Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Συναγερμός στην Υεμένη: Ρουκέτα έπεσε σε αίθουσα που πραγματοποιούνταν γάμος

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα άτομα

2 Ιανουαρίου 2021 15:36
Συναγερμός στην Υεμένη: Ρουκέτα έπεσε σε αίθουσα που πραγματοποιούνταν γάμος
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Συναγερμός στην Υεμένη: Ένα σοκαριστικό και παράλληλα τρομακτικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στην Υεμένη όπου έπεσε ρουκέτα σε αίθουσα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται γάμοι. Επίσης πριν λίγες μέρες πάλι στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση σε αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα στην Υεμένη ρουκέτα έπεσε πάνω σε αίθουσα που πραγματοποιούνταν γάμος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε γυναίκες από την επίθεση.

Στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη έκρηξη σε γάμο.

Συναγερμός στην Υεμένη: Το χρονικό του περιστατικού

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν από τη ρίψη ρουκέτας εναντίον αίθουσας όπου πραγματοποιούνταν γάμος στη Χοντέιντα, στη νοτιοδυτική Υεμένη, ανακοίνωσαν αυτόπτες μάρτυρες και τοπικός αξιωματούχος.

Η ρουκέτα έπληξε την αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Χοντέιντα, στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των σιιτών ανταρτών Χούτι που ελέγχουν την παράκτια πόλη αυτή που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δηλώσεις από τις δύο πλευρές

Οι δύο πλευρές επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη για την επίθεση. Ο στρατηγός Σαντίκ Ντούιντ, εκπρόσωπος της επιτροπής στη μικτή επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εποπτεύει την τήρηση της εκεχειρίας στη Χοντέιντα, χαρακτήρισε την έκρηξη, που προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων ανάμεσά τους και παιδιά, χαρακτήρισε “ένα επονείδιστο έγκλημα των Χούτι εναντίον αμάχων”.

“Καταδικάζουμε αυτό το επονείδιστο έγκλημα που διέπραξαν οι Χούτι, οι οποίοι στοχοθέτησαν αυτή την αίθουσα εκδηλώσεων”, κατήγγειλε ο Ντούιντ.

Ο κυβερνήτης της Χοντέιντα τον οποίο έχουν διορίσει οι Χούτι, ο Μοχάμεντ Αγιάς, από την πλευρά του επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στις κυβερνητικές δυνάμεις. “Οι εχθρικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα και δεν διστάζουν να επιρρίψουν την ευθύνη σε άλλους”, κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah που ελέγχεται από τους Χούτι.

Στις 13 Ιουνίου 2018 οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξαπέλυσαν μια εκστρατεία για την ανακατάληψη της Χοντέιντα, βασικό λιμάνι εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξιών, κυρίως στη Χοντέιντα, έπειτα από συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των Χούτι στη Σουηδία. Η εκεχειρία τηρείται λίγο ως πολύ μέχρι σήμερα.

Ρουκέτα έπεσε στην Υεμένη σε αίθουσα που γινόταν ένας γάμος.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο

Την Τετάρτη σημειώθηκε στην Υεμένη μια μεγάλη επίθεση στο αεροδρόμιο του Άντεν, την ώρα που έφτανε στην προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας η νέα κυβέρνηση. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, για την οποία η κυβέρνηση κατηγόρησε τους Χούτι, οι οποίοι όμως δεν έχουν αναλάβει επισήμως την ευθύνη.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Υεμένη έχει βυθίσει τη χώρα, την πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου, στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share