Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός-Άρση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα (25/1) - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις (Video)

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

25 Ιανουαρίου 2021 09:04
Κορωνοϊός-Άρση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα (25/1) - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός-Άρση μέτρων: Αλλαγές στην καθημερινότητά τους θα δουν οι πολίτες της χώρα από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου καθώς η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ανακοίνωσαν μερική άρση μέτρων εν μέσω του lockdown για τον κορωνοϊό. Ενώ, «απειλές» πέταξε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε το Σαββατοκύριακο κυρίως στην Αθήνα μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Παρόλο που σταδιακά πραγματοποιούνται ορισμένα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, μία ολική άρση του lockdown φαντάζει μακρινό σενάριο καθώς υπάρχει φόβος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που μπορεί να φέρει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ.

Για το λόγο αυτό από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, επιτρέπονται περισσότεροι επιβάτες στα ταξί και τα Ι.Χ αυτοκίνητα, ενώ η μετακίνηση από νομό σε νομό θα επιτρέπεται μόνο για φοιτητές που θα ταξιδέψουν για να ξενοικιάσουν την κατοικία τους, με την προϋπόθεση να έχουν μαζί τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

Παράλληλα, παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα, τα μέτρα του καθολικού lockdown. Επομένως ισχύουν και για την επόμενη εβδομάδα τα παρακάτω:

  • μετακινήσεις αυστηρά με sms στο 13033
  • απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι της 5:00 το πρωί (με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί)
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό

Κορωνοϊός-Άρση μέτρων: Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα - Οι εξαιρέσεις

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κυνήγι και το ψάρεμα και τελικώς αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσής τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες:

  • Ροδόπης
  • Έβρου
  • Ξάνθης

Σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου.

Επισημαίνεται ότι το κυνήγι επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο, όπως και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Tο ζήτημα άρσης απαγορεύσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός-Άρση μέτρων: Μετακίνηση με αυτοκίνητα ΙΧ - ταξί: Αυξάνονται οι επιτρεπόμενοι επιβάτες

Αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και στο όριο των επιβατών που επιτρέπονται μέσα στα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και στα ταξί. Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, από τις 6:00 της Δευτέρας θα επιτρέπονται έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε:

  • επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης)
  • σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)
  • καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό

Η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

  1. ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  2. άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Πού γίνεται άρση αυστηρού lockdown

Όσον αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, διαπιστώθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Ως εκ τούτου, για τις περιοχές αυτές αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Έτσι σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Σε περιοχές παρατείνεται το αυστηρό lockdown

Tα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές:

  • στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου καταγράφονται 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό
  • στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που εντοπίζονται 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.
  • στο Δήμο Σπάρτης που έχει με 49 ενεργά κρούσματα
  • στο Δήμο Εορδαίας καθώς
  • στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης
  • στη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα
  • στο Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που έχει 78 ενεργά κρούσματα
  • στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share