Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες για τις γιορτές με «βούλα» ΣτΕ

«Μπλόκο» για τα Θεοφάνεια

5 Ιανουαρίου 2021 18:16
Κορωνοϊός: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες για τις γιορτές με «βούλα» ΣτΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νόμιμα ήταν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στις εκκλησίες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, λίγο πριν έρθει ο εορτασμός των Θεοφανείων.

Συγκεκριμένα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία του κοινού από την διασπορά του COVID-19 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μάιρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν κατατέθηκε σήμερα καμιά προσφυγή από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε ανακοινωθεί, κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην αυριανή λειτουργία των Θεοφανείων.

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Το μήνυμα του πρωθυπουργού (Video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ο κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στην ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όταν μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Ερωτηθείς και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που προέκυψε με την Εκκλησία για τους ναούς στα Θεοφάνια, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Η κόντρα ξεκίνησε χθες όταν η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε στην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία εφαρμόζεται πιο σκληρό lockdown στη χώρα για να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι η Εκκλησία θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης και ότι ο Ιερώνυμος θα κάνει αύριο αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share