Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καθηγητής Ζερεφός: Πιθανότατα ο κορωνοϊός προέρχεται από λιώσιμο πάγων της Σιβηρίας

Ο πλανήτης εκπέμπει «SOS»

1 Ιουλίου 2021 08:25
Καθηγητής Ζερεφός: Πιθανότατα ο κορωνοϊός προέρχεται από λιώσιμο πάγων της Σιβηρίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως ο Ακαδημαϊκός - Ομότιμος καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός τόνισε, μεταξύ άλλων ότι την τελευταία 20ετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό καυσώνων και εντάσσεται στην γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.

«Οι καύσωνες στην χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας ενώ μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στον νέο αιώνα είχαμε απανωτούς 4 καύσωνες από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007 και τώρα είναι και αυτός» είπε χαρακτηριστικά. ‘Όπως εξήγησε μάλιστα αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο.

Πιθανότατα ο κορωνοϊός προέρχεται από λιώσιμο πάγων της Σιβηρίας

Κορωνοϊός και λιώσιμο πάγων

Αναφερόμενος στο γεγονός πως Σιβηρία και Καναδάς άγγιξαν τους 40 βαθμούς είπε πως οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδης και μοναδικές στην ιστορία των παρατηρήσεων των μετεωρολογικών.

«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορωνοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας» επεσήμανε, αναφέροντας πως αυτό είναι το ενδιαφέρον στην ιστορία της Σιβηρίας.

Όπως δήλωσε υπάρχει σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό καθώς και σχετικό συνέδριο που έγινε στην Γερμανία και τη Νέα Υόρκη. «Επομένως είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για τον λόγο που υπάρχει αυτή η έξαρση που καταγράφεται τώρα ο ίδιος σχολίασε πως ήταν αναμενόμενο και πως έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι που είχαν τεθεί στην διάσκεψη των Παρισίων. Δηλαδή το 1,2 βαθμούς C παγκοσμίως και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1,5 μέχρι το 2030.

Όπως ανέφερε αυτά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, όπου ήδη, τουλάχιστον τα καλοκαίρια, έχουμε ξεπεράσει τους 2 και 2,5 βαθμούς C.

«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει. Έχει εκατονταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές σε αριθμό και ένταση αυξάνουν» σημείωσε ο ίδιος και έκανε έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το άναμμα φωτιών.

Κορωνοίός και λιώσιμο πάγων

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα μεταξύ ανεμβολίαστων

Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα που εξαπλώνεται με εξωφρενικά γρήγορo ρυθμό είναι ένα σημάδι ότι ο αγώνας μεταξύ του εμβολιασμού και του ιού θα μπορούσε να ευνοήσει το δεύτερο, εκτός κι αν οι χώρες επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και κάνουν μικρά, προσεκτικά βήματα προς την Ελευθερία υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι εκκλήσεις των επιστημόνων για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έρχεται σε μια στιγμή που η έρευνα στην Αυστραλία δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Δέλτα.

Αναλύοντας ειδικά βίντεο από εμπορικό δρόμο στο Σίδνεϊ, οι αξιωματούχοι υγείας υποψιάζονται ότι η μετάλλαξη μεταδίδεται σε «τρομακτικά φευγαλέες» συναντήσεις περίπου 5 έως 10 δευτερολέπτων μεταξύ ανθρώπων που απλά περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Μάλιστα ο ιός εξαπλώθηκε σε δευτερόλεπτα μεταξύ ατόμων που αφενός δεν φορούσαν μάσκα, αφετέρου δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα

Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ενώ οι άλλες όχι;

Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, ωστόσο οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν απαντήσει επακριβώς στο γιατί.

Η καθηγήτρια Κατριν Νοκς, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδική στις αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Leeds πιστεύει πως αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους.

Πρώτον γιατί η μετάλλαξη ενδεχομένως μολύνει άτομα που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο, δεύτερον γιατί τα άτομα μπορεί να εκτεθούν λιγότερο στον ιό, αλλά αυτό να είναι αρκετό για να κολλήσουν και τρίτον γιατί ένα άτομο να κολλάει από άλλο άτομο ακόμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασία και να συνεχίσουν να φορούν μάσκες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share