Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα: Νέα «επίθεση» του «Λέανδρου» με κρύο, χιόνια και καταιγίδες

Αναλυτική πρόγνωση

16 Ιανουαρίου 2021 07:08
Καιρός σήμερα: Νέα «επίθεση» του «Λέανδρου» με κρύο, χιόνια και καταιγίδες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Ο «Λέανδρος»… καλά κρατεί και φέρνει τις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες για το Σάββατο (16/1), αφού η κακοκαιρία θα επηρεάσει όλη την χώρα με κρύο, χιόνια και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η ΕΜΥ, η κακοκαιρία αυτή θα επέλθει με βροχές, χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά πρόσκαιρα ισχυρές.

Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί στα δυτικά, 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, πρόσκαιρα στα νότια πελάγη μέχρι το μεσημέρι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και ολικός, όπως αναφέρει και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Καιρός σήμερα: Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Στην σεισμόπληκτη Σάμο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί - βορειοανατολικοί, 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους, τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τους 05 έως τους 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με χιονοπτώσεις με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ, από αργά το απόγευμα βορειοδυτικοί, 5-6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από το μηδέν έως τους 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που το απόγευμα από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός στη δυτική Μακεδονία θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τον μείον έναν βαθμό (-1) έως 05 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία από τους -10 έως τους -2 βαθμούς Κελσίου, θα σημειωθεί ολικός παγετός).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στα βόρεια και με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Πελοποννήσου πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες. Στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί άνεμοι, 6 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων και σταδιακά ενισχυόμενοι. Το θερμόμετρο θα δείξει από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο από -04 μέχρι 05 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με χιονοπτώσεις στην Θεσσαλία και τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, σε πεδινές περιοχές κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το μεσημέρι και εκ νέου από το βράδυ στην Εύβοια. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα στα βορειότερα τμήματα, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές το μεσημέρι από τα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων μέχρι το μεσημέρι, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι, τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -02 έως 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Θα πνέουν νότιοι άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το μεσημέρι από τα βόρεια σε βόρειους-βορειοανατολικούς, 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα με σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου).

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share