Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Θετικός στον κορωνοϊό ο Πρόεδρος του Μεξικού (Video)

Ποια η κατάσταση της υγείας του

25 Ιανουαρίου 2021 09:21
Θετικός στον κορωνοϊό ο Πρόεδρος του Μεξικού (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, 67 ετών, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ενώ, όσον αφορά στη χώρα μας με μια ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον φονικό ιό.

Ο βετεράνος κεντροαριστερός πολιτικός διευκρίνισε ότι παρουσιάζει «ήπια» συμπτώματα της COVID-19, παρακολουθείται από γιατρούς και εξέφρασε αισιοδοξία.

«Με λύπη μου σας ενημερώνω ότι μολύνθηκα» από τον νέο κορωνοϊό, ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ μέσω του προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Έχω ήπια συμπτώματα» της COVID-19 και «υποβάλλομαι ήδη σε ιατρική θεραπεία», πρόσθεσε ο μεξικανός πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους, που συνέχιζε κανονικά σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του παρά την πανδημία, έκανε γνωστό ότι η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, η Όλγα Σάντσες, θα τον αντικαθιστά για όσο χρειαστεί.

Ο Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πάντως πως συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία. «Για παράδειγμα, αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν», σημείωσε.

Ο πρόεδρος συμμετείχε σε τρεις δημόσιες συγκεντρώσεις τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατη μια στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτοσί, στα βόρεια της χώρας.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είναι καρδιοπαθής. Είχε νοσηλευτεί το 2013 σε ιδιωτικό νοσοκομεία. Είναι εξάλλου γνωστό πως έχει αρτηριακή υπέρταση. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δεν φόραγε ποτέ μάσκα όταν εμφανιζόταν δημόσια. Χρησιμοποιούσε πάντως μάσκα στις μετακινήσεις του, κυρίως στα αεροσκάφη.

Βιογραφία προέδρου Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Ο Λόπες Ομπραδόρ γεννήθηκε στο Tepetitán, ένα μικρό χωριό στον δήμο του Macuspana, στο νότιο κράτος του Ταμπάσκο, στις 13 Νοεμβρίου 1953. Είναι ο πρωτότοκος γιος του Αντρές Λόπες Ραμόν και της Μανουέλα Ομπραδόρ Γκονζάλες, έμποροι στο Ταμπάσκο και στην Βερακρούζ.

Ο παππούς του έφτασε ως μετανάστης στο Μεξικό από το Ampuero, που είναι δήμος στην Καντάβρια της Ισπανίας, την δεκαετία του 1930.

Φοίτησε στο Marcos Becerra, το μοναδικό σχολείο στην πόλη, και τα απογεύματα βοηθούσε τους γονείς του στο κατάστημα La Posadita. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Ταμπάσκο, την Villahermosa, όπου άνοιξαν ένα κατάστημα ρούχων και υποδημάτων με το όνομα Novedades Andrés.

Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Στις 8 Ιουνίου 1969, ο αδερφός του Χοσέ Ραμόν Λόπες Ομπραδόρ σκοτώθηκε με πυροβολισμό στο κεφάλι. Σύμφωνα με το βιβλίο του Jorge Zepeda Patterson Los Suspirantes 2018, ο Χοσέ Ραμόν βρήκε ένα πιστόλι, άρχισε να παίζει με αυτό και κάποια στιγμή γλίστρησε από τα χέρια του, στέλνοντας μια σφαίρα στο κεφάλι του.

Στην εφημερίδα Rumbo Nuevo, μια δεύτερη ιστορία πρότεινε ότι τα δυο αδέρφια έπαιζαν με το πιστόλι και ότι ο Αντρές Μανουέλ έριξε μια σφαίρα στον αδερφό του καταλάθος. Σύμφωνα με τον Zepeda Patterson, ο Αντρές Μανουέλ έγινε "σιωπηλός, ακόμα περισσότερο σκεπτικός" μετά το δυστύχημα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ φοίτησε στο κρατικό γυμνάσιο και λύκειο της πόλης και σε ηλικία 19 ετών πήγε στην Πόλη του Μεξικού για να σπουδάσει στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM).

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο UNAM από το 1973 έως το 1976. Επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να αολοκληρώσει τις σπουδές του μετά την ανάληψη αρκετών θέσεων στην κυβέρνηση του Ταμπάσκο και την διοίκηση του PRI.

Το 1987, έλαβε το διδακτορικό του στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες μετά την παρουσίαση της διατριβής του, Proceso de formación del estado nacional en México 1821-1867 (αγγλικά : Formation Process of the National State in Mexico 1821-1867).

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share