Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Σε "μαύρα" νερά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Σκούρα τα πράγματα για τις δόσεις

17 Ιανουαρίου 2021 17:45
Κορωνοϊός: Σε
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο βρίσκεται στο "κόκκινο" με τις χώρες να έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς στους πολίτες. Επίσης η AstraZeneca φαίνεται πως περιμένει την μεγάλη έγκριση για το εμβόλιο της τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα δύσκολα φαίνονται τα πράγματα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διότι λιγοστεύουν οι παραδόσεις των εμβολίων στις χώρες.

Δύσκολα τα πράγματα για το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Μειωμένες δόσεις των εμβολίων

Ειδικότερα η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειώσει κατά 29%, τις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού που θα παραδώσει στην Ιταλία.

Το ανακοίνωσε ο Ντομένικο Αρκούρι, ειδικός επίτροπος που έχει ορίσει η ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μονομερή απόφαση». Αντί για τις προγραμματισμένες 562.770 δόσεις, δηλαδή, από την εταιρία θα παραδοθούν στην Ιταλία 397.800 εμβόλια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης Κόντε και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μείωση αυτή θα επιβραδύνει τους ρυθμούς της διαδικασίας εμβολιασμού, σε δεκατέσσερις περιφέρειες της χώρας, επί συνόλου είκοσι.

Lockdown: Ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων κάνει η Βρετανία

Lockdown: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αρκετές χώρες έχουν πάρει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, με την πιο πρόσφατη να είναι η Αυστρία η οποία για τρίτη φορά επεκτείνει το lockdown στη χώρα της.

Συγκεκριμένα η Βρετανία σε πρόσφατες δηλώσεις της πιστεύει πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει τελειώσει όλο αυτό και θα μπορέσει να χαλαρώσει μια και καλή τα μέτρα περιορισμού της.

Στη Βρετανία θέλουν να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Lockdown: Η ελπίδα της χαλάρωσης των μέτρων

Ειδικότερα η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς του λοκντάουν τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζει την ταχύτερη στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Η χώρα, που έχει επίσης τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό, βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, τις μη αναγκαίες επιχειρήσεις να μην λειτουργούν και τις αρχές να προκρίνουν την τηλεργασία.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βγούμε από αυτό το καθολικό λοκντάουν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Ράαμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Στις αρχές της άνοιξης, ελπίζουμε τον Μάρτιο, θα βρισκόμαστε σε θέση να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Νομίζω πως είναι σωστό να πούμε πως δεν θα τα κάνουμε όλα με τη μία».

Τα μέτρα θέλουν να χαλαρώσουν στη Βρετανία.

Ο εμβολιασμός στην Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων, των ευπαθών ομάδων και των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής, περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώποι, τα μέσα Φεβρουαρίου.

Έχει πει ότι η Αγγλία μπορεί να σκεφτεί τη χαλάρωση των περιορισμών από εκείνη την περίοδο, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Οι Sunday Times γράφουν πως η χαλάρωση των περιορισμών σε κάποιες περιοχές θα γίνει μόλις μειωθούν τα ποσοστά θανάτων, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και εμβολιαστούν ορισμένοι από την ηλικιακή ομάδα 50-70.

Γράφουν επίσης ότι υπουργοί είναι προετοιμασμένοι να αντισταθούν στην πίεση από τους υγειονομικούς να καθυστερήσουν τις αλλαγές εωσότου εμβολιαστούν οι περισσότεροι πολίτες, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του δημόσιου συστήματος υγείας της Αγγλίας επισήμανε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει κάνει «μια πολύ δυνατή αρχή», ωστόσο το 25% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας κάτω των 55, νεότεροι, δηλαδή, από τις ομάδες προτεραιότητας.

«Δεν θα συμβεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή στις 15 Φεβρουαρίου, με μιας να απελευθερωθούμε. Όμως, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το φθινόπωρο», είπε ο Σάιμον Στίβενς στο BBC.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share