Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κοντογεώργης: Πρώτες μέρες Ιουλίου οι εμβολιασμοί σε κατάκοιτους πολίτες

«Μέχρι τέλος Ιουνίου 4,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει μια δόση εμβολίου»

24 Ιουνίου 2021 12:59
Κοντογεώργης: Πρώτες μέρες Ιουλίου οι εμβολιασμοί σε κατάκοιτους πολίτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους κατάκοιτους συμπολίτες μας από ιδιώτες γιατρούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, δήλωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3 ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, προσθέτοντας ότι ήδη γίνεται ενημέρωση στους γιατρούς.

Για την πορεία των εμβολιασμών τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κάλο επίπεδο.

Εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου 4,8 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει μια δόση εμβολίου και 3,8 εκατομμύρια θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

"Προσδοκούμε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου να εξακολουθήσει να είναι έντονη η συμμετοχή κάτι που θα επιδιώξουμε και τον υπόλοιπο μήνα" τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων που είναι εξασφαλισμένη για το σύνολο του πληθυσμού σε περίπτωση που χρειαστεί τρίτη δόση.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος, δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα και οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με τον ίδιο ρυθμό δήλωσε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.

Ανέφερε ότι το στοίχημα είναι να αποφύγουμε να έχουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας στα νοσοκομεία, γιατί θα δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα στο σύστημα υγείας και δεν θα εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς και οι νεφροπαθείς ασθενείς.

Επεσήμανε ότι "πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στα νησιά καθώς και να υπάρξει διασύνδεση νησιών με μεγάλα νοσοκομεία".

Εμβόλια: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στις μεταλλάξεις - Με την πρώτη δόση είμαστε θωρακισμένοι;

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας, δημοσίευσε νέα έρευνα και αποκαλύπτει πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca κόντρα στις μεταλλάξεις

Ανησυχία συνεχίζουν να γεννούν στην επιστημονική κοινότητα οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ειδικότερα αυτή τη Ινδίας, «απειλώντας» λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας τους την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε όσοι έχετε κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Την ίδια στιγμή που η απειλή αυτή υφίσταται και διογκώνεται, τα βλέμματα στρέφονται στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς είναι τα μοναδικά ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη απέναντι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Εμβόλιο Pfizer

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και αυτό της AstraZeneca θωρακίζουν επαρκώς από την ινδική μετάλλαξη του ιού. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 88%, δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με αναλύσεις δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε 1.504 ανθρώπους διάφορων ηλικιών και εθνικοτήτων από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο. Το εμβόλιο μάλιστα φαίνεται ακόμα πιο αποδοτικό απέναντι στην βρετανική μετάλλαξη που φτάνει το 93%.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επιστημονικά στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την βρετανική η οποία «πλημμύρισε» με κορωνοϊό την Ευρώπη, με την πρώτη να χτυπά κυρίως την Ινδία και τις ασιατικές χώρες, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται αν απειλείται αφού πλέον εντοπίζεται σε πάνω από 40 κράτη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όταν έχει γίνει μόνο η πρώτη δόση των εμβολίων. Τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca προστατεύουν κατά 33% από την ινδική και κατά 50% από τη βρετανική μετάλλαξη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share