Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: «Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν το ιό» - Προειδοποίηση «φωτιά»!

«Τα εμβόλια προσφέρουν «ελπίδα» αλλά...»

24 Ιανουαρίου 2021 16:48
Κορωνοϊός: «Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν το ιό» - Προειδοποίηση «φωτιά»!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού θα μπορούσαν να τον μεταδώσουν σε άλλους και θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown, προειδοποίησε ο αναπληρωτής αρχίατρος και επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας. Ενώ, έκδηλη είναι η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για τις τρεις κυρίως μεταλλάξεις του ιού.

Σε άρθρο του στη Sunday Telegraph, ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ υπογράμμισε πως οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στη μετάδοση», προσθέτοντας ότι τα εμβόλια προσφέρουν «ελπίδα» αλλά τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν γρήγορα.

Επιπλέον σημείωσε ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία».

Βόμβα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Όπως εξήγησε, είναι πιθανή η μόλυνση από τον ιό «κατά την περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων μετά τη λήψη του εμβολίου» και είναι «καλύτερο» να επιτρέψουμε (να περάσουν) «τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» ώστε να αναπτυχθεί πλήρως μια ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους.

«Ακόμη κι αν λάβεις και τις δύο δόσεις εμβολίου, μπορείς και πάλι να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον άλλο και οι αλυσίδες της μετάδοσης θα συνεχιστούν. Εάν αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, θα μπορούσε και πάλι να μεταδώσεις τον ιό, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των κρουσμάτων και βάζοντας σε κίνδυνο άλλους που επίσης χρειάζονται εμβόλιο αλλά βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας» εξήγησε ο βρετανός καθηγητής.

Κορωνοϊός: "Μαύρες" εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο όπου αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στους πολίτες ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να έχουν ανοσία στον ιό. Επίσης στην Κίνα σήμανε συναγερμός διότι εντοπίστηκε νέα εστία κορωνοϊού σε ένα εργοστάσιο κρέατος.

Συγκεκριμένα η Pfizer φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα με το εμβόλιο της αλλά όχι με την παραγωγή του αλλά με το ότι δέχεται αρκετές επιθέσεις από τις χώρες.

Κορωνοϊός: Οι καθυστερήσεις των εμβολίων

Ειδικότερα αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer δεν παραδώσει στην Πολωνία όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η Βαρσοβία ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιό της κατά της covid-19 σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, μείωσε αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των παρτίδων που διανέμει στην ΕΕ, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή πέρα από μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία ανέφεραν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer, εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης για τις επιπτώσεις των μειωμένων προμηθειών στα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών.

Το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να έχει αρκετά προβλήματα.

Οι δόσεις που έχει παραλάβει και περιμένει ακόμη η Πολωνία

«Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση (για την ανάληψη νομικής δράσης) ίσως ληφθεί τον επόμενο μήνα, αν δεν γίνουν οι παραδόσεις που έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια» δήλωσε ο Πιοτρ Μούλερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio Program 1.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε, επεσήμαναν οι αρχές.

Χθες Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε ότι οι υπολειπόμενες δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται από τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η κατασκευάστρια ισχυρίζεται ότι αυτή η διαφορά θα καλυφθεί» επεσήμανε ο Μούλερ. «Όμως αν δεν συμβεί αυτό, φυσικά θα πρέπει να εξετάσουμε τη λήψη νομικών μέτρων».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share