Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Η Υγεία μιλά πολλές γλώσσες

21 Μαρτίου 2023 16:20
Η Υγεία μιλά πολλές γλώσσες

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μας καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και την ξενοφοβία. Η Αθήνα είναι πλέον, μια πόλη με έντονο το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας σε πολλές από τις γειτονιές της. Άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου βρίσκονται σε αυτές τις γειτονιές είτε ως οικονομικοί μετανάστες είτε ως πρόσφυγες λόγω πολέμου στη χώρα καταγωγής τους και έχουν ανάγκη από ισότιμη πρόσβαση και εξυπηρέτηση στις δομές υγείας για να εξασφαλίσουν το πολύτιμο και αναγκαίο αγαθό της υγείας. Μια από αυτές τις γειτονιές είναι και η Αχαρνών, όπου στον αριθμό 209 της οδού, θα δούμε τη γενική κλινική HOSPITALity. Με αφορμή, λοιπόν, τη μέρα αυτή, ρίχνουμε φως στο θέμα της ισότιμης πρόσβασης στον τομέα της υγείας μέσα από τα μάτια μιας κλινικής που βρίσκεται στην καρδιά της πολυπολιτισμικότητας.

Περπατώντας στα πεζοδρόμια της Αχαρνών διαπιστώνει κανείς με τα μάτια του το πώς η πόλη αλλάζει αέναα. Δύο δεκαετίες νωρίτερα, η εικόνα του αστικού τοπίου ήταν εντελώς διαφορετική – και αυτό δεν αφορά στη νέα δόμηση, αφού τα περισσότερα κτήρια της περιοχής, πολυκατοικίες και καταστήματα, δεν είναι πρόσφατες κατασκευές. Είναι πάνω απ' όλα, ο χαρακτήρας, η αύρα της περιοχής, που εντυπώνει την αλλαγή. Είναι πια, εδώ και αρκετά χρόνια, μία εκτεταμένη γειτονιά όπου συναντώνται ο ντόπιος πολιτισμός με εκείνον που προέρχεται από διαφορετικές μεριές του κόσμου.

Μυριάδες μαγαζιά ένθεν κακείθεν της Αχαρνών, και στις καθέτους της, δηλώνουν την παρουσία κατοίκων που μέχρι πριν από μια δεκαετία δεν είχαν καν υποψιασθεί πως θα βρίσκονταν κάποτε στην περιοχή. Δεν είναι μόνο τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα κινητά και αξεσουάρ – που σαν να έχουν αναληφθεί εργολαβικά σε όλη την Αθήνα από την πακιστανική κοινότητα της πόλης –, είναι τα καφενεία, είναι τα ειδικευμένα κρεοπωλεία που προμηθεύουν με κρέας χαλάλ τους μουσουλμάνους περιοίκους, είναι τα καταστήματα με είδη ρουχισμού, ό,τι μπορεί κανείς να φαντασθεί.

Όλη αυτή η εμπορική δραστηριότητα με τις μικρές επιχειρήσεις απευθύνεται στις διάφορες εθνικές κοινότητες του Κέντρου της Αθήνας, για να καλύψουν τις διακριτές ανάγκες ανθρώπων που βρέθηκαν εδώ από την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, από διάφορες χώρες του αραβικού κόσμου, από την Αφρική, την Κίνα, αλλά και από την ανατολική Ευρώπη, καθώς είναι ορατή η παρουσία μιας από τις παλαιότερες κοινότητες μεταναστών της Αθήνας, της πολωνικής, ενώ, χωρίς να κυριαρχεί, δεν απουσιάζει – δεν θα μπορούσε άλλωστε – και η αλβανική.

Η Υγεία μιλά πολλές γλώσσες

Healthcare in your language

Προχωρώντας, φτάνει κανείς στο 209 της Αχαρνών, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στη γωνία με τη Λεμεσού 39-41. Εκεί παίρνει το μάτι σου την ταμπέλα μιας κλινικής, ίσως της μοναδικής στην ευρύτερη περιοχή: HOSPITALity General Clinic.

