Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: "Κόκκινος" συναγερμός για την μετάλλαξη του κορωνοϊού - Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Την συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας

22 Ιανουαρίου 2021 11:14
Κορωνοϊός:

Κορωνοϊός: Είναι γνωστό ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δεν είναι καλή με αποτέλεσμα να παραμένει το lockdown σε ισχύ αλλά και τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Επίσης η Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξη της σημείωσε ότι αν έρθει τρίτο κύμα πανδημίας το σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να το αντέξει.

Συγκεκριμένα η κατάσταση φαίνεται να είναι αρκετά ανησυχητική και με την μετάλλαξη του ιού όπου έκανε πρώτα την εμφάνιση του στη Βρετανία με αποτέλεσμα να εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για την μετάλλαξη του ιού.

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα, σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει στις 13:30, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την κατάσταση του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
α περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

«Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή», τόνισε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση.

Για την μετάλλαξη του ιού θα γίνει έκτακτη σύσκεψη.

Το θέμα με την μετάλλαξη του ιού

Όπως εξήγησε, το θέμα των μεταλλάξεων αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας, φαίνεται, ωστόσο, ότι στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, όπου το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων φέρει τη μετάλλαξη, να διαδραματίζει ρόλο στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Σίγουρα, όμως, σημαντικό στοιχείο της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων, είπε η κ. Γκάγκα, επικαλούμενη συναδέλφους της καθηγητές σε πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Β117, που έχει βρεθεί και σε τουλάχιστον 26 άτομα και στη χώρα μας, οδηγεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα, που εάν δεν τηρηθούν μέτρα αποστασιοποίησης δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share