Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: «Όποιος εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορεί να πάει σε εστιατόρια και κινηματογράφους»

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

17 Ιανουαρίου 2021 19:05
Κορωνοϊός: «Όποιος εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορεί να πάει σε εστιατόρια και κινηματογράφους»
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο είναι αρκετά τραγική με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ώστε να αρχίσει η ανοσία κατά του ιού. Επίσης δείτε τα σημερινά αποτελέσματα των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στη Γερμανία ο υπουργός εξωτερικών της χώρας προχώρησε σε απίστευτες δηλώσεις σχετικά με όσους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Κορωνοϊός: Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών

Ειδικότερα όποιος έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικό» τον σχετικό διάλογο.

«Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Μάας στην Bild am Sonntag, εξηγώντας ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και λόγω του κινδύνου υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Η μετάδοση του ιού

"Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά σε ποιο βαθμό τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά είναι σαφές ότι ένας εμβολιασμένος δεν στερεί τον αναπνευστήρα από κάποιον άλλον, και αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κεντρικούς λόγους περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων παύει να ισχύει", συνέχισε ο κ. Μάας, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.

Επισήμανε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μάλιστα ακόμη ότι και οι επιχειρήσεις εστιατορίων, θεάτρων, μουσείων και κινηματογράφων έχουν δικαίωμα να επαναλειτουργήσουν, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Και αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται. Διότι στον χώρο θα υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι», κατέληξε.

Lockdown: Ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων κάνει η Βρετανία

Lockdown: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αρκετές χώρες έχουν πάρει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, με την πιο πρόσφατη να είναι η Αυστρία η οποία για τρίτη φορά επεκτείνει το lockdown στη χώρα της.

Συγκεκριμένα η Βρετανία σε πρόσφατες δηλώσεις της πιστεύει πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει τελειώσει όλο αυτό και θα μπορέσει να χαλαρώσει μια και καλή τα μέτρα περιορισμού της.

Στη Βρετανία θέλουν να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Lockdown: Η ελπίδα της χαλάρωσης των μέτρων

Ειδικότερα η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς του λοκντάουν τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζει την ταχύτερη στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Η χώρα, που έχει επίσης τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό, βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, τις μη αναγκαίες επιχειρήσεις να μην λειτουργούν και τις αρχές να προκρίνουν την τηλεργασία.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βγούμε από αυτό το καθολικό λοκντάουν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Ράαμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Στις αρχές της άνοιξης, ελπίζουμε τον Μάρτιο, θα βρισκόμαστε σε θέση να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Νομίζω πως είναι σωστό να πούμε πως δεν θα τα κάνουμε όλα με τη μία».

Τα μέτρα θέλουν να χαλαρώσουν στη Βρετανία.

Ο εμβολιασμός στην Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων, των ευπαθών ομάδων και των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής, περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώποι, τα μέσα Φεβρουαρίου.

Έχει πει ότι η Αγγλία μπορεί να σκεφτεί τη χαλάρωση των περιορισμών από εκείνη την περίοδο, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Οι Sunday Times γράφουν πως η χαλάρωση των περιορισμών σε κάποιες περιοχές θα γίνει μόλις μειωθούν τα ποσοστά θανάτων, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και εμβολιαστούν ορισμένοι από την ηλικιακή ομάδα 50-70.

Γράφουν επίσης ότι υπουργοί είναι προετοιμασμένοι να αντισταθούν στην πίεση από τους υγειονομικούς να καθυστερήσουν τις αλλαγές εωσότου εμβολιαστούν οι περισσότεροι πολίτες, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας επισήμανε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει κάνει «μια πολύ δυνατή αρχή», ωστόσο το 25% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας κάτω των 55, νεότεροι, δηλαδή, από τις ομάδες προτεραιότητας.

«Δεν θα συμβεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή στις 15 Φεβρουαρίου, με μιας να απελευθερωθούμε. Όμως, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το φθινόπωρο», είπε ο Σάιμον Στίβενς στο BBC.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share