Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Michael Apted: Πέθανε ο σκηνοθέτης του Τζέιμς Μποντ

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

9 Ιανουαρίου 2021 13:13
Michael Apted: Πέθανε ο σκηνοθέτης του Τζέιμς Μποντ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Michael Apted: Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης του Τζέιμς Μπόντ, The World Is Not Enough, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Πιρς Μπρόσναν, αφήνοντας μία σημαντική κληρονομιά και έργο πίσω του. Ακόμα ένα σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο, αφού κορυφαία ηθοποιός, που είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινία του James Bond και στην κορυφαία σειρά Game Of Thrones, έφυγε από τη ζωή.

Επίσης, ήταν ο άνθρωπος πίσω από το Coronation Street, την ταινία 14 children και Coal Miner's Daughter and Gorillas In The Mist, καθώς και άλλες μεγάλες επιτυχίες του διεθνούς κινηματογράφου.

Ο Thomas Schlamme, πρόεδρος του Directors Guild of America (DGA), απέδωσε φόρο τιμής στον Michael Apted, λέγοντας πως «η κληρονομιά του θα βρίσκεται για πάντα στην οικογένεια του κινηματογράφου και του οργανισμού μας».

Λίγα λόγια για την ταινία Τζέιμς Μποντ

Ο Τζέιμς Μποντ (James Bond) ή Πράκτωρ 007 είναι φανταστικός χαρακτήρας, που δημιουργήθηκε το 1953 από τον Άγγλο συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ. Είναι πρωταγωνιστής δώδεκα μυθιστορημάτων και δύο συλλογών διηγημάτων.

Το ονοματεπώνυμό του ανασύρει εικόνες πλούτου, εξωτικές τοποθεσίες, σεξ, περιπέτεια και κατασκοπεία. Τα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ, με φανατικούς αναγνώστες στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη δημιουργώντας τη δημοφιλέστερη, πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά.

Σκηνοθέτης και πνευματικός πατέρας των πρώτων ταινιών είναι ο Τέρενς Γιανγκ, ενώ την μουσική επένδυση 11 ταινιών ανέλαβε ο Τζον Μπάρι. Η πρώτη ταινία της σειράς προβλήθηκε το 1962 και ήταν ο Δόκτωρ Νο (Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο), με τον Σον Κόνερι και την Ούρσουλα Άντρες.

Ο κινηματογραφικός Μποντ, από τον πρώτο του 1962 και όσους ακολούθησαν, παραμένει η επιτομή του κομψού και τζέντλεμαν κατασκόπου. Γνωρίζει σε όλες τις περιστάσεις πώς να ντυθεί, τι να πιει, τι να πει και πότε να «σπάσει» τους κανόνες. Αποδίδει με τον πιο περίτεχνο τρόπο το «Βρετανικό στιλ». Κάθε ένας από τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τον μυστικό πράκτορα προσθέτει και μία διαφορετική διάσταση στον χαρακτήρα του.

Ο Σον Κόνερι συνέλαβε τον ζωώδη μαγνητισμό και το ειρωνικό χιούμορ του Μποντ. Και από το πρώτο «επεισόδιο» ανέλαβε να διαφυλάξει το αμερικανικό έθνος προστατεύοντας την εκτόξευση του πυραύλου από τις επιβουλές των εχθρών.

Συνολικά έχουν γυριστεί 24 ταινίες. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι το Spectre, που προβλήθηκε το 2015, με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share