Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Η Κομισιόν θα ζητήσει τα "ρέστα" από την Pfizer για τις καθυστερήσεις των εμβολίων

Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από διάφορες χώρες

22 Ιανουαρίου 2021 15:09
Κορωνοϊός: Η Κομισιόν θα ζητήσει τα
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στο "κόκκινο" με αποτέλεσμα να παραμένουν τα αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του αλλά και παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε κάποιες χώρες. Επίσης η Νότια Αφρική αναμένεται να πληρώσει αρκετά περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τις πρώτες δόσεις που θα λάβει.

Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την διανομή των εμβολίων από την Pfizer από ορισμένες χώρες για αυτό και έχουν πάρει σοβαρά μέτρα για αυτό το θέμα.

Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Οι εξηγήσεις που θα ζητήσει η Κομισιόν από την Pfizer

Ειδικότερα εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα, η Πολωνία ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας, εάν δεν εξομαλυνθεί η διανομή των εμβολίων. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχε προαναγγείλει πριν λίγες μέρες και η Ιταλία.

Κορωνοϊός: Έγινε το μεγάλο βήμα για το εμβόλιο Sputnik-V

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό όπως είναι γνωστό είναι αρκετά σοβαρή με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη σε αρκετές χώρες οι εμβολιασμοί στου πολίτες ώστε να αρχίσουν να έχουν ανοσία στον ιό. Επίσης η Pfizer φαίνεται πως αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα σχετικά με τις δόσεις των εμβολίων της που δεν παραδίδονται σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα η Ουγγαρία φαίνεται πως θα κάνει μία μεγάλη συμφωνία με την κατασκευαστική ρωσική εταιρεία του Sputnik-V σχετικά με το πόσες δόσεις θα αγοράσει ώστε να χρησιμοποιήσει.

Η Ουγγαρία φαίνεται πως προχωράει στην αγορά του εμβολίου Sputnik-V.

Κορωνοϊός: Η αγορά του Sputnik-V από την Ουγγαρία

Ειδικότερα, συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 υπέγραψε η Ουγγαρία και έγινε έτσι η πρώτη χώρα της ΕΕ που το αγοράζει, όπως δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.

Στο βίντεο που έχει αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Σιγιάρτο δηλώνει πως τα ρωσικά εμβόλια θα φτάσουν στην Ουγγαρία σε τρεις δόσεις και πως οι λεπτομέρειες για το μέγεθος κάθε φορτίου θα ανακοινωθούν αργότερα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωνε στον κρατικό ραδιοσταθμό πως είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να άρει η χώρα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και πως η άρση των μέτρων αυτών δεν θα καταστεί δυνατή πριν εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός της.

Ο Ορμπάν δήλωσε πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να εγκριθεί η χρήση αρκετών εμβολίων, καθώς ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να επιταχύνουν τις αποστολές.

«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια», τόνισε ο Ορμπάν προσθέτοντας πως ελπίζει ότι ο Σιγιάρτο θα εξασφαλίσει στη Μόσχα μια συμφωνία για την αγορά του Sputnik V.

Στην αγορά του εμβολίου Sputnik-V περνάει η Ουγγαρία.

Η έγκριση για την χρήση του εμβολίου

Η αρμόδια ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει δώσει αρχική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, καθώς και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πάρει το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο EMA δεν έχει εγκρίνει ούτε το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά η απόφαση γι’ αυτό αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Η Ουγγαρία διεξάγει επίσης συνομιλίες με την κινεζική Sinopharm για να αγοράσει και το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share