Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο - Φυγαδεύτηκε ο Μάικ Πενς

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

6 Ιανουαρίου 2021 22:08
Συναγερμός στις ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο - Φυγαδεύτηκε ο Μάικ Πενς

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, όπου οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν πριν από λίγη ώρα μέσα στο Καπιτώλιο με αποτέλεσμα να φυγαδεύσουν τον Μάικ Πενς. Επίσης πριν από λίγες μέρες στο Τέξας σήμανε συναγερμός στο Τέξας διότι "έπεσαν" πυροβολισμοί σε εκκλησία όπου και ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

Συγκεκριμένα έξω από το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ σημειώθηκαν επεισόδια όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ. Κάποιοι από αυτούς έριξαν με κλωτσιές τα σιδερένια οδοφράγματα, πέρασαν πολλά επίπεδα ασφαλείας και μπούκαραν στο Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά.

Οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ.

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πως εξελίχθηκε η κατάσταση

Ειδικότερα η αστυνομία εκκένωσε τα κτίρια του Κογκρέσου, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ και της φασαρίας που είχε προκύψει. Επίσης διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Μετά τα επεισόδια, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ λόγω των επεισοδίων διεκόπη η συνεδρίαση στο Κογκρέσο.

ΗΠΑ: Η Γερουσία "πέρασε" τις κυρώσεις για την Τουρκία - Δεν "κυριάρχησε" το βέτο του Τραμπ

ΗΠΑ: Από ότι φαίνεται το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ για τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία δεν πέρασε διότι η Γερουσία έδωσε το τελικό "ναι". Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε και σε άλλες προκλητικές δηλώσεις όπου και αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία.

ΗΠΑ: Η απόφαση της Γερουσίας για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή 1 Ιανουαρίου η αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της αναίρεσης του βέτο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ενός νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε την απόφαση για τις κυρώσεις προς την Τουρκία.

Πως πάρθηκε η απόφαση

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθέτησε με τα 2/3 και πλέον των ψήφων τον προϋπολογισμό παρά τις «ενστάσεις του προέδρου». Η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ακύρωση βέτο της προεδρίας του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως μια οξεία κριτική σε βάρος του, τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά. Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share