Όλες οι επιγραφές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της κλινικής δίγλωσσες, ελληνικά και αγγλικά, στο προσωπικό εκπροσωπούνται διάφορες από τις κοινότητες της περιοχής και το ενημερωτικό της υλικό, επίσης δίγλωσσο, δηλώνει θαρραλέα:

Health care in your language – Υγεία στη γλώσσα σας

Τι ακριβώς θα πει αυτό;

«Οι ξένες κοινότητες της περιοχής έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες σε διάφορους τομείς. Βεβαίως, η παροχή ιατρικής, διαγνωστικής και νοσηλευτικής, φροντίδας δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά τις παροχές ανάλογα με την εθνικότητα του ασθενούς, αλλά όσοι δεν είναι Έλληνες αντιμετωπίζουν μία σειρά από δυσκολίες στην πρόσβαση σε αυτές τις απαραίτητες υπηρεσίες», λέει η Λυγερή Ζουρνατζή, διοικητική διευθύντρια της HOSPITALity General Clinic, και εξηγεί:

«Πράγματα που για τους Έλληνες είναι απλά και δεδομένα, για κάποιον ή κάποια που έχει έρθει από μία άλλη χώρα και μία άλλη κουλτούρα είναι συχνά δυσυπέρβλητα εμπόδια, που στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι αδύνατο να ξεπεράσει, καθώς οι δομές εκεί δεν είναι σε θέση να διευκολύνουν, παρά την επαγγελματική επάρκεια και διάθεση προσφοράς του προσωπικού. Η διαχείριση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, για παράδειγμα, τα χαρτιά και τα δικαιολογητικά που πρέπει κανείς να συμπληρώσει, οι επισκέψεις σε γραφεία των νοσοκομείων και των ταμείων. Αλλά και πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως το να μπορείς να καταλάβεις με ακρίβεια τι σου λέει ο γιατρός, ποια είναι η διάγνωσή σου, ποια πρέπει να είναι η αγωγή σου».

Μια κλινική σημείο αναφοράς

Η HOSPITALity διαθέτει και το κατάλληλο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να μπορούν οι ασθενείς, ακόμη και όσοι δυσκολεύονται λόγω γλώσσας ή εμπειρίας, να αξιοποιήσουν όλες τις παροχές που τους παρέχει το σύστημα υγείας χωρίς την αίσθηση πως είναι ξένοι, να αισθανθούν πως υπάρχει μία δομή που μπορεί και καλύπτει τις δικές τους ανάγκες.

«Αυτή ήταν η ιδέα που οδήγησε τον Κώστα Γεωργιάδη, τον ιδρυτή της HOSPITALity, στη δημιουργία της κλινικής: να καλυφθούν με ειδικά προσαρμοσμένο τρόπο οι ιδιαίτερες ανάγκες των κοινοτήτων της Αθήνας για ιατρικές υπηρεσίες, επί τόπου, στην περιοχή όπου ζουν συγκεντρωμένοι πολλές χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Να γίνει η HOSPITALity σημείο αναφοράς για την υγεία στο Κέντρο της πόλης», σημειώνει η κα. Ζουρνατζή.

«Βέβαια – συμπληρώνει – αυτό δεν σημαίνει πως απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε μη Έλληνες. Αντίθετα, η ποιότητα των υπηρεσιών και των υποδομών μας και το υψηλότατο επίπεδο του προσωπικού μας διασφαλίζουν πως οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν τη βέλτιστη κάλυψη μέσα στο Κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο σπίτι τους, απολαμβάνοντας διαγνωστικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες αιχμής, με χρεώσεις προσιτές σε όλους».

Πλήρης ιατρική κάλυψη

Η HOSPITALity προσφέρει ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών, πρόληψη, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, χειρουργεία, αξιοποιώντας και τις συνέργειες που προκύπτουν από τη συνεργασία της με δύο κλινικές στην Κυψέλη, το Θεραπευτήριο Αθηνών και την Ευαγγελίστρια.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, στην καρδιά της Αθήνας, λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία, τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μονάδα βραχείας νοσηλείας, πρότυπη μονάδα μακράς νοσηλείας, μονάδα τεχνητού νεφρού και παιδιατρικό πολυιατρείο ενώ διενεργείται ένα πλήθος διαγνωστικών εξετάσεων από μικροβιολογικές εξετάσεις μέχρι ενδοσκοπήσεις, υπερήχους, μαστογραφία και μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Πολύ συχνά διαθέτει ειδικά πακέτα προσφορών για προληπτικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες της καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και όλα τα ταμεία, προσφέρει επίσης και κάρτες υγείας με ειδικές παροχές σε μία σειρά υπηρεσιών, δωρεάν επισκέψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εξετάσεις, συνταγογράφηση, μεγάλες εκπτώσεις για ιατρικές πράξεις. Αλλά ακόμη και για τους ανασφάλιστους, η HOSPITALity παρέχει υπηρεσίες σε κόστος ΕΟΠΥΥ, μόνο με το ύψος της συμμετοχής που θα είχε ο ασθενής αν ήταν ασφαλισμένος.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη γενική κλινική HOSPITALity, μπορείτε να καλείτε στο 210-8663064. Ενημερωθείτε για την κλινική HOSPITALity στο www.hospitalityclinic.gr και ακολουθήστε την στο Facebook και Instagram.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share