Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανησυχία λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα - Ποιες είναι οι σκέψεις για λιανεμπόριο και σχολεία;

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες!

10 Ιανουαρίου 2021 08:43
Κορωνοϊός: Ανησυχία λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα - Ποιες είναι οι σκέψεις για λιανεμπόριο και σχολεία;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Ως γνωστόν, το lockdown παραμένει σε ισχύ -δείτε εδώ τι θα ισχύει έως 18/01- και οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τα επόμενα βήματα. Ποιες είναι οι σκέψεις για λιανεμπόριο και σχολεία;

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, η εικόνα για τα κρούσματα για την περίοδο των εορτών βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ειδικοί περιμένουν τους αριθμούς για να προχωρήσουν σε αποφάσεις.

Παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, οι ειδικοί είναι έντονα επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή από όλους, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

"Το λιανεμπόριο δε θα ανοίξει ακόμα"

Στην ανάγκη να γίνουν λίγα και αργά βήματα έδωσε έμφαση ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, που ανέφερε ότι "το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες".

λοιμωξιολόγοι για κρούσματα

"Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα", ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου -διαβάστε εδώ περισσότερα για το θέμα-, με το ζήτημα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γώγος, να αναμένεται να συζητηθεί την άλλη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου, που "θα αργήσει 1-2 εβδομάδες ακόμη να απελευθερωθεί".

Στόχος είναι το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. "Όλη η φροντίδα είναι να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα", δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτιμώντας ότι "δεν θα φτάσουμε ξανά τα 3.000 κρούσματα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια ύψη πάλι γιατί αν ξαναφτάσουμε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το σύστημα δεν σηκώνει ξανά τόσο μεγάλη πίεση γιατί είναι ήδη τραυματισμένο".

παράταση lockdown

"Παράταση στο lockdown"

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

"Πρέπει να δούμε τη συνέπεια των συνευρέσεων στις γιορτές και αυτό είναι ένας λόγος που έκανε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προτείνει την παράταση της εβδομάδας, παρότι δεν είναι αυτή που είχε εισηγηθεί την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές", δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πτωτική τάση θα ήταν μεγαλύτερη "αν δεν υπήρχε η δραστηριότητα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό", ενώ παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες ήθελαν να δουν ταχύτερη μείωση, με δεδομένο ότι τα μέτρα είναι σε ισχύ εδώ και δύο μήνες.

"Έχουμε δώσει μία υπερβολική έμφαση στις εισηγήσεις της επιτροπής πολλές φορές με πολύ διασταλτικό τρόπο. Η κυβέρνηση δικαιούται απολύτως να λαμβάνει αποφάσεις, έχει την πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων διότι δεν είναι μόνο τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα" υπογράμμισε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share