Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Lockdown: Στην κρίση του λιανεμπορίου "κρέμεται" η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και νομών - Τι εξετάζεται

Πότε θα χαλαρώσουν επιτέλους τα μέτρα

19 Ιανουαρίου 2021 07:30
Lockdown: Στην κρίση του λιανεμπορίου
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Lockdown: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά σοβαρή ακόμη στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να είναι ακόμη σε λειτουργία τα αυστηρά μέτρα του lockdown. Επίσης η Αττική παραμένει στο "κόκκινο" με τα κρούσματα ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα αρκετοί αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα αυστηρά μέτρα του lockdown και πότε αναμένεται να χαλαρώσουν περισσότερο ενώ αυτό από ότι φαίνεται θα φανεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η μετακίνηση από νομό σε νομό θα κριθεί από το λιανεμπόριο.

Lockdown: Το άνοιγμα των σχολείων

Ειδικότερα μετά το άνοιγμα στο λιανεμπόριο, τα σχολεία έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να έχουν κάνει ήδη την επανεκκίνησή τους, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έμεινε στην αναμονή καθώς προτάθηκε πρώτα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ώστε να πάρει μία ανάσα η αγορά μετά από 10 εβδομάδες κλειστών καταστημάτων.

Το άνοιγμά τους έγινε χθες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στα σχολεία. Και ήδη οι ειδικοί στις πρώτες τους δηλώσεις δείχνουν θετικοί στο ενδεχόμενο να δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γώγος: Επόμενο βήμα τα σχολεία σε δύο εβδομάδες

Και ο Χαράλαμπος Γώγος, έδειξε τα επόμενα βήματα που θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι. Ο καθηγητής παθολογίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε πως «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν». Σημείωσε μάλιστα πως ίσως χρειαστούν δύο εβδομάδες για το άνοιγμα, αρκεί «να πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο».

Το άνοιγμα των σχολείων θα κριθεί από το λιανεμπόριο.

Σύψας: Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ Λυκείου

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως είναι υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς της Γ’ Λυκείου. Είπε μάλιστα πως αυτοί έχουν προτεραιότητα και μετά οι άλλες δύο τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια.

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» είπε χαρακτηριστικά. Να τονιστεί ωστόσο πως για το άνοιγμα μόνο της Γ’ λυκείου έχουν εντοπιστεί ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά την παρουσία των καθηγητών στις τάξεις, όπως τόνισε πρόσφατα και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Παγώνη: Πρώτα γυμνάσια και λύκεια

Ξεκάθαρη ήταν και η Ματίνα Παγώνη σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και μετά η εστίαση. Η κα Παγώνη τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια ολόκληρη η αγορά και η εστίαση.

Τα σενάρια για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει ωστόσο αυτή την εβδομάδα τους λοιμωξιολόγους, είναι η άρση του μέτρου που απαγορεύει τις μετακινήσεις σε άλλους νομούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως ήδη έχει συζητηθεί το θέμα και την Παρασκευή θα αποφασιστεί αν θα επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα τουριστικά καταλύματα για τον χειμώνα έχουν ήδη χάσει τον τζίρο από την περίοδο των γιορτών και θα εξεταστεί το σενάριο να δοθεί το «ΟΚ» από τους ειδικούς.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως στις δηλώσεις του στο Mega ο Νίκος Σύψας ανέφερε για την μετακίνηση από νομό σε νομό πως τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί.

Η μετακίνηση από νομό σε νομό απαγορεύεται προς το παρόν, με έξι εξαιρέσεις. Αυτές είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής

Στην κρίση του Lockdown το άνοιγμα των σχολείων.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Το επόμενο βήμα, με δεδομένο πως η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα δεν θα επιδεινωθεί, θα είναι τα καταστήματα εστίασης. Το πιθανότερο σενάριο η εστίαση είναι να ανοίξει μέσα στον Φεβρουάριο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αρκεί να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας. Για άνοιγμα της εστίασης από Φεβρουάριο μίλησε και ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι η επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων να γίνει αρχικά σε εξωτερικούς χώρους όπως τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», διευκρίνισε ο υπουργός.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share