Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στο Μαξίμου η Φλοράνς Παρλί - Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale

Πρόταση για φρεγάτες από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας

25 Ιανουαρίου 2021 17:47
Στο Μαξίμου η Φλοράνς Παρλί - Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale

Επισφραγίζεται η αγορά των μαχητικών Rafale με την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Αθήνα, για συζητήσεις με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπογραφές για τα μαχητικά έπεσαν, ενώ οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε δηλώσεις από κοινού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των Rafale αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία. «Είμαστε», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «πραγματικά υπερήφανοι, καθώς ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».

Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής».

Μιλώντας για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς «και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές». Ωστόσο πρόσφατα έγινε γνωστό και το «ναυάγιο» για τις αμερικανικές φρεγάτες!

Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ειλικρινή φιλία των χωρών μας

«Η συμφωνία», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως μεγάλης δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

«Με την ομόλογό μου κυρία Παρλί», πρόσθεσε ο ίδιος, «εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το υψηλό επίπεδο των διμερών αμυντικών μας σχέσεων, αλλά και ευρύτερων συνεργασιών μας, που θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την συνεργασία μας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή μας στη “Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation – PESCO)", καθώς και τα βήματα υλοποίησης του οράματος, που συμμεριζόμαστε με την Γαλλία, για την Ευρώπη της Άμυνας».

«Συζητήσαμε», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».

Παρλί: "Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία"

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Όπως είναι γνωστό, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belhrra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο με 8 αεροσκάφη Rafale. Ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις διμερείς συνομιλίες, που προηγήθηκαν της υπογραφής της σύμβασης, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστρια», συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς:

  • ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,
  • ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής,
  • ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,
  • ο γγ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου,
  • ο αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης,
  • ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Βάλαρης,
  • ο πρέσβης ετ Ελευθέριος Αγγελόπουλος,
  • καθώς και ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων Δημήτρης Γεωργιόπουλος.

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale

Από γαλλικής πλευράς, πέραν της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, συμμετείχαν:

  • ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ,
  • ο αρχηγός της γαλλικής αεροπορίας στρατηγός Φιλίπ Λαβίν,
  • ο σύμβουλος βιομηχανικών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Μ. Ντεσίντ και
  • η σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Μ. Καντάν.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share