Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προσοχή στο Αιγαίο. Νέο κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο

Επιστρέφει ο λευκός επισκέπτης!

28 Ιανουαρίου 2021 14:23
Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προσοχή στο Αιγαίο. Νέο κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για έντονα καιρικά φαινόμενα, με παγετό και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η θερμοκρασία σημειώνει σημαντική πτώση σε πολλά τμήματα της χώρας μας, με τρίτο συνεχές κύμα κακοκαιρίας να επιφυλάσσει βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε αρκετές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου.

Ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζει πως σήμερα (27/1) στα βόρεια της χώρας θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο και πυκνές χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά τμήματα. Η θερμοκρασία υποχωρεί και στις υπόλοιπες περιοχές.

Συμπαγείς συννεφιές καλύπτουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας, κυρίως από την περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ανατολικότερα, με βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, καθώς όμως θα περνούν οι ώρες, τα φαινόμενα θα περιορίζονται μέσα στο Αιγαίο.

Αυτό το κύμα κακοκαιρίας, αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, έχει αρχίσει πλέον και μετατοπίζεται ολοένα και πιο ανατολικά. Ανοίγει ο καιρός προς τα δυτικά τμήματα, όπου θα έχουμε και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Μεγάλη προσοχή στο Αιγαίο

Μεγάλη προσοχή σήμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσα στο Αιγαίο, υπογραμμίζει ο κ. Μαρουσάκης. Θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, στο βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Και βέβαια οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχίζονται και το απόγευμα, κυρίως στα πιο νότια και νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Οι άνεμοι ενισχύονται στο Αιγαίο, έχοντας στραφεί πλέον σε βόρειους, φτάνοντας τα 8 μποφόρ. Στο νότιο ανατολικό Αιγαίο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία βρίσκεται σε πτώση. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ νοτιότερα θα είμαστε κοντά στους 10 με 12 βαθμούς.

Μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναμένουμε προς τα νότια θαλάσσια τμήματα.

Βροχές και χιονοπτώσεις στην Αττική

Με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις ξεκινάει η μέρα στην Αττική.

Στη γύρω ορεινή ζώνη, γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ακόμα και ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι, από βόρειες διευθύνσεις, θα προσεγγίζουν ακόμα και τα 7 μποφόρ και ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Υπολογίστε στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω τη θερμοκρασία.

Χιονόνερο και χιόνι στη Θεσσαλονίκη

Με χιονόνερο ή χιόνι, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα ξεκινάει η μέρα στη Θεσσαλονίκη.

Γρήγορα και εδώ ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Και εδώ οι άνεμοι, από βόρειες διευθύνσεις, αρκετά ενισχυμένοι, κοντά στα 6, τοπικά ακόμη και 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 5 βαθμούς αργά το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο, μεγάλη προσοχή. Εδώ θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις, τουλάχιστον μέχρι νωρίς το απόγευμα και με χιονόστρωση, γιατί οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Θα πνέουν πολύ δυνατοί βοριάδες και ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι

Μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναμένουμε στα προς τα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Στο νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο περιμένουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες μέχρι και πρώτες απογευματινές ώρες. Μετά αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις και τοπικά προσεγγίζουν ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Σταδιακά και από τα βόρεια προς τα νότια, θα μπει ο βοριάς, με ισχυρές και τοπικά πολύ ισχυρές εντάσεις και ο υδράργυρος, αν και τώρα προσεγγίζει χαμηλές τιμές, αργότερα θα σημειώσει πτώση. Υπολογίζουμε, λοιπόν, κοντά στους 12 με 15 βαθμούς περιοχές. Η αίσθηση του κρύου θα είναι πιο έντονη από το απόγευμα, το βράδυ και μετά.

Νέο κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει ο καιρός από τα δυτικά, ενώ αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σαββατοκύριακο, καταλήγει ο μετεωρολόγος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share