Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Lockdown: "Τα καταστήματα έπρεπε να είχαν ανοίξει με ραντεβού"

Τι ανέφερε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

17 Ιανουαρίου 2021 13:03
Lockdown:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Lcokdown: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολη και αυτό φαίνεται μέσα από τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν, όμως από ότι φαίνεται αυτό αναμένεται να αλλάξει. Επίσης δείτε πως θα ψωνίζουμε στην Ελλάδα από αύριο και γιατί είναι μια "ανάσα" αυτό για το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μέσα από συνέντευξη του μίλησε για τον κορωνοϊό αλλά και την σημασία του ανοίγματος των καταστημάτων για την χώρα.

Τι ανέφερε για το λιανεμπόριο ο Βασιλακόπουλος.

Lockdown: Η αγορά και τα κρούσματα

Ειδικότερα την ίδια ώρα οι ειδικοί περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων από την επανεκκίνηση της αγοράς και ξεκαθαρίζουν πως αν τα νούμερα εκτοξευθούν θα επανέλθει άμεσα το lockdown.

Για το θέμα μίλησε στο Open o ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open που σχολίασε πως το λιανεμπόριο έπρεπε να ανοίξει με τη διαδικασία των ραντεβού.

Παράλληλα πρότεινε οι πελάτες να μην πηγαίνουν τις ώρες αιχμής για ψώνια και οι καταστηματάρχες να απαιτούν την τήρηση των μέτρων.

Δείτε τι ανέφερε για τα καταστήματα ο Βασιλακόπουλος.

Το επόμενο βήμα άρσης περιορισμών

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα άρσης περιορισμών, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «προηγούνται τα σχολεία της εστίασης», ενώ ανέφερε ότι θα δούμε σίγουρα αύξηση στα κρούσματα, αλλά αν είναι 4-10% είναι διαχειρίσιμη. «Η παιδεία πρέπει να προηγείται στην κοινωνία, γιατί είναι επένδυση στο μέλλον. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει αργότερα, αλλά δεν πρέπει να την δούμε ως ενιαία δραστηριότητα, άλλο η ταβέρνα, άλλο το μπαρ όπου πολλοί θα συνωστιστούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα δούμε σε δύο εβδομάδες που θα αποτυπωθεί το άνοιγμα της αγοράς και αν δούμε αύξηση 20-25%, τότε σε έναν μήνα θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε

Lockdown: "Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα ανοίξει και η εστίαση"

Lockdown: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα όμως από ότι φαίνεται μετά την σύσκεψη που είχε γίνει μεταξύ των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε να ανοίξει το λιανεμπόριο με μέτρα. Επίσης δείτε πότε αναμένεται να ανοίξουν τα λύκεια.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξη του μίλησε για το γεγονός ότι θα ανοίξει η εστίαση αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο.

Για την Εστίαση μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Lockdown: Το άνοιγμα της εστίασης

Ελπίδες για το άνοιγμα της εστίασης μετά από αυτό του λιανεμπορίου αφήνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Open.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως αν πάει καλά το άνοιγμα των καταστημάτων θα επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες το θέμα της εστίασης. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πως πάρθηκε η απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των υπηρεσίων.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα»,

Παράλληλα ξελαθάρισε πως το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα. «Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδηθεί το στοίχημα. Δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι Δευτέρα πρωί να πάμε να ψωνίσουμε».

Αναφορικά μια πιθανή διασπορά του ιού λόγω της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος». Σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο καθηγητής σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα άμεσα, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχει μπει και αυτό το μέτωπο σε μια σειρά.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την εστίαση.

Διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής

Για τυχόν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, επισήμανε ότι υπήρχαν κάποιοι πιο συντηρητικοί, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

«Έχουμε μεταξύ μας συναίνεση, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τις αντιρρήσεις. Αν γεμίσει η Ερμού σαν να είναι διαδήλωση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται καλό σύστημα επιτήρησης, αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις», υπογράμμισε.

«Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε ελάχιστα κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Προϋποθέσεις είναι να τηρούνται τα μέτρα- το 2ωρο sms και οι αποστάσεις. Και η λεπτομερής επιδημιολογική επιτήρηση για να εντοπίσουν οι αρμόδιοι ότι ξεφεύγει η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο lockdown», ανέφερε.

Για το άνοιγμα της εστίασης ο κ. Βατόπουλος τόνισε: «Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Να το πω και απλά, “όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Δείτε το βίντεο:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share