Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα - Απών εκτάκτως ο Χαρδαλιάς

Συμβαίνει τώρα!

25 Ιανουαρίου 2021 17:54
Κορωνοϊός: Δείτε live τις τελευταίες ενημερώσεις για την Ελλάδα - Απών εκτάκτως ο Χαρδαλιάς
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, για σήμερα Δευτέρα (25/1) στις 6 το απόγευμα, τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Εκτάκτως βρίσκεται εκτός ενημέρωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σπεύδει άμεσα στην Χαλκίδα, μετά τα μαζικά κρούσματα, που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή. Η Χαλκίδα είναι στο «κόκκινο» από τις νέες μολύνσεις και στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για πιο σκληρά μέτρα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την Παρασκευή (22/1) κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει άμεσα και τοπική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κορωνοϊός: Δείτε ζωντανά τις ενημερώσεις

ERT1 LIVE

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Εξαπλώνεται οκτώ φορές πιο γρήγορα

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέιμπριτζ, Ρολφ Άπβαϊλερ, προειδοποιεί για την ταχεία εξάπλωση του (βρετανικού) παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού B117 στη Γερμανία σε περίπτωση ταχείας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Τα δεδομένα του ΕΒΙ απέδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη», δήλωσε ο Άπβαϊλερ στα δίκτυα RTL και n-tv. Ο εν λόγω επιστήμονας της βιοπληροφορικής είναι ένας από τους ειδικούς που συμβουλεύουν τακτικά την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Άπβαϊλερ επιβεβαίωσε την άποψη του επικεφαλής λομοξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, ότι η χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων λόγω της υψηλής μολυσματικότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού B117 θα μπορούσε να προκαλέσει 100.000 κρούσματα την ημέρα στη χειρότερη περίπτωση.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός εξαπλώνεται οκτώ φορές πιο γρήγορα

Το παραλλαγμένο στέλεχος B117 έχει αυξηθεί κατά 10 φορές περισσότερο

«Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων των άλλων παραλλαγμένων στελεχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 40%. Ο αριθμός των κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος B117 έχει αυξηθεί κατά 10 φορές περισσότερο. Δεν πρόκειται επομένως για καταστροφολογία, διότι αυτό θα συνέβαινε και στην Γερμανία εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται. Αντιθέτως τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα στην Γερμανία.

Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών, τότε σε έξι έως οκτώ εβδομάδες θα έχουμε και στην Γερμανία μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στη Βρετανία στο τέλη του περασμένου έτους και εντός τριών μηνών μια καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Κέιμπριτζ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share