Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ! ΞΑΝΑ-άνοιξε σχολείο στην Ίμβρο για... δυο μαθητές!!!

5 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ! ΞΑΝΑ-άνοιξε σχολείο στην Ίμβρο για... δυο μαθητές!!!

Ύστερα από μισό αιώνα διακοπής άνοιξε ξανά τις πόρτες του το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο με μόλις δυο μαθητές να κάνουν την εμφάνισή τους.


Το δημοτικό σχολείο άνοιξε τη Δευτέρα και απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού ενώ πιστεύεται ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.


Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την κυρία Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η κυρία Παρασκευή Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.


Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι καθώς για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μετανάστευσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του '50 και του '60.


Με την ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλει δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού.


πηγή: iefimerida.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share