Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς διαλέγουν τα θύματά τους οι δολοφόνοι άνδρες και πώς οι γυναίκες!

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς και γιατί διαφέρουν τα δύο φύλα!

31 Μαρτίου 2019 15:20
Πώς διαλέγουν τα θύματά τους οι δολοφόνοι άνδρες και πώς οι γυναίκες!

Μια αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν των ανθρώπων, τότε που ήταν κυνηγοί και τροσυλλέκτες ίσως εξηγήσεις τους λόγους που οι άνδρες και οι γυναίκες κατά συρροή δολοφόνοι επιλέγουν με διαφορετικά κριτήρια τα θύματά τους.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα ειδικών του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Πενσυλβάνια (Penn State), σύμφωνα με την οποία οι άνδρες serial killers τείνουν να «κυνηγούν» τα θύματά τους, στοχοποιώντας και παραμονεύοντας συχνά άτομα παντελώς άγνωστα σ’ αυτούς, ενώ οι γυναίκες δολοφόνοι είναι πιθανότερο να «συγκεντρώνουν», επιλέγοντας συνήθως τα θύματά από ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, που μπορεί να γνωρίζουν ήδη.

«Αν έχει διαπραχθεί ένας φόνος χωρίς να υπάρχει γνωστός ύποπτος, μπορείς ενίοτε να χρησιμοποιήσεις λεπτομέρειες του εγκλήματος για να σχηματίσεις ένα προφίλ για το πώς μπορεί να είναι ο δράστης», εξηγεί η Μαρίσα Χάρισον, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Penn State Harrisburg. «Άρα, αν γνωρίζεις ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να διαπράξουν ένα έγκλημα με συγκεκριμένο τρόπο και οι γυναίκες με άλλον, θα μπορούσε, ελπίζουμε, να βοηθήσει τους επιθεωρητές της αστυνομίας να κινηθούν στον σωστό δρόμο».

Σύμφωνα με τη Χάρισον υπάρχουν αξιοπρόσεχτα μοτίβα που διακρίνουν τους άνδρες από τις γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν για τη μελέτη τους στοιχεία για 55 γυναίκες και ισάριθμους άνδρες serial killers από τις ΗΠΑ από ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ και όπως διαπίστωσαν οι άνδρες είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να σκοτώσουν έναν παντελώς άγνωστο άνθρωπο, ενώ οι γυναίκες διπλάσιες πιθανότητες να δολοφονήσουν κάποιο γνωστό τους πρόσωπο.

Εξάλλου, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραμονεύουν -ως κυνηγοί- τα θύματά τους. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έζησαν το 95% της ιστορίας τους από τη στιγμή της εμφάνισής τους στη Γη ως κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες οι ερευνητές λένε ότι οι αρχαίοι αυτοί ρόλοι μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στις συμπεριφορές των ανδρών και των γυναικών δολοφόνων κατά συρροή.

«Ιστορικά, οι άνδρες κυνηγούσαν ζώα ως θηράματα και οι γυναίκες συνέλεγαν κοντινούς πόρους, όπως σπόρους και φυτά για τροφή.

Ως εξελικτική ψυχολόγος, αναρωτιόμουν εάν απέμεινε κάτι από αυτούς τους παλιούς ρόλους που ίσως να επηρεάζει το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες serial killers επιλέγουν τα θύματά τους», λέει η Χάρισον.

Και δεν είναι μόνον η συμπεριφορά των δολοφόνων που τους διακρίνει ανάλογα με το φύλο τους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα εγκλήματά τους από τα ΜΜΕ.

«Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τους δίνουν παρατσούκλια που υπογραμμίζουν το φύλο τους, όπως “Jolly Jane” και “Tiger Woman”» λέει η Χάρισον, ενώ οι άνδρες ήταν πιθανότερο να έχουν προσωνύμια αντιπροσωπευτικά της αγριότητας των εγκλημάτων τους, όπως στην περίπτωση του “Kansas City Slasher”.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ερευνήτρια, μολονότι η εξελικτική ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση συγκεκριμένων διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών δολοφόνων κατά συρροή, αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι προορισμένοι να γίνουν εγκληματίες.

«Η εξέλιξη δεν σημαίνει πως είσαι προορισμένος να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα ή να ενεργήσεις με συγκεκριμένο τρόπο. Σημαίνει ότι ίσως να είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς τη συμπεριφορά βάσει του εξελικτικού μας παρελθόντος. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι αυτές οι συμπεριφορές θυμίζουν τις διακριτές ανά φύλο συμπεριφορές στο περιβάλλον των προγόνων μας. Και ίσως μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα μέσω ενός εξελικτικού πρίσματος».

Παράλληλα, δείτε ποιες αηδιαστικές συνήθειες είχαν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς κατά συρροή δολοφόνους!

Οι πιο παράξενες δικαιολογίες που έχουν χρησιμοποιήσει δολοφόνοι για τα εγκλήματά τους!

Υπάρχει άραγε κάποιος «καλός» λόγος να κάνει κάποιος φόνο; Όχι θα λέγαμε.

Κανένας λόγος δεν μοιάζει αρκετός για να αφαιρέσεις μια ανθρώπινη ζωή. Όμως, προφανώς, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν συμφωνεί.

