Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αύγουστος Κορτώ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που έριξε "χυλόπιτα" στον Σταύρο Θεοδωράκη;;; Παράτησε την ΙΑΤΡΙΚΗ για να ακολουθήσει το όνειρό του...!

5 Μαρτίου 2014
Αύγουστος Κορτώ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που έριξε

Μέχρι ο Αύγουστος Κορτώ- όπως είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του γνωστού συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη- διαβεί, έστω παρ' ολίγο, το «Ποτάμι» ήταν γνωστός στην κοινότητα που ο ίδιος όριζε ως φίλοι του: τους φανατικούς αναγνώστες του, τους εκδότες του, τους γείτονες του στα Εξάρχεια όπου κατοικεί τα τελευταία χρόνια, τους «ακολούθους» του στο facebook-άντε και το «Κουτάβι» του όπως αποκαλεί τον σύντροφό του. Μόνο που μετά την ανακοίνωση που ήθελε τον πρώην προϊστάμενο του στην ιστοσελίδα Protagon να είναι κι ο ηγέτης του κόμματος στο οποίο θα ανήκε ως στέλεχος ο Αύγουστος Κορτώ έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα.

Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει από τη σελίδα του στο facebook ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ισχύει σε καμία περίπτωση-και για όλους όσοι τον ξέρουν είναι εύλογο γιατί. Ο Κορτώ δεν είχε ποτέ καμία σχέση με κανενός είδους εξουσία κι ως μόνιμος αποσυνάγωγος είναι αυτός που όλοι αγαπούσαν ακριβώς γιατί είχε προ πολλού εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια να ανήκει μόνιμα κάπου: άφησε την ιατρική στην οποία πέρασε με άνεση ως αριστούχος, δεν έγινε ποτέ θαμώνας καμιάς ομάδας ή κόμματος και έμεινε πιστός μόνο στο έτερον του ήμισυ και στις αμερικανικές σειρές τις οποίες βλέπει μετά μανίας.

Ακόμη και τα πολλά, υπερβολικά πολλά κιλά τα εγκατέλειψε στη δεύτερη κιόλας δεκαετία του έμβιου βίου του. Επίσης υπηρέτησε πιστά όχι τόσο τις ιδέες του τις οποίες διατείνεται ότι αρέσκεται να αλλάζει αλλά τις λέξεις καθώς έχει υπάρξει ένας από τους υποδειγματικότερους και ικανότερους μεταφραστές σπουδαίων λογοτεχνών όπως Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και Τζ. Ντ. Σάλιντζερ.

Όπως ομολογεί κι ο ίδιος αυτοβιογραφούμενος «αρθρογραφεί τακτικά, περνάει απολαυστικές εργατοώρες στο Facebook, παρουσιάζει σαββατιάτικη εκπομπή με αλλοπρόσαλλες μουσικές στον Amagi Radio, και είναι λάτρης των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών (θεωρώντας τους Sopranos ως έξοχο δείγμα του θρυλικού Great American Novel)». Βέβαια οι πιο φανατικοί του θαυμαστές τον γνωρίζουν ως τον κατεξοχήν ανατρεπτικό και προκλητικό συγγραφέα βιβλίων όπως ο «Δαιμονιστής» «Τα ορφανά» «Αυτοκτονώντας ασύστολα», «ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά» και το πρόσφατο «Βιβλίο της Κατερίνας» αφιερωμένο στην πολυαγαπημένη του μητέρα που έφυγε νωρίς. Όπως γράφει σχετικά στο σημείωμα του ο 35χρονος Κορτώ για την Κατερίνα στο Protagon:

"Γιατί και τα βιβλία που αγαπούμε μοιάζουν με τις εγκάρδιες σχέσεις μας: ακόμα κι όταν φύγουν απ' τα χέρια μας, πάντα θα μας ενώνει με τους χαρακτήρες και τους συγγραφείς τους ένας δεσμός οιωνεί αμφίδρομος, που καθιστά κάθε γεγονός και συναίσθημα των τυπωμένων σελίδων προσωπική μας περιουσία". Όσοι ξέρουν τον Κορτώ, δηλαδή τον Πέτρο, έχουν να το λένε για τη γλυκύτητα, ευγένεια, προσήνεια του και την εμμονή του να μένει μακριά συνειδητά και εσκεμμένα από οτιδήποτε πολιτικό-πόσο μάλλον από ένα βαθύ, ορμητικό και απρόβλεπτο (πολιτικό) ποτάμι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share