Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ... Τι θα συνέβαινε αν άνοιγε κάποιος την πόρτα ενός αεροπλάνου στα 30.000 πόδια;;;

15 Σεπτεμβρίου 2013
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ... Τι θα συνέβαινε αν άνοιγε κάποιος την πόρτα ενός αεροπλάνου στα 30.000 πόδια;;;

«Τι θα συνέβαινε αν κάποιος άνοιγε την πόρτα ενός αεροσκάφους;», διερωτάται η «Τelegraph» στον τίτλο του θέματός της και παράλληλα απαντά σ' αυτή την ερώτηση-εφιάλτη, φέρνοντας ως παράδειγμα το τραγικότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία, αυτό του Boeing της «Helios», το 2005.

Η εφημερίδα επιχειρεί να εξηγήσει τις δραματικές συνέπειες του σεναρίου αποσυμπίεσης στην καμπίνα του αεροσκάφους, το οποίο χαρακτηρίζεται ακραίο διότι, σύμφωνα με τον πιλότο και συγγραφέα του βιβλίου «Κόκπιτ Εμπιστευτικό», Πάτρικ Σμιθ, η πόρτα του αεροπλάνου δεν πρόκειται να ανοίξει, αφού δεν θα το επιτρέψει η πίεση της καμπίνας. Ωστόσο, περιπτώσεις αποσυμπίεσης υπάρχουν.

Το παράδειγμα της συντριβής τους αεροπλάνου της «Helios» το αναφέρει ως ενδεικτική περίπτωση αργής αποσυμπίεσης της καμπίνας, η οποία επίσης μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως και έγινε με την έλλειψη οξυγόνου που προκλήθηκε στα 30.000 πόδια και τη σταδιακή απώλεια των καυσίμων.

Σε μια τέτοια περίπτωση αυτομάτως πρέπει να ανοιχθούν οι μάσκες οξυγόνου, ώστε να μην προκληθεί υποξία στους επιβάτες. Μάλιστα, πρέπει να περιέχουν αρκετό οξυγόνο για να διαρκέσουν αρκετά λεπτά. Αμέσως, ο πιλότος θα πρέπει να φέρει το αεροσκάφος κάτω από τα 10.000 πόδια.

Η ξαφνική αποσυμπίεση μπορεί να προκληθεί στο τρομακτικό -κι όπως επιμένει ο Σμιθ- απίθανο σενάριο του ανοίγματος της πόρτας. Αν κάποιος βρίσκεται κοντά σ' αυτήν θα εκτοξευθεί στους αιθέρες, ενώ αυτομάτως θα πέσει δραματικά όχι μόνο το επίπεδο οξυγόνου της καμπίνας, αλλά και η θερμοκρασία της. Σχετικό παράδειγμα πάντως υπάρχει.

Το 1988 ένα -επίσης- Boeing 737 της Aloha Αirlines, στο οποίο επέβαιναν 90 άτομα υπέστη μικρή ρήξη στην οροφή του, ενώ βρισκόταν στα 24.000 πόδια και κατευθυνόταν στη Χονολούλου. Αμέσως μετά αποκολλήθηκε από την οροφή ένα μεγαλύτερο κομμάτι κι η 57χρονη αεροσυνοδός, Κλάραμπελ Λάνσινγκ «αρπάχθηκε» από τον αέρα και εκτινάχθηκε στην ατμόσφαιρα.

Ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο μέσα σε 13 λεπτά με όλους τους επιβάτες σώους.

Πηγή: www.iefimerida.gr


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share