Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα - Στο "κόκκινο" οι διασωληνωμένοι

Δύσκολα τα πράγματα

17 Ιανουαρίου 2021 17:38
Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα - Στο

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα φαίνεται να παίρνει μία "ανάσα" ελπίδας και αυτό φαίνεται με τα τελευταία κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Επίσης η Ματίνα Παγώνη μίλησε για το άνοιγμα της εστίασης αλλά και των λυκείων και γυμνασίων.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ που έκανε σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου ανέφερε ότι τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών φαίνεται να έχουν μειωθεί αρκετά.

Συνεχίζεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Σήμερα ανακοινώνουμε 237 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148607, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5739 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45466 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 226 (70.6%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1030 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5469 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3225 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω".

Κορωνοϊός: Έτοιμο να πάρει «ανάσα» παρά τους φόβους το λιανεμπόριο - Έτσι θα ψωνίζουμε

Μπορεί οι φόβοι για αυξημένα κρούσματα λόγω κορωνοϊού να υπάρχουν πάντοτε, αλλά το λιανεμπόριο είναι έτοιμο από αύριο (18/1) να αρχίσει να παίρνει «ανάσα», με τα ψώνια μας να γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δίνουν μάχη ώστε όλα να είναι έτοιμα και να υποδεχτούν τους πελάτες, μετά το μεγάλο lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, που έπληξε τις επιχειρήσεις τους. Στόχος τους είναι να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις και να πιάσουν τον χειμερινό τζίρο που φτάνει ακόμα και το 40% του τζίρου ολόκληρης της χρονιάς.

Κορωνοϊός: Οι φόβοι των λοιμωξιολόγων για το λιανεμπόριο

Οι λοιμωξιολόγοι που πήραν την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως, σε κάθε όμως περίπτωση επισημαίνουν πως αν διαπιστωθεί μη αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, το λιανεμπόριο θα μπει και πάλι σε καθεστώς lockdown. Μιλώντας στο OPEN TV, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε χαρακτηριστικά πως στα τέλη του μήνα τα κρούσματα του κορωνοϊού θα φτάνουν τα 800-900 την ημέρα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να παραμένουν ευαίσθητα.

Για την πιθανή διασπορά του ιού λόγω της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Aλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη είπε: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος». Σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο καθηγητής σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα άμεσα, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχει μπει και αυτό το μέτωπο σε μια σειρά.

Κορωνοίός: Πώς θα πηγαίνουμε στα καταστήματα

Τα μηνύματα sms με το αριθμός 2 στο 13033 -που θα στέλνουμε για να πάμε στα καταστήματα- θα έχουν διάρκεια 2 ωρών κατά τις οποίες θα γίνονται οι αγορές σε αυτά. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

  • Η μετακίνηση στα καταστήματα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Τα sms έχουν διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα στις 18 Ιανουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αλλά και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 20:00. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης την Παρασκευή για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στα καταστήματα και με έντυπο μετακίνησης, αν δεν έχουν στείλει sms.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share