Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: "Βράζει" η Αττική - Που εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

3 Ιανουαρίου 2021 18:36
Κορωνοϊός:

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται με τις ανακοινώσεις που γίνονται καθημερινώς σχετικά με τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους, όμως σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι φαίνεται να αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Συγκεκριμένα για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι είναι πολύ λιγότερα τα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου με αυτά να είναι συνολικά 390, ενώ από την άλλη οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο ήταν 36.

Κορωνοϊός: Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Ειδικότερα η Αττική κράτησε την πρωτιά στη λίστα των κρουσμάτων με τριψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα 124 ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν 78.

Συνεχίζεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου ανακοινώθηκαν τα κρούσματα.

Ανακοινώθηκε ο νέος επιδημιολογικός χάρτης για τα κρούσματα.

Κορωνοϊός: Το click away αύξησε τα κρούσματα - Η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί

Κορωνοϊός: Με την κατάσταση του κορωνοϊού να συνεχίζεται να είναι τραγική στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτο αυστηρό lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα Κυριακή 3 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να είναι τα πάντα κλειστά. Επίσης δείτε τι ισχύει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι το click away των καταστημάτων αύξησε τα κρούσματα του κορωνοϊού ενώ ανέφερε ότι θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού.

undefined

Κορωνοϊός: Το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία από τις 11 Ιανουαρίου

Ειδικότερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επιχείρησε να εξηγήσει στο μεσημβρινό δελτίο του ΣΚΑΪ το σκεπτικό της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και την επαναλειτουργία από τις 11 Ιανουαρίου.

«Έλεγα χθες από τον ΣΚΑΪ ότι είναι λίγο επικίνδυνο να ανοίξουμε τα σχολεία μας μετά τη χαλαρότητα στην περίοδο των εορτών… Η κυβέρνηση σκέφθηκε με τον ίδιο τρόπο: ‘θα κάνω αυστηρό lockdown για κάποιες μέρες ώστε η όποια χαλαρότητα οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών να ισοσταθμιστεί, να μην έχω και αυξημένες μετακινήσεις στα Φώτα, και να πάω σε άνοιγμα σχολείων σε επιδημιολογικά κάπως ουδέτερη κατάσταση ή κατάσταση μειωμένου επιδημιολογικού φορτίου’. Αυτό θα συνιστούσα κι εγώ, να γίνει πιο αργά η έναρξη δραστηριοτήτων» επισήμανε.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά πολύ λόγω του κορωνοϊού.

Οι δραστηριότητες και το click away

Ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο, το αποτύπωμα μπορεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι μικρό και διαχειρίσιμο». «Την επόμενη Παρασκευή πρέπει να εκτιμηθεί πού θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση και να πάρουμε τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες δραστηριότητες για την άλλη Δευτέρα» εξήγησε.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής το click away άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, και μόνο από αυτό, το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας της κινητικότητας. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό». Σε Βρετανία και Γαλλία το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων προκάλεσε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, υπενθύμισε ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

«Ο ιός δεν συγχωρεί, πάμε σε πιο κρύες μέρες, και η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί καθώς θα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Χρειάζεται πολύ προσοχή και κουράγιο για να αντέξουμε έως ότου το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό» υπογράμμισε.

«Την Τρίτη και την Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share