Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν

Έλαβε 306 ψήφους έναντι 232 του Τραμπ - Επικυρώθηκε η νίκη του

7 Ιανουαρίου 2021 10:49
ΗΠΑ: Επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και με την βούλα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ! Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο που αμαύρωσε την δημοκρατία των ΗΠΑ.

Η Γερουσία υπερψήφισε την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 3ης Νοεμβρίου, ύστερα από τις αιματηρές εικόνες που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές με 306 εκλέκτορες έναντι των 232 του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ήταν δεκάδες οι γερουσιαστές και περισσότερα από 100 τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιτάχθηκαν στην επικύρωση της νίκης Μπάιντεν.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των σκηνών χάους έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα η οποία πυροβολήθηκε από αστυνομικοί εντός του ιστορικού χώρου. Προ των πρωτοφανών εικόνων που εκτυλίχθηκαν, ο εν ενεργεία Πρόεδρος είχε δηλώσει πως δεν θα αποδεχθεί τη νίκη του, καταγγέλλοντας «κλοπή».

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ στη Γερουσία δήλωσε από πλευράς του ότι πιστεύει ότι δεν θα αμφισβητηθούν οι εκλεκτορικές ψήφοι άλλων πολιτειών.

Μιλώντας μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας, ο Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι το σώμα δεν θα υποκύψει στην πίεση και τη βία. "Δεν θα μας κρατήσουν έξω από αυτήν την αίθουσα όχλος, κακοποιοί ή απειλές", είπε. "Δεν θα υποκύψουμε στην ανομία ή τον εκφοβισμό."

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις πολιτείες Τζόρζια, Νεβάδα, Μίσιγκαν, Αριζόνα και Πενσυλβανία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share