Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ελένη Τοπαλούδη: Συγκίνησε το Πανελλήνιο το τέλος της δίκης με το χειροκρότημα έξω από το δικαστήριο - Ανατριχιάζουν τα λόγια της μάνας

Η δίκη και τα ισόβια των κατηγορουμένων

16 Μαΐου 2020 10:20
Ελένη Τοπαλούδη: Συγκίνησε το Πανελλήνιο το τέλος της δίκης με το χειροκρότημα έξω από το δικαστήριο - Ανατριχιάζουν τα λόγια της μάνας

Τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή για την ανθρωποκτονία και τον βιασμό επέβαλε το δικαστήριο στους δύο κατηγορούμενους

Με χειροκροτήματα, συνθήματα υπέρ της μνήμης της Ελένης, δάκρυα «στιγμιαίας ανακούφισης» αλλά και πόνο για το κορίτσι με τα όνειρα που χάθηκε τόσο άδικα και που «δεν γυρνάει πίσω όσα ισόβια και να επιβληθούν», έπεσε, χθες, μέσα σε ένα κατάμεστο - για τα δεδομένα της πανδημίας – ακροατήριο του Εφετείου της Αθήνας η αυλαία της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ομόφωνα επέβαλε στον καθένα από τους δυο κατηγορούμενους τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή: Ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Οι δυο κατηγορούμενοι, ο 23χρονος Ροδίτης και ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του «υποδέχθηκαν» την απόφαση αμίλητοι με ψυχραιμία ή ενδεχομένως ψυχρότητα.

Είχε προηγηθεί μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, διεξήχθη εν μέσω των αντίξοων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και για το λόγο αυτό διεκόπη και κάποιες φορές. Χθες, όμως το δικαστήριο ήταν πλέον σε θέση να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τους δυο κατηγορουμένους, που καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης είχαν επιδοθεί σε ένα συνεχές πινγκ – πονγκ ανταλλαγής ευθυνών. Μια απόφαση η οποία εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου και που χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της προέδρου της έδρας, η οποία χρειάστηκε να υπενθυμίσει πολλές φορές ότι το δικαστήριο δεν είναι μέρος για χειροκροτήματα.

Ούτε ένα ελαφρυντικό

Δικαστές και ένορκοι επίσης ομόφωνα αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορούμενους, κάτι που αν συνέβαινε θα έσπαγε τα ισόβια που τους επιβλήθηκαν. «Ποιο ελαφρυντικό; 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου…. Δεν γυρνάει πίσω το παιδί μου….», ήταν τα λόγια της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη η οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα στο ακροατήριο. Μη μπορώντας να αντέξει άλλο η μαυροφορεμένη γυναίκα αποχώρησε υποβασταζόμενη από την αίθουσα και οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο καθώς ένιωσε αδιαθεσία. Έξω από το δικαστήριο ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί της συμπαραστέκονταν και εκείνη φώναξε ραγίζοντας καρδιές: «είμαι δυστυχισμένη η ζωή μου καταστράφηκε…».

Παράλληλα, με την απόφασή του το δικαστήριο διάταξε να διαβιβαστούν στην αρμόδια εισαγγελία τα πρακτικά της δίκης και η απόφασή του ώστε να ερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου όσον αφορά στην αλλαγή συνταγογράφησης φαρμάκων για τον 23χρονο Ροδίτη, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου του 2018, την προηγούμενη ημέρα του άγριου εγκλήματος. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Επιπλέον, η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη μέσω του Αλέξη Κούγια δήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του 23χρονου Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Μήνυση θα κατατεθεί, όπως είπε ο κ. Κούγιας και κατά δύο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ροδίτη.

«Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της»

Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μετά το πέρας της δίκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη η ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη...Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας. Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάνανε προς το τέλος να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες, υπουργούς παρά υπουργούς ... εμείς είμαστε μακριά από κόμματα...». Μάλιστα, ο κ. Ιω. Τοπαλούδης ανέφερε πως στο άκουσμα της απόφασης ένιωσε προς στιγμή ανακούφιση αλλά ο πόνος για την χαμό του παιδιού του θα τον συντροφεύει για πάντα.

Μιλώντας για την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ιδιαίτερα φορτισμένη η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, κυρία Κυριακή Τοπαλούδη, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα όσον αφορά στην ισόβια κάθειρξη. «Τα ισόβια να είναι ισόβια, όχι σε 8 και 9 χρόνια να βγαίνουν στην κοινωνία οι στυγνοί εγκληματίες» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι οι δύο καταδικασθέντες χρησιμοποίησαν όλες τις μορφές βίας εις βάρος του παιδιού της.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share