Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έγινε το μεγάλο βήμα για το εμβόλιο Sputnik-V

Βρέθηκε ο πρώτος αγοραστής

22 Ιανουαρίου 2021 13:10
Κορωνοϊός: Έγινε το μεγάλο βήμα για το εμβόλιο Sputnik-V

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό όπως είναι γνωστό είναι αρκετά σοβαρή με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη σε αρκετές χώρες οι εμβολιασμοί στου πολίτες ώστε να αρχίσουν να έχουν ανοσία στον ιό. Επίσης η Pfizer φαίνεται πως αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα σχετικά με τις δόσεις των εμβολίων της που δεν παραδίδονται σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα η Ουγγαρία φαίνεται πως θα κάνει μία μεγάλη συμφωνία με την κατασκευαστική ρωσική εταιρεία του Sputnik-V σχετικά με το πόσες δόσεις θα αγοράσει ώστε να χρησιμοποιήσει.

Η Ουγγαρία φαίνεται πως προχωράει στην αγορά του εμβολίου Sputnik-V.

Κορωνοϊός: Η αγορά του Sputnik-V από την Ουγγαρία

Ειδικότερα, συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 υπέγραψε η Ουγγαρία και έγινε έτσι η πρώτη χώρα της ΕΕ που το αγοράζει, όπως δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.

Στο βίντεο που έχει αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Σιγιάρτο δηλώνει πως τα ρωσικά εμβόλια θα φτάσουν στην Ουγγαρία σε τρεις δόσεις και πως οι λεπτομέρειες για το μέγεθος κάθε φορτίου θα ανακοινωθούν αργότερα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωνε στον κρατικό ραδιοσταθμό πως είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να άρει η χώρα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και πως η άρση των μέτρων αυτών δεν θα καταστεί δυνατή πριν εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός της.

Ο Ορμπάν δήλωσε πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να εγκριθεί η χρήση αρκετών εμβολίων, καθώς ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να επιταχύνουν τις αποστολές.

«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια», τόνισε ο Ορμπάν προσθέτοντας πως ελπίζει ότι ο Σιγιάρτο θα εξασφαλίσει στη Μόσχα μια συμφωνία για την αγορά του Sputnik V.

Στην αγορά του εμβολίου Sputnik-V περνάει η Ουγγαρία.

Η έγκριση για την χρήση του εμβολίου

Η αρμόδια ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει δώσει αρχική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, καθώς και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πάρει το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο EMA δεν έχει εγκρίνει ούτε το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά η απόφαση γι’ αυτό αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Η Ουγγαρία διεξάγει επίσης συνομιλίες με την κινεζική Sinopharm για να αγοράσει και το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share