Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Lockdown: Ανοίγουν και πάλι τις "πόρτες" τους οι εκκλησίες για τους πιστούς

Πήραν το "σήμα" και εκείνες

15 Ιανουαρίου 2021 16:11
Lockdown: Ανοίγουν και πάλι τις

Lockdown: Από ότι φαίνεται χαλαρώνει η κατάσταση με τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα διότι ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι δόθηκε το "πράσινο" φως για να ανοίξουν και οι εκκλησίες. Επίσης ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξουν και τα καταστήματα αλλά θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αφού πήρε την έγκριση από τους λοιμωξιολόγους ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν από την επόμενη Κυριακή.

Οι εκκλησίες τους ανοίγουν τις πόρτες τους μετά την έγκριση της κυβέρνησης.

Lockdown: Η απόφαση για το άνοιγμα των εκκλησιών

Ειδικότερα το άνοιγμα των εκκλησιών από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του OrthodoxTimes.gr. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι Ναοί της χώρας, με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς και οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται με την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο εντός του Ιερού Ναού τα 50 άτομα.

Πέραν της εισηγήσεως των λοιμωξιολόγων, καθοριστική συμβολή στην απόφαση για το άνοιγμα των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του OrthodoxTimes.gr, είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης σε συνεργασία με την, αρμόδια για την Εκκλησία, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Μητσοτάκης: «Συζητάμε την χαλάρωση των μέτρων»

Μητσοτάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Βουλή ενημέρωσε του βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό, τον εμβολιασμό αλλά και τα μέτρα περιορισμού. Επίσης πριν από λίγη ώρα η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της αναφέρθηκε στο τι θα γίνει με τα σχολεία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή ενημέρωσε τους βουλευτές σχετικά με την κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την περαιτέρω αντιμετώπιση του.

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» τονίζοντας πως η αναφορά που θα κάνει σε αυτή είναι μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις και να «διαλυθούν μίση».

Ο Μητσοτάκης μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα

Υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πανδημία, ότι «δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όπως είπε, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες -και έχουν και μερικές πράσινες περιφέρειες- είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

«Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας». Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα στοιχεία για διασωληνωμένους και νεκρούς λόγω Covid στη χώρα μας.

«Είμαστε η πέμπτη καλύτερη ή χειρότερη χώρα στον αριθμό των θανάτων» ανέφερε. Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως χθες η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ε.Ε. «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις»

Αναφερόμενος στις ημέρες των εορτών είπε πως η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ειδικών.

«Η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

«Κανένας εφησυχασμός»

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Για την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε ο Μητσοτάκης.

«Έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση»

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: «Παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων». Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

«Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης»

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

«Μία ερώτηση η οποία γίνεται συχνά και αποτελεί αντικείμενο κριτικής είναι σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών» συνέχισε.

«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε της υποδείξεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μπορεί να σχολιάσατε πως απευθύνθηκα στον Σ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν τον αγνόησα». «Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων» τόνισε έπειτα.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

«Από τον Απρίλιο και μετά, όταν θα έχουν εγκριθεί κι άλλα εμβόλια, εκτιμώ ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειαζόμαστε. Τώρα έχουμε λιγότερα από αυτά που θα χρειαζόμασταν, αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην προτεραιοποίηση».

Πρόσθεσε πως σε λίγες μέρες θα μπορέσει να ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό και για τους πολίτες άνω των 80. Αναφερόμενος πάλι στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης για την απαίτηση εκ μέρους της να αγοραστούν πατέντες είπε:

«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share