Συνήθως οι άνθρωποι που διαπράττουν εγκλήματα το κάνουν εν βρασμώ ψυχής, για εκδίκηση ή από συμφέρον. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, για τους πιο παράξενους λόγους.

Φανταστείτε λοιπόν αν θέλατε εσείς το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή αν κάποιος έστελνε μήνυμα στο σινεμά δίπλα σας να τον δολοφονούσατε; Ή απλά επειδή μισείτε τις Δευτέρες; Κι όμως, όσο παράξενα κι αν ακούγονται αυτά, έχουν συμβεί. Μην σας μπουν βέβαια ιδέες.

Διαβάστε λοιπόν 10 από τους πιο παράξενους λόγους που κάποιος έφτασε στον φόνο:

Μισούσε τις Δευτέρες

Το 1979, η 16χρονηbrenda Spencer σκότωσε δυο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννέα όταν άρχισε να πυροβολεί σε δημοτικό σχολείο του Cleveland. H 16χρονη που έμενε ακριβώς απέναντι, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους απάντησε πως απλά μισεί τις Δευτέρες!

Ήθελε το τηλεκοντρόλ

Ένας 13χρονος πυροβόλησε την 17χρονη αδερφή του στο πρόσωπο, μετά από καυγά τους για το ποιος θα πάρει το τηλεκοντρόλ, στην πόλη Omsk της Σιβηρίας.

Κάποιος έστελνε μηνύματα στο σινεμά

Ο Curtis Reeves βρισκόταν στο σινεμά το 2014, όταν ο Chad Οulson, που καθόταν μπροστά του, άρχισε να στέλνει μηνύματα με το κινητό. Όταν του ζήτησε να σταματήσει, εκείνος του είπε πως δεν μπορούσε , επειδή επικοινωνούσε με την babysitter της κόρης του. Άρχισαν να τσακώνονται και ο Oulson του πέταξε τα pop-corn. Τότε ο Reeves έβγαλε όπλο και τον σκότωσε, ενώ πυροβόλησε και την σύζυγό του στο χέρι.

Ήθελε να εντυπωσιάσει την Jodie Foster

Ο Hinckley Jr είχε πάθει εμμονή με την Jodie Foster από την ταινία «Ο Ταξιτζής». Θέλησε λοιπόν να την εντυπωσιάσει. Τι έκανε; Προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, που γλίτωσε στο τσακ τον θάνατο.

Ήταν εθισμένη στα ψώνια

Το 1994, η Dana Sue Gray σκότωσε τρεις ηλικιωμένες και έκλεψε τις πιστωτικές τους κάρτες. Ύστερα πήγε και ψώνισε ότι βρήκε μπροστά της. Όταν συνελήφθη ισχυρίστηκε πως ήταν εθισμένη στα ψώνια.

Ήταν σίγουρη ότι βρισκόταν στο Matrix

Η Tonda Lynn Ansley σκότωσε την σπιτονοικοκυρά της γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μέρος της συνωμοσίας να της κάνει πλύση εγκεφάλου και να την σκοτώσει. Στο δικαστήριο είπε πως είχε μπει σε μια παράλληλη πραγματικότητα, όπως στην ταινία «The Matrix». Για κάποιο λόγο, αθωώθηκε ως παράφρων και η δικαιολογία του «The Matrix», έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τότε.

Έκανε photobomb στην φωτογραφία τους

Η 23χρονη Kim Pham πέρασε κατα λάθος μπροστά από δυο φίλες που έβγαζε φωτογραφίες στο Crosby Club της Σάντα Άνα. Οι Candace Brito και η Vanesa Zavala, χτύπησαν μέχρι θανάτου την 23χρονη και καταδικάστηκαν για φόνο εκ προμελέτης. Το μαγαζί έκλεισε για αρκετούς μήνες και άνοιξέ πάλι με άλλο όνομα.

Ο αδερφός του δεν τον ευχαρίστησε για το δείπνο

Ο Fergus Glen μαγείρεψε για τον αδερφό του, Craig, στο σπίτι τους στην Νέα Ζηλανδία. Όταν ο Craig τελείωσε το δείπνο και δεν είπε «Ευχαριστώ», τότε ο αδερφός του πήρε ένα τσεκούρι και τον έκοψε σε κομμάτια. «Με ενόχλησε», είπε στους αστυνομικούς.

Την διέγραψαν από το Facebook

Ο Marvin Potter πήρε τον νόμο στα χέρια του, όταν δυο φίλοι της κόρης του της διέγραψαν από την λίστα των φίλων τους στο Facebook. Έτσι, ο 60χρονος σκότωσε το ζευγάρι, πυροβολώντας τους στο κεφάλι. Το οκτώ μηνών μωρό τους βρέθηκε στην αγκαλιά της νεκρής μητέρας του, σώο και αβλαβές.

Την προέτρεψε να χωρίσει από το αγόρι της

Το 2016, η Jessica Kumala Wongso καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, αφού σέρβιρε στην φίλη της Wayan Mirna Salihin, κρύο καφέ με κυάνιο. Γιατί; Γιατί της είχε πει πως θα πρέπει να χωρίσει με το αγόρι της, αφού πίστευε πως η σχέση τους δεν ήταν υγιής.

Για περισσότερα εγκλήματα του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share