Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις: Κοινή «σφαλιάρα» Μητσοτάκη-ΗΠΑ στους Τούρκους

Σε δύσκολη θέση οι γείτονες

12 Ιανουαρίου 2021 21:56
Ραγδαίες εξελίξεις: Κοινή «σφαλιάρα» Μητσοτάκη-ΗΠΑ στους Τούρκους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ΗΠΑ να ρίχνουν κοινή «σφαλιάρα» στους Τούρκους.

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου, παρά να μη συζητάμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1, τη στιγμή που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

«Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ελληνοτουρκικά: Η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι συνομιλίες έχουν τη προοπτική να οδηγήσουν στον περιορισμό των περιφερειακών εντάσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share