπόλοιπα είναι θέμα της Αστυνομίας, που πιστεύω πως έχει τη διάθεση να βρει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς».

Στη συνέχεια, ο Φ. Συρίγος περιέγραψε το ιστορικό της επίθεσης: «Γύρω στις 16.10 έφυγα από τον "SuperΣΠOP FM" στην Καλλιθέα. Κατευθύνθηκα σε έναν παράπλευρο δρόμο, που είχα αφήσει το αυτοκίνητό μου. Μόλις έστριψα, άκουσα μια φωνή: "Ο Συρίγος;". Αυτός που είπε το όνομά μου ήταν Ελληνας. Δέχτηκα το πρώτο χτύπημα από μια σιδερογροθιά στο κεφάλι και ακολούθησαν 3-4 χτυπήματα. Ο δεύτερος δράστης με μαχαίρωσε από πίσω, κάτι που δεν αντιλήφθηκα. Δεν έπεσα στο έδαφος, δεν έχασα τις αισθήσεις μου. Φώναξα βοήθεια και είδα τους δύο δράστες να απομακρύνονται όταν έστριψα το κεφάλι μου. Ο ένας ήταν ψηλός, γύρω στο 1,85, γυμνασμένος με ένα άσπρο κράνος. Ετσι, όπως άκουσα την εκφορά του ονόματός μου, έχω την πεποίθηση πως ήταν Ελληνας. Δεν είδα πρόσωπο. Ο άλλος ήταν πιο κοντός και αρκετά πιο αδύνατος. Πρέπει να ήταν αυτός που χρησιμοποίησε μαχαίρι. Το κίνητρο, από όπου κι αν προέρχεται, είναι σαφές. Ηθελαν να μου κλείσουν το στόμα ή να με εκδικηθούν για κάτι. Στη ζωή μου δεν ξέρω κανέναν, που να έχει τέτοιο προσωπικό πρόβλημα μαζί μου που να αποπειραθεί να με σκοτώσει. Ανθρωποι που μπορεί να είχαν τόσο σοβαρό πρόβλημα μαζί μου προέρχονται μόνο από τα τρία μέτωπα που σας ανέφερα».

Ερωτηθείς για το αν είχε δεχτεί απειλές, που να τον προϊδέαζαν για το τι θα επακολουθούσε, απάντησε: «Δεν είχα δεχτεί καμία απειλή μέσω τηλεφώνου και τα μηνύματα που είχα δεχτεί στις δύο τελευταίες εκπομπές μου δεν ήταν απειλητικά. Ηταν η δικαιολογημένη αντίδραση κάποιων φανατικών οπαδών, αλλά δε θεώρησα από την πείρα μου πως τα λόγια τους συνιστούσαν απειλή. Στις εκπομπές μου υπήρχαν ερωτήσεις που αφορούσαν και τα τρία αυτά μέτωπα».

Η βόμβα στο αυτοκίνητο του Γιώργου Τράγκα

Σοκ είχε επικρατήσει και με τον Γιώργο Τράγκα, αφού είχε γίνει δολοφονική επίθεση στο δημοσιογράφο, ο οποίος μίλησε για το ποιος ήταν εκείνος, που κόντεψε να του αφαιρέσει τη ζωή.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος, που τώρα βρίσκεται στη «Ζούγκλα» και τον «Αθήνα 98.4», είχε μιλήσει για το θέμα με αφορμή την επίθεση στον Στέφανο Χίο. Ο παρουσιαστής έκανε ορισμένες μεγάλες αποκαλύψεις για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, όταν και είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αυτοκίνητό του, με τον ίδιο ωστόσο να καταφέρνει να εντοπίσει και να πιέσει στο να συλληφθεί ο πυροτεχνουργός, που ήταν υπεύθυνος για το μηχανισμό.

«Εδώ στην Ελλάδα, οι δολοφονίες ή οι απόπειρες εναντίον δημοσιογράφων, δύσκολα εξιχνιάζονται. Τέτοιο περιστατικό ήταν και η βόμβα στο αυτοκίνητό μου και μόνο εγώ έπιασα το δολοφόνο μου, ή μάλλον πίεσα και συνελήφθη, για να καταδικαστεί σε 15 και 13 χρόνια αντίστοιχα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Τους λόγους θα εξηγήσω άλλη φορά, αλλά φτάνει να σας πω, ότι είχα άκρες στους παράλληλους κόσμους, διαφορετικά δε θα μου τον έφερναν και δε θα τον παρέδιδε το καθεστώς Σημίτη», ανέφερε στην εκπομπή του.

Οι ξυλοδαρμοί των νταήδων και... οι αθλητικοί συντάκτες

Αρκετοί δημοσιογράφοι δεν έχουν δεχθεί ενέδρα θανάτου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα παραδείγματα. Είχαν, όμως, γίνει θύματα ξυλοδαρμού, με την αντίθετη πλευρά να επιχειρεί να… στείλει μήνυμα με βασικό στόχο τον εκφοβισμό.

Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο δημοσιογράφος του γερμανικού δικτύου Deutsche Welle, Τόμας Λάκομπι, που τον Ιανουάριο του 2020 δέχθηκε επίθεση την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή του Συντάγματος. Οι δράστες χτύπησαν το δημοσιογράφο και του πήραν την κάμερά του. Αρχικά του ζήτησαν τα στοιχεία, και όταν αρνήθηκε οι άγνωστοι, που σύμφωνα με μαρτυρίες ανήκαν σε ακροδεξιά οργάνωση που πραγματοποιούσε συγκέντρωση κατά των μεταναστών, άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι, ενώ κινήθηκαν και κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ, ο φωτορεπόρτερ δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από άγνωστα άτομα, μόλις τον είδαν να τραβάει φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, ενώ όταν έσπευσαν αστυνομικοί στο σημείο για να τον βοηθήσουν εκείνος τούς είπε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του και πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση.

Αρκετοί είναι και οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ, που για διάφορους λόγους και συμφέροντα έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». Αρκετό «κρότο» είχε κάνει η περίπτωση του Άρη Ασβεστά, ο οποίος πριν από 3 χρόνια και λίγο πριν φτάσει στο σπίτι του, περί τις 00:30 δηλαδή μετά το τέλος της ραδιοφωνικής εκπομπής του στον Σπορ FM, δέχθηκε άνανδρη επίθεση από δυο άνδρες με κράνη που χωρίς να πουν κουβέντα, του επιτέθηκαν γρονθοκοπώντας τον δεκάδες φορές.

Έναν χρόνο πιο πριν, ένα περισταικό προπηλακισμού είχε λάβει τόπο σε αγώνα στο ΣΕΦ σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, με θύμα τον Σπύρο Γραμμένο, που τότε μετέδιδε για το «parthenonradio.com». Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί μάλιστα ακούγεται η λεκτική επίθεση που δέχεται από δημοσιογράφο του Ολυμπιακού, ο οποίος τον βρίζει και τον... διώχνει με το «έτσι θέλω» από τα δημοσιογραφικά θεωρεία ενώ εκείνη τη στιγμή έκανε τη μετάδοση του αγώνα, με το ίδιο άτομο να τον δίνει στη συνέχεια “βορά” στις ορέξεις των ανεγκέφαλων της κερκίδας. Μπουνιά στην καρωτίδα, κλωτσιές ενώ ήταν πεσμένος κάτω, μία εξ αυτών μάλιστα να τον βρίσκει στο μάτι και να του το μαυρίζει κι ο ίδιος να παρακαλάει να σταματήσουν.

Νωρίτερα, το 2014, αντίστοιχη επίθεση έγινε στον Σωτήρη Βετάκη και, μάλιστα, μπροστά στα μάτια του έντρομου ανήλικου γιου του. Ο ίδιος οδηγούσε, όταν κατέβασε το παράθυρο για να δώσει πληροφορίες που του ζήτησε ένας άγνωστος, όταν δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο, με τον γιο του να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.

Πριν από έναν χρόνο, περιστατικό σε γήπεδο είχε υπάρξει στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Νίκο Γιαννόπουλο, που τότε έγραφε στο Contra.gr. Ο ίδιος παθανάτιζε κάποιο περιστατικό στις κερκίδες του φαληρικού γηπέδου, όταν τον αντιλήφθηκαν οπαδοί των γηπεδούχων και του ζήτησαν να διαγράψει το video. Όταν εκείνος επικαλέστηκε την ιδιότητά του, καθώς και την υποχρέωσή του να κάνει τη δουλειά του, του επιτέθηκαν και τον προπηλάκισαν. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, του δάγκωσε το αυτί.

Παρόμοια και η περίπτωση του Αντώνη Καλκαβούρα το 2012. Ο αθλητικός συντάκτης, ο οποίος βρισκόταν στο κλειστό του ΟΑΚΑ προκειμένου να καλύψει την αναμέτρηση μπάσκετ Παναθηναϊκός-Πανιώνιος, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που αφού ολοκλήρωσαν το… «έργο» τους, αξίωσαν από αυτόν να μην ξαναπατήσει στο γήπεδο.

Για τέτοια υπόθεση έχει μιλήσει και ο Κωστής Ραπτόπουλος. Ο ίδιος κατήγγειλε από το ραδιόφωνο στο οποίο εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2020. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει το «Metrosport» (ο κ. Ραπτόπουλος εργάζεται για τον όμιλο «Metromedia»), βρέθηκε σε μαγαζί φίλου στην περιοχή του Βότση για να γιορτάσει μαζί με την οικογένειά του και εκεί τον περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ο δημοσιογράφος που καλύπτει θέματα του αθλητικού ρεπορτάζ αποκάλυψε πως ένας θαμώνας άρχισε να βρίζει τον ίδιο και έναν συνάδελφό του (Γιώργο Μπούζο), που δεν ήταν παρών. Όταν είδε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι «άναψαν τα αίματα», επιχείρησε να φύγει, αλλά ο δράστης της επίθεσης, βούτηξε τα γυαλιά του και τα έσπασε, κι έτσι ο Ραπτόπουλος αντέδρασε και πιάστηκαν στα χέρια. Στο χώρο επικράτησε χάος, ενώ όπως είπε, συμμετείχαν στην επίθεση κι άλλα άτομα. Η ένταση συνεχίστηκε και έξω από το μαγαζί, με τους επιτιθέμενους να τον κυνηγούν βρίζοντάς τον και πάντα σύμφωνα με την καταγγελία να προκαλούνται ζημιές στα γύρω αυτοκίνητα.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share