Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού και το τρίτο κύμα της πανδημίας

Πώς "ετοιμάζεται" η Ελλάδα;

23 Ιανουαρίου 2021 09:16
Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού και το τρίτο κύμα της πανδημίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί στη χώρα μας, ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του ιού και το τρίτο κύμα της πανδημίας! Πώς "οχυρώνεται" η Ελλάδα για το λόγο αυτό;

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη μετάλλαξη του ιού είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι' αυτά.

Χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό Υγείας και με τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

μετάλλαξη κορωνοϊού

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στη σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών. Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

«Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία» - Όσα είπε ο Αρκουμανέας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε πως από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί. Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία».

Προβληματίζει τους ειδικούς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τους φόβους για την επιτάχυνση του τρίτου κύματος πανδημίας στη χώρα.

Σαρηγιάννης: «Να ανησυχούμε αρκετά με την μετάλλαξη του ιού»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις σκέψεις των ειδικών γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που μετρά 26 κρούσματα στη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό. Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».

Κορωνοϊός -  Τι ισχύει με τη μετάλλαξη;

Ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εξάπλωση του νέου στελέχους θα είναι η συμφόρηση του συστήματος υγείας και κυρίως των ΜΕΘ με την αύξηση των διασωληνωμένων.

«Εύκολος ο εντοπισμός του νέου στελέχους του κορωνοϊού»

Συμπληρώνοντας σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο καθηγητής Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά παίρνει λίγες ημέρες παραπάνω. «Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επισήμανε στη συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share