Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: 26 κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα -Στήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης

Ανησυχούν οι επιστήμονες

22 Ιανουαρίου 2021 16:54
Κορωνοϊός: 26 κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα -Στήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού και το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Σήμερα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι αυτά.

Κορωνοϊός: Ανατροπή με την μάσκες - Ποιες πρέπει να μην φοράμε!

Κορωνοϊός: Επίσημη σύσταση υπέρ της χρήσης χειρουργικών μασκών και όχι υφασμάτινων έκαναν οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες και, κυρίως, οι χειροποίητες μάσκες, παρέχουν μειωμένη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξων του κορωνοϊού: της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα προβαίνει σε σύσταση σε σχέση με τον τύπο της μάσκας που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες, καθώς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού προξενούν ανησυχίες στους ειδικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ειδική οδηγία για τον τύπο των μασκών που υποχρεούνται να φορούν οι πολίτες. Παράλληλα, στη Γαλλία ισχύει μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00, ωστόσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα ήθελαν οι Αρχές. Οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας προτείνουν στους πολίτες να φορούν μόνο τρεις τύπους μασκών κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους:

  • οι χειρουργικές μάσκες
  • οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2»
  • και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου

Γράφημα του AFP για την προστασία που παρέχουν οι μάσκες - Συνιστά κάτω από την υφασμάτινη μάσκα να φοριέται χειρουργική

Μάσκες κατά του κορωνοϊού


Βασιλακόπουλος: Όχι στις υφασμάτινες μάσκες

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, συμβούλευσε τους Έλληνες πολίτες να μην χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες προστασίας, αλλά χειρουργικές, διότι, όπως υποστήριξε, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τον κορωνοϊό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share