Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: «Πράσινο φώς» για τον εμβολιασμό εγκύων και όσων έχουν νοσήσει

Οι απαντήσεις της Μαρίας Τσολιά

13 Ιανουαρίου 2021 18:47
Κορωνοϊός: «Πράσινο φώς» για τον εμβολιασμό εγκύων και όσων έχουν νοσήσει
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα νέα φέρνουν οι καινούργιες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά να μιλά για συγκεκριμένες ομάδες, τη στιγμή που η κατάσταση γίνεται δύσκολη στην Κίνα.

Όπως τόνισε: «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος».

Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Κορωνοϊός: Οι πληροφορίες για τις έγκυες

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.

Κορωνοϊός: Η απάντηση για τις αλλεργικές αντιδράσεις

Ερωτηθείσα η κα Τσολιά για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Διευκρίνισε επίσης ότι αλλεργίες σε τρόφιμα έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share