Κορωνοϊός: Σκούρα τα πράγματα στην Κίνα - Τρέχουν και δεν φτάνουν με την ανάπτυξη του εμβολίου της Sinovac
Σε μέτριο βαθμό η αποτελεσματικότητα του

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο είναι σε άσχημο βαθμό με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσπαθούν να τελειώσουν το εμβόλιο ώστε να υπάρχουν όλο και περισσότερες δόσεις για να συνεχιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι εμβολιασμοί. Παράλληλα η Ελλάδα έλαβε τις πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Συγκεκριμένα στην Κίνα τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι στην καλύτερη κατάσταση με το εμβόλιο της Sinovac το οποίο φαίνεται να μην έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα.

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα
Ειδικότερα ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sinovac της Κίνας, δείχνει μια γενική αποτελεσματικότητα της τάξης του 50,4% σε μια κλινική δοκιμή προχωρημένου σταδίου στη Βραζιλία, ανακοίνωσαν οι συνεργάτες της εταιρείας στη χώρα την Τρίτη, αποκαλύπτοντας ένα πολύ μέτριο ποσοστό μετά από πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Βραζιλιάνοι ερευνητές είχαν πανηγυρίσει για αποτελέσματα που έδειχναν αποτελεσματικότητα 78% σε ήπια περιστατικά Covid-19, ένα ποσοστό το οποίο έχουν περιγράψει έκτοτε ως «κλινική αποτελεσματικότητα».
Ο Ρικάρδο Παλάσιος, Ιατρικός Διευθυντής κλινικών ερευνών στο Βιοϊατρικό Κέντρο Butantan στο Σάο Πάολο, ανέφερε ότι το νέο ποσοστό περιλαμβάνει μολύνσεις οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως «πολύ ήπιες», γιατί δεν χρειάστηκαν κλινική βοήθεια.
Η επιλεκτική δημοσίευση των διεθνών ερευνών του εμβολίου, το οποίο ονομάζεται CoronaVac, έχει προσθέσει σε ανησυχίες ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται από Κινέζους παραγωγούς δεν υποβάλλονται στον ίδιο δημόσιο έλεγχο όπως τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τι είχαν αναφέρει οι Τούρκοι ερευνητές
Οι ερευνητές του κέντρου Butantan καθυστέρησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους τρεις φορές, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε ρήτρα εμπιστευτικότητας που περιλάμβανε το συμβόλαιό τους με την Sinovac.
Τούρκοι ερευνητές ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι το CoronaVac είναι κατά 91,25% αποτελεσματικό, στην βάση προκαταρκτικής ανάλυσης. Η Ινδονησία ενέκρινε το εμβόλιο για χρήση την Δευτέρα βασιζόμενη σε προκαταρκτικά στοιχεία που το έδειχναν να είναι κατά 65% αποτελεσματικό.
Αξιωματούχοι του κέντρου Butantan ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός της βραζιλιάνικης έρευνας, ο οποίος επικεντρωνόταν σε επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας έξαρσης στη Βραζιλία και περιλάμβανε ηλικιωμένους εθελοντές κατέστησε εφικτή την άμεση σύγκριση των αποτελεσμάτων με άλλες δοκιμές ή εμβόλια.
Η Τουρκία έχει ήδη παραλάβει 3 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία για συνολικά 50 εκατομμύρια δόσεις.