Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νέες εξελίξεις στη θεραπεία του ιού

Ποιο φάρμακο προκρίνεται

16 Ιανουαρίου 2021 00:04
Κορωνοϊός: Νέες εξελίξεις στη θεραπεία του ιού
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμοί κατά του ιού έχουν ξεκινήσει, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση θεραπευτικής αγωγής κατά της covid.

Ο Ηλίας Μόσιαλος με αναρτησή του στο facebook αναλύει σε ποια φάση βρίσκονται οι έρευνες μίας εξίσου σημαντικής διαδικασίας, προκειμένου να σωθούν ζωές από την πανδημία.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο η τρίτη φάση δοκιμών ενός φαρμάκου ιδιαίτερα υποσχόμενου.

Aναλυτικά ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει τα εξής:

«Η πανδημία είχε τέτοιο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας γιατί δεν είχαμε ούτε προηγούμενη γνώση του ιού, ούτε φάρμακα, ούτε εμβόλια. Τώρα πλέον, χρειαζόμαστε φάρμακα συμπληρωματικά με τα εμβόλια που διατίθενται.

O μαζικός εμβολιασμός απαιτεί χρόνο, και θα πρέπει να υπάρχουν θεραπείες για τα άτομα που δεν μπορούν επί του παρόντος να εμβολιαστούν ή επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Μια νέα κλινική δοκιμή φάσης 3 ξεκίνησε την Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στοχεύει να αποδείξει ότι η εισπνοή της πρωτεΐνης "ιντερφερόνη βήτα", μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη σοβαρής νόσου από Covid-19.

Η θεραπεία είναι το αποτέλεσμα της ανακάλυψης μιας ομάδας του Πανεπιστημίου του Southampton ότι άτομα με πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είχαν συχνά χαμηλά επίπεδα ιντερφερόνης βήτα, όπως παρατηρείται και σε πολλούς ασθενείς Covid-19.

Η κλινική δοκιμή περιλαμβάνει περισσότερους από 600 ασθενείς σε 20 χώρες (όπου οι μισοί θα λάβουν το εικονικό φάρμακο). Τα αποτελέσματα μιας μικρότερης φάσης 2 κλινικής δοκιμής με 100 ασθενείς που πραγματοποιήθηκε πέρυσι ήταν πολλά υποσχόμενα.

Η προτεινόμενη θεραπεία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton της Αγγλίας και παράγεται από την τοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας Synairgen.

Έδειξαν πως οι πιθανότητες ενός ενδονοσοκομειακού ασθενούς να ασθενήσει σοβαρά και να χρειαστεί -για παράδειγμα- αναπνευστική υποστήριξη, μειώθηκαν κατά σχεδόν 80%.

Επίσης, η εταιρεία Synairgen είχε κάνει ανακοίνωση πως η θεραπεία μείωσε σημαντικά τη δύσπνοια και πως ο μέσος χρόνος νοσηλείας μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, - από κατά μέσο όρο 9 ημέρες, σε 6 ημέρες.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share