Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Το 30% της Ελλάδας καλύφθηκε με χιόνι

Απίστευτες εικόνες

21 Ιανουαρίου 2021 16:22
Κακοκαιρία
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Τις τελευταίες μέρες επικρατούσε ένα "χάος" στην Ελλάδα με τον καιρό και συγκεκριμένα με την κακοκαιρία "Λέανδρος" όπου προκάλεσε αρκετά προβλήματα στους πολίτες. Επίσης λόγω της κακοκαιρίας παραμένει το "λουκέτο" στα σχολεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία "Λέανδρος" εκτός το ότι έκανε όλη την Ελλάδα να παγώσει την κάλυψε κιόλας μέχρι και στο 30% της έκτασης της με τις απίστευτες καιρικές συνθήκες.

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Καλύφθηκε όλη η Ελλάδα

Ειδικότερα πυκνό χιόνι, πολικό ψύχος και την πρώτη πραγματική βαρυχειμωνιά έφερε η κακοκαιρία Λέανδρος, που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου εκδηλώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, ενώ σε άλλες γειτονικές περιοχές με το ίδιο υψόμετρο διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν διαφορές στην έκταση της χιονοκάλυψης.

Οι δορυφορικές εικόνες που ακολουθούν δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το «παγωμένο αποτύπωμα» του «Λέανδρου» σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας μετεωρολόγος στην ακριβή πρόγνωση των έντονων φαινομένων, όπως σημειώνει το meteo.gr.

Η Εικόνα 1 δείχνει το νησί της Λήμνου και τον Άγιο Ευστράτιο την Τετάρτη 20/01. Η Δυτική Λήμνος δέχθηκε μεγάλα ύψη χιονιού ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα όπου το χιόνι ξεπέρασε σε ύψος τα 30 εκ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι χιονοπτώσεις είχαν πολύ μικρότερη ένταση και εναλλάσσονταν με χιονόνερο.

Η κακοκαιρία Λέανδρος κατάφερε να καλύψει όλη την Ελλάδα.

Η Εικόνα 2 ελήφθη από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 τη Δευτέρα 18/01 και δείχνει τις δυτικές συνοικίες της Λάρισας καλυμμένες με χιόνι, και την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου πιο ανατολικά με το ίδιο υψόμετρο δεν είχε ίχνος χιονοκάλυψης.

Την Ελλάδα όλη κάλυψε η κακοκαιρία.

Επίσης εντυπωσιακή είναι η δορυφορική εικόνα της Εικόνας 3 που δείχνει την κατανομή της χιονόστρωσης τη Δευτέρα 18/01 μετά το πέρασμα του «Λέανδρου» από την Κεντρική Μακεδονία. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τις πόλεις που καλύπτονται με χιόνι και εκείνες που αν και έχουν το ίδιο υψόμετρο, δεν δέχθηκαν αξιόλογες χιονοπτώσεις ώστε να διατηρηθεί στο έδαφος χιόνι μετά τις χιονοπτώσεις του Σαββάτου 16/01.

Η κακοκαιρία κατάφερε να καλύψει όλη την Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία «Λέανδρος» προκάλεσε εκτεταμένη χιονοκάλυψη στη χώρα μας, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 16 ετών για το 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται δεδομένα για την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα φέτος σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020.

Την Δευτέρα 18/01 το 30% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας ήταν καλυμμένο από χιόνι, περίπου 18% υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο μετά από μια ασυνήθιστα περιορισμένη χιονοκάλυψη τον Δεκέμβριο 2020.

Όλη την Ελλάδα κάλυψε η κακοκαιρία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share