Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός: Συναγερμός με το ψυχρό μέτωπο που σαρώνει την Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα "χτυπηθούν" από την κακοκαιρία

Η κατάσταση που επικρατεί με το φαινόμενο

4 Ιανουαρίου 2021 11:36
Καιρός: Συναγερμός με το ψυχρό μέτωπο που σαρώνει την Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα

Καιρός: Δύσκολη θα είναι η κατάσταση με τον καιρό στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου διότι βρίσκεται σε εξέλιξη το ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα. Επίσης ο Τάσος Αρνιακός ανέφερε ότι σχεδόν όλη η Ελλάδα αναμένεται να έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα από το πρωί της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η κίνηση του ψυχρού μετώπου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά τμήματα της χώρας.

Καιρός: Το ψυχρό μέτωπο που πλησιάζει

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τα μεσάνυχτα έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 04/01, ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στα Θεοδώριανα Άρτας, κατέγραψε 61 mm.

Στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει το ψυχρό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 04/01, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα οι βροχές θα εξασθενήσουν. Η κίνηση του ψυχρού μετώπου και τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης που αυτό θα προκαλέσει κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 04/01, παρουσιάζεται στην παρακάτω ομάδα χαρτών βροχής.

Κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας, στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά ισχυρών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική (κυρίως στα δυτικά τμήματα), όπως φαίνεται στον αντίστοιχο προγνωστικό χάρτη.

Αυτές είναι οι περιοχές που θα περάσει το ψυχρό μέτωπο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η διέλευση του ψυχρού μετώπου, θα προκαλέσει πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Πλησιάζει το ψυχρό μέτωπο στην Ελλάδα το οποίο θα περάσει από αρκετές περιοχές.

Καιρός: Έκτακτη επιδείνωση - Έρχονται βροχές, κακοκαιρίες και χαλάζι

Καιρός: Από ότι φαίνεται αλλάζει δραματικά ο καιρός διότι έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας που θα περιλαμβάνει βροχές, κακοκαιρίες και χαλάζι. Επίσης ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι σε ορισμένες περιοχές θα έχουμε βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας για έντονη κακοκαιρία. Σύμφωνα με αυτό ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Καιρός: Αναλυτικά το δελτίο επιδείνωσης καιρού

Α. Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν:

1) Σήμερα Κυριακή (03-01-2021)

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Στις περιοχές αυτές εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας (04-01-2021).

Αλλάζουν τα δεδομένα με τον καιρό όπου φαίνεται να χαλάει δραματικά.

2) Αύριο Δευτέρα (04-01-2021)

Από τις πρωινές ώρες την κεντρική Στερεά, τη δυτική και την ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και την κεντρική Μακεδονία κατά διαστήματα.

Από τις μεσημβρινές ώρες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την ανατολική Μακεδονία, την Εύβοια, τις Σποράδες και πρόσκαιρα τη Θεσσαλία με εξασθένηση των φαινομένων αργά τη νύχτα της Δευτέρας (04-01-2021)

Από τις απογευματινές ώρες τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι βόρειες Κυκλάδες.

3) Την Τρίτη (05-01-2021)

Τις πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

Β. Αύριο Δευτέρα 04-01-2021) στο Αιγαίο θα πνέουν νοτίων διευθύνσεων θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν:

Από τη νύχτα της Κυριακής (03-01-2021) έως το μεσημέρι της Δευτέρας (04-01-2021) στα ορεινά της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Από τις απογευματινές έως και τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (04-01-2021) στα ορεινά της Θράκης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share