Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αττική: Τεράστια άνοδος στη χρήση κοκαΐνης στο δεύτερο lockdown!

Εντάξει μια χαρά φυσιολογικά το βιώνουμε όλο αυτό με την κλεισούρα!

8 Ιανουαρίου 2021 09:03
Αττική: Τεράστια άνοδος στη χρήση κοκαΐνης στο δεύτερο lockdown!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της Αττικής στο δεύτερο lockdown υπήρξε μεγάλη άνοδος στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων!

Εκρηκτική αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, όπως δήλωσε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Επίσης, εντοπίστηκαν και αυξημένα ποσοστά ψυχοδραστικών ουσιών, όπως είναι οι βενζοδιαζεπίνες.

Τα ευρήματα είναι χαρακτηριστικά των ψυχολογικών αδιεξόδων της πανδημίας και της καραντίνας, που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε ότι η εξέταση των λυμάτων της Αττικής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η αύξηση παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ήταν κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο.

Αττική: Τεράστια άνοδος στη χρήση κοκαΐνης στο 2ο lockdown!

«Τον Μάρτιο του 2020 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης το 60%, σε σχέση με το 2019. Το καλοκαίρι υπήρξε πτώση με το ελάχιστο στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown» τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα στην εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη.

«Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών και κάποιες δραστικές ουσίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πάρα πολύ» σημείωσε ο καθηγητής.

Να σημειωθεί ότι η οξαζεπάμη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό σκεύασμα, για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share