Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι αλλάζει στους ελέγχους στο διαδίκτυο;;;

7 Φεβρουαρίου 2014
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι αλλάζει στους ελέγχους στο διαδίκτυο;;;

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες τροποποιήσεις στον νόμο που ρυθμίζει τη χρήση του Ιντερνετ. Επιτρέπεται στις Αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που "παραβιάζουν την ιδιωτικότητα" ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται "προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις", χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή.

Επιτρέπεται επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ιντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα γι δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης.

Η τουρκική αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα της ενημέρωσης.

Το Κοινοβούλιο όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την πλειοψηφία, 319 έδρες από τις συνολικά 550, υπερψήφισε τα άρθρα. Αυτά επιτρέπουν στις αρχές τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υλικό μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή.

Οι εισηγήσεις για τις τροποποιήσεις αυτές έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά τη διενέργεια έρευνας για δωροδοκία στις τάξεις των κρατικών λειτουργών.

Η υιοθέτηση των ρυθμίσεων αυτών για τη χρήση του Ιντερνετ συμπίπτει με τη σοβαρότερη κρίση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ερντογάν στα 11 χρόνια που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην έρευνα για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης, τν οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε "συνωμοσία" εμπλέκονται τα ονόματα αρκετών επιχειρηματιών που έχουν σχέση με τον πρωθυπουργό.

Έκτοτε υπουργοί παραιτήθηκαν, χιλιάδες αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με 200 εισαγγελείς και δικαστές αποπέμφθηκαν ή μετατέθηκαν και διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Πριν από την έγκριση των μέτρων, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι

"οι τροποποιήσεις στον ήδη περιοριστικό νόμο για το Διαδίκτυο μπορεί να συντελέσουν σε ένα θλιβερό ρεκόρ περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα αυτή, που είναι ο πρώτος δεσμοφύλακας των δημοσιογράφων παγκοσμίως", όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το CPJ, οι υπάρχοντες κανονισμοί για τη χρήση του Ιντερνετ "διευκολύνουν συχνά την επιζήμια λογοκρισία στην έκφραση στο διαδίκτυο",

η οποία έχει ασκηθεί για να μπλοκάρει διάφορους τουρκικούς ιστότοπους ενημέρωσης όπως οι Ozgur Gundem, Keditor, YouTube και Vimeo.

Σε μια "έκθεση για τη διαφάνεια" ο κολοσσός του Διαδικτύου Google είχε ήδη κατατάξει την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των λογοκριτών του Ιντερνετ.

Τα άρθρα συμπεριλαμβάνονται σε δέσμη νόμων που πρέπει να υιοθετηθεί στο σύνολό της. Μόλις εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα πρέπει να σταλεί προς έγκριση από τον πρόεδρο Γκιουλ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share