Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: "Χρυσά" θα στοιχίσουν στη Νότια Αφρική τα πρώτα εμβόλια που θα λάβει

Περισσότερα από αυτά που έχει πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

22 Ιανουαρίου 2021 13:50
Κορωνοϊός:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση του κορωνοϊού που επικρατεί σε όλο τον κόσμο και ας έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στις περισσότερες χώρες. Επίσης έγινε ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V όπου και θα γίνει η πρώτη αγορά των δόσεων της.

Συγκεκριμένα από ότι φαίνεται και Νότια Αφρική προχωράει στην αγορά δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά το πρόβλημα που υπάρχει είναι με το κόστος το οποίο αναμένεται να είναι περισσότερο από αυτό που πληρώνει η Ευρώπη.

Η Νότια Αφρική θα πληρώσει ακριβά το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Η αγορά δόσεων από την Νότια Αφρική

Ειδικότερα η Νότια Αφρική για να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα πληρώσει σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/1) το υπουργείο υγείας της χώρας. Και αυτό την ώρα που με βάση τους επίσημους απολογισμούς υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην ήπειρο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Μας ενημέρωσαν ότι η τιμή είναι 5,25 δολάρια (σ.σ. 4,32 ευρώ)», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει πώς προέκυψε η διαφορά της τιμής. Η Νότια Αφρική αναμένει 1,5 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Αγοράστηκαν στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη συμμαχία της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θα παραχθούν στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII).

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληρώσουν για τα εμβόλια που ανέπτυξε η ίδια συμμαχία 1,78 ευρώ ανά δόση, όπως ανέφερε Βέλγος υπουργός μέσω Twitter περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τις πρώτες δόσεις του εμβολίου θα πληρώσει η Νότια Αφρική.

Η τιμή των δόσεων των εμβολίων είναι λεπτό ζήτημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα παρότρυνε τις κυβερνήσεις να πάψουν να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες απευθείας, διότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κόστη για τους πάντες.

Η Νότια Αφρική, η πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα της ηπείρου, δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού της (59 εκατ.). Έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο οποίος έχει σκοπό να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Η συμμαχία AstraZeneca/Οξφόρδης, που συμμετέχει στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίων, δεσμεύτηκε να πωλεί το προϊόν της έναντι 2,50 ευρώ/δόση προκειμένου «να μπορέσει να διατεθεί το εμβόλιο στον ευρύτερο δυνατό πληθυσμό», διαβεβαίωνε τον περασμένο μήνα το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της AstraZeneca France.

Το εμβόλιο αυτό, που χορηγείται σε δύο δόσεις, θεωρείται πως έχει αποτελεσματικότητα 70% κατά μέσον όρο.

Η Νότια Αφρική αναμένεται να πληρώσει αρκετά ακριβά το εμβόλιο.

Ενώ η Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπη με δεύτερο, φονικό κύμα της πανδημίας — έχει καταγράψει ως εδώ σχεδόν 39.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν στη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Δεν διευκρίνισε από ποιες εταιρείες παράγονται.

Η νοτιοαφρικάνικη κυβέρνηση δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάρτιση σχεδίου για τον εμβολιασμό.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αξιώνει διευκρινίσεις για το ζήτημα, ενώ αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί απειλούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, που θεωρούνται πιο μολυσματικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με απόλυτη βεβαιότητα εάν τα εμβόλια καταπολεμούν τα παραλλαγμένα στελέχη